Boganbefaling: Glasslottet

En læser skrev til mig, at hendes sommerlæsning har været Karitas-bøgerne, som jeg anbefalede herinde sidste efterår. Og så spurgte hun, om  der er andre bøger, jeg synes, hun skal læse.

Og selvfølgelig er der det. Der er den her. Og de her, som jeg ikke decideret har anmeldt, men som jeg har læst med glæde. Og der er et væld af bøger, et hav af dokumentarfilm, en lang liste over artikler og blogs som gør mig klogere, og mens jeg summer over, om jeg med fordel kan samle mine anbefalinger i et enkelt dokument, så man altid nemt kan finde dem ét sted, kommer her den varmeste anbefaling af en tankevækkende, chokerende og livserfaren erindringsroman, som jeg læste tidligere på sommeren.

Glasslottet” af Jeanette Walls er en vanvittig, velskrevet og livsklog fortælling om forfatterens barndom i en dybt ukonventionel og på mange måder hjerteskærende familie. Jeanette Walls, som nu er en succesfuld journalist bosat i New York, fik impulsen til at skrive sine erindringer, da hun en aften på vej til en fest på det velhavende Upper East-side på Manhatten så sin hjemløse mor gå og rode i skraldespande. Indtil da havde hun hemmeligholdt den rystende sandhed om sin baggrund.

Jeannette Walls og hendes tre søskende voksede op med deres forældre, hvis idealisme og ukuelige vilje til at leve et utilpasset liv var deres forbandelse såvel som deres redning. Familien levede som nomader, og flyttede mellem endeløse ørkenbyer i USA og camperede i bjergene.

Faderen var en karismatisk og genial mand, som, når han ikke var på druk, erobrede sine børns fantasi og viste dem at leve uden frygt, mens de sov under den åbne himmel, hvor han fortalte dem om stjernekonstellationer og avanceret matematik. Moderen malede og skrev, og magtede ikke det ansvar, der er forbundet med en familie. Hun bukkede sammen under de mest elementære de praktiske opgaver og i sidste ende stod børnene med ansvaret for deres egen overlevelse.

Det ekstraordinære ved Jeannette Walls erindringsbog er ikke blot, at hun og hendes søskende havde vilje og mod til at komme videre, men også at hun konsekvent beskriver sine forældre med kærlighed og forståelse trods de mange svigt. Glasslottet er en fortælling om frihedstrang og triumf mod al forventning, men også et vidnesbyrd om revnerne i vores samfund og behovet for at sprænge rammerne og bryde fri.

Jeg købte bogen i sådan et 3 for 149,- tilbud, men den kan også lånes på biblio eller købes enkelte steder online (den lader til at være udsolgt fra forlaget).

Uh, jeg har så meget lyst til at lave en masse anbefalinger. Vil I læse dem?
Og hvilke bøger vil I anbefale lige nu?

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

17 Kommentarer

 • SVAR

  Ja ja endelig anbefalinger Er lige præcis gået igang m glasslottet, og er totalt grebet, den er skøn. Jeg elsker også “alt det lys vi ikke ser” og “to brødre”, og min allermest yndlingsbog er “det syvende barn”. Kan anbefales rigtig meget alle tre! God dag til alle

  • SVAR

   Du er vist god til tung litteratur? Det syvende barn gik jeg simpelthen kold i…ganske hurtigt (og nej; det er ikke at give den en reel chance). Som nævnt et andet sted her i kommentarsporet, så er jeg meget sensitiv overfor det håbløse og formørkede. Det er vigtigt for mig, at personerne har en drivkraft til at komme ud af det, de sidder i, og at der er en udvej..

   • SVAR

    Synes du skal give den en chance til en dag….den er ikke kun trist. Fælles for dem alle er at jeg, ligesom m Glasslottet, har været helt opslugt og savnet dem efter sidste side! Nu vil jeg ud at købe forsættelsen til Glasslottet….dejlig tråd, elsker bøger

 • SVAR

  Ja, det vil jeg rigtig gerne!

  Jeg er igang med at læse En yogis selvbiografi af Paramahansa Yogananda, og den har fyldt mig og gjort mig glad hele sommeren. Den er en velskrevet bog med beskrivelse af Yoganandas spirituelle rejse og livserfaringer, og giver en god forståelse for dybderne i østens filosofi. Det var min meditationslærer, der anbefalede mig den.

  • SVAR

   Den kom lige op i toppen af min liste. Tak!

 • SVAR

  Ja! Vi vil meget gerne læse dine anbefalinger 😉

  • SVAR

   Tak, Nelli! De kommer! <3

 • SVAR

  Jeg har også læst “Glasslottet” tidligere på sommeren- og også efterfølgeren- hvis man kan kalde den det- af Jeanette Walls, “Utæmmet liv”, der er en erindringsroman af hendes mormors ligeså spektakulære liv. Så fantastisk læsning.

  • SVAR

   Den glæder jeg mig meget til at læse. Tak!

 • SVAR

  Det ville være dejligt, hvis du samlede dine anbefalinger. Det er så inspirerende. Tak for det!
  Jeg læste Glasslottet for et par år siden og sad tilbage med en følelse af et unik og meget personligt indblik i begrebet resiliens….bedre end nogen fagbog, har kunne give mig!
  Startede for et par dage siden på ” Alt det lys vi ikke ser”. Det tegner godt 🙂

  • SVAR

   Glasslottet er nemlig det; bedre end en fagbog, fordi den er det levede liv beskrevet nuanceret og dybfølt. Jeg glæder mig til snart at læse hendes efterfølgende roman om mormorens liv.
   Alt det lys vi ikke ser… Jeg ved ikke, jeg er så sensitiv overfor håbløshed, og jeg synes, den lyder meget dyster?

 • SVAR

  Tak for boganbefalingerne.

  Jeg har selv læst Transfervindue i år. Jeg syntes, at den var god, men jeg var måske en smule skuffet, da den havde fået så gode anmeldelser. Personligt kan jeg bedre lide “Der bor Hollywoodstjerner på min vej”, som også er skrevet af Maria Gerhardt.

  Jeg vil anbefale “Sarahs Nøgle” skrevet af Tatiana De Rosnay og så er jeg vild med bogen “Denne dag, et liv”, som er en biografi om Astrid Lindgrens liv, skrevet af Jens Andersen.

  “Denne dag, et liv” er en meget personlig og velskrevet biografi om Astrid Lindgren. Jeg syntes især det var spændende at læse om, hvordan hun måtte tage til Danmark og føde sin søn, da hun var blevet gravid uden for ægteskab. Og om hvordan hun måtte forlade sønnen i Danmark hos en plejefamilie og tage tilbage til Sverige igen med et stort savn. Biografien beskriver Astrid Lindgrens liv på godt og ondt. Det har bestemt ikke været et kedeligt liv, at hun har levet.

  De bedste bøger jeg har læst er dem om Karitas. Det er spændende, at følge én person igennem et helt liv. Selvom jeg prioriterer min familie meget mere end Karitas gør, så kan jeg godt identificere mig med hende på nogle områder.
  Jeg kan også få ideer og blive grebet af kreativiteten. Jeg er bare mere en “drømmer” hvor Karitas udlever sine drømme. Det syntes jeg, at man kan lære noget af. Jeg syntes at man bliver klogere på sit eget liv ved, at læse bøgerne om Karitas. Desuden bliver jeg inspireret af de stærke islandske kvinder og jeg er faktisk også blevet inspireret til at finde mit tegnegrej frem fra gemmerne og finde kreativiteten frem igen.
  Jeg kan godt lide, at man lærer lidt om den islandske historie og levemåde i 1900-tallet. Bogen bliver beskrevet så billedligt, at jeg kan se de forskellige steder i Island for mit indre syn selvom jeg aldrig har været der. Jeg får virkelig lyst til at komme til Island, så det må der spares op til.

  Jeg tror jeg vil give mig i kast med “De usynlige”, som du anbefaler af Roy Jacobsen. Den lyder spændende og virker overskuelig.

  Det kan være, at jeg derefter kaster mig ud i glasslottet. Ellers vil jeg gerne læse “Folkets skønhed” og så ønsker jeg mig novelle-samlingen “Velsignelser” Caroline Albertine Minor i fødselsdagsgave.

  Har du overvejet at skrive en bog Maj My? Jeg skal nok læse den hvis du gør. Kom gerne med flere boganbefalinger fremover. God aften til dig.

  • SVAR

   Kære Ida,
   Jeg quoter dig lige. Der er så meget, jeg gerne vil svare på:
   Jeg har selv læst Transfervindue i år. Jeg syntes, at den var god, men jeg var måske en smule skuffet, da den havde fået så gode anmeldelser. Personligt kan jeg bedre lide “Der bor Hollywoodstjerner på min vej”, som også er skrevet af Maria Gerhardt.
   Jeg kunne ikke være mere enig. Faktisk gjorde Transfervindue ikke synderligt indtryk på mig, desværre. Jeg glæder mig over hendes erkendelse af, at der venter noget på den anden side af døden, men derudover var den for mig en flad fornemmelse.

   Jeg vil anbefale “Sarahs Nøgle” skrevet af Tatiana De Rosnay (Den vil jeg glæde mig til at læse. Tak.)
   og så er jeg vild med bogen “Denne dag, et liv”, som er en biografi om Astrid Lindgrens liv, skrevet af Jens Andersen. NÅ JA! Den lånte jeg på biblio, som den første, og så mistede jeg den i en lufthavn (og måtte betale den der horrible sum ved bortkomne bøger): Og så fik jeg aldrig læst den. Det vil jeg gøre nu.

   Jeg tror jeg vil give mig i kast med “De usynlige”, som du anbefaler af Roy Jacobsen. Den lyder spændende og virker overskuelig.
   Jeg er faktisk rigtig glad for alle hans bøger. Toeren til “De Usynlige” har jeg ikke læst endnu, men min kloge svigerinde siger (meget) god for den. “Vidunderbarn” var jeg glad for.

   Det kan være, at jeg derefter kaster mig ud i glasslottet. Ellers vil jeg gerne læse “Folkets skønhed” og så ønsker jeg mig novelle-samlingen “Velsignelser” Caroline Albertine Minor i fødselsdagsgave.
   Åh ja, de to har jeg også på min liste… Jeg er vild med hende Minor.

   Har du overvejet at skrive en bog Maj My? Jeg skal nok læse den hvis du gør. Kom gerne med flere boganbefalinger fremover. God aften til dig.
   Hvor er du dejlig. Tak. Ja jeg har: http://majmy.dk/talent-forpligter-laes-den-foerste-side-af-min-bog/ 🙂

 • SVAR

  Ej, min søster har den og har flere gange sagt at det er en af de bedste hun har læst. Måske jeg skulle låne den snart.
  Jeg vil så gerne anbefale “Alt må vige for natten” af Delphine De Vigan – det er virkelig en god bog og hun har en fantastisk fængende skrivestil. Jeg har to andre bøger af Delphine på min ønske-læseliste, fordi jeg blev så forelsket i den måde hun skriver på!

  • SVAR

   Åh ja, hun er fantastisk. Den må også anbefales. Jeg glæder mig til at læse hendes seneste. Og ja: læs trygt Glasslottet. Den er indlevende uden at være ubærlig, synes jeg.

 • SVAR

  Hej Maj. Jeg er helt enig. Jeg fik bogen af en kær og nær veninde for nogle år siden, nok mest fordi meget af historien kan jeg til dels følge. Jeg slugte bogen – og var en blanding af rørt, fascineret og vred, men alt af alt satte det sig mest hvor kærlighedsfuldt hun beskriver sine forældre. Jeg tror, jeg må lige pakke bogen i kufferten til sommerhuset om lidt. Tak for påmindelsen at den er der.
  Kh Katharina

  • SVAR

   Ja, den kan nok godt tåle en genlæsning… – og god sommerhustur! 🙂