De bedste pebernødder og en god film, keramik og snak..

Det er fredag, og om fredagen anbefaler jeg som regel noget. I sidste uge af-anbefalede jeg godt nok en enkelt ting, men i dag får I mange anbefalinger. I får: pebernødder, film og keramik.

Da jeg hentede de to mellemste i Pippihuset i tirsdags, fik jeg en smagsprøve fra børnehavens pebernøddeproduktion, og den var god. “MEGA god,” som den ene af mine bagermestre, Ilja, kommenterede. Og vi kom hjem, og så bagte vi pebernødder. Vi fulgte Meyers opskrift, fordi jeg troede, det var den, jeg plejede at bruge, men de var slet ikke lækre. Porøse og med en irriterende eftersmag, syntes jeg. Ungerne var okay med dem. De spiste dem i hvert fald.

Så jeg tænkte: Det er ikke dem, jeg plejer at bage, fordi Storm havde også smagt én af pebernødderne fra Pippihuset, og udbrudt: “Det er de næstbedste, jeg har smagt”. – “Hvilke var de bedste?” spurgte jeg overrasket, for hold op de var gode, dem som børnene havde lavet. “Dine,” sagde han uden tvivl. Men, det var helt sikkert ikke Meyers.

Nå, jeg lagde alligevel et (løgnagtigt) billede på instagram af noget aftenhygge med pebernødder, og nævnte ikke, at de smagte af støv, men min veninde Merian, som sgu altid er så skarp, kommenterede alligevel, at dem fra New Yorker By Heart er de bedste pebernødder. “Nå ja! Det er jo dem, jeg plejer at bage,” tænkte jeg.
Onsdag eftermiddag havde vi søde mennesker på besøg, men torsdag bagte jeg et stort bundt af de andre, og de er meget bedre. Særligt den plade, som jeg glemte i ovnen, synes jeg. Jeg elsker mørke pebernødder.

Jeg fik ikke taget et billede af den helt vellykkede stak, som ungerne både havde rullet, skåret og trykket – men jeg har billeder af den ekstra brune plads og af en skål med Meyer-versionen.. (og jeg kan ikke tage ét af de andre nu, for vi skal holde møde med nogle håndværkere og en arkitekt lige om lidt om et stort byggeprojekt, som vi tager hul på ti foråret, og som vi slet ikke har overblik over endnu, og de skal have pebernødderne, og jeg har travlt.)

….og hvis nogen skulle spørge “hvor har du så meget dejligt keramik fra?”, så ville jeg næsten føle mig tvunget til at nævne, at jeg køber det meste hos en keramiker i Skovby, her på Ærø, som ellers har sagt, at jeg ikke må skrive om hende, fordi hun har nok at se til allerede. Men nu har jeg i hvert fald heller ikke nævnt hendes navn.

Hvis man nu er sådan én, som gerne vil se en film, mens man spiser sine pebernødder og drikker en kop god te, så kunne man jo overveje at se én af disse to. Eller dem, begge, selvfølgelig:

The big short” er den bedste film, jeg har set længe. For at være ærlig, var det også den første film, jeg så i ret mange uger…måneder, måske, men det tæller alligevel, når jeg siger sådan, for anskuet over hele mit liv, har jeg set virkelig, virkelig mange film. Og The big short er uden tvivl én af de bedre. Den er hamrende velspillet, fedt skrevet, skide godt produceret. Den er fed og sjov, og så er den – fremfor alt, måske – informerende, øjenåbnende og provokerende. Den handler, helt kort sagt, om en håndfuld spekulanter og investorer, som gennemskuer boligboblen før alle andre, og på den måde både forudsiger og bliver meget velhavende på finanskrisen. Det er ikke en film om moralske, ophævede mennesker, men derimod en film om løgne og korruption og om intelligens og samvittighed. Men den er ikke tung eller deprimerende.
Den er på Netflix.

God weekend! Hvad skal I lave? Hvad bager I for tiden? Hvad ser I? Har I også keramik eller andre ting, som I bare eeelsker at se på?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

9 Kommentarer

 • SVAR

  Det ér nemlig de pebernødder fra Lagkagehuset, der er de ubetinget bedste! Jeg putter dog en smule mindre peber i, for mine unger synes, de bliver lidt for stærke ellers. Vi bagte dobbeltportion af dem sidste weekend (fordi vi også forsyner min far med julebag december igennem – og stikker man ham en dåse pebernødder og en liter mælk, æder og drikker han rub og stub, haha!). Nå, men min mand insisterede på, vi skulle trille ALLE pebernødderne! Fra dobbeltportionen. Holy moly. Bagefter bagte vi vanillekranse ud fra Blomsterbergs opskrift. De er altså rocker-gode! Og mine børn og jeg er altid ved at dø af grin, for de skal nemlig sprøjtes ud med sprøjtepose – og min ingeniør-mand står med rystende, utrænede computerarme og sprøjter ud. Ja, vi mobber ham – men det er berettiget, haha!
  Og vi skal i øvrigt bruge weekenden i nattøj, så vidt muligt! Jeg fik mit livs første ordre fra Asos forleden, og jeg vil sige, jeg med fordel kunne være både en halv meter bredere og have tilsvarende længere arme og ben. Oh well. Jeg har meddelt min skeptiske familie, at jeg beholder det. Jeg agter at tilbringe hele juleferien i det. Er du vimmer, der er plads til meget konfekt i de bukser! 😉
  God weekend! 🙂

  • SVAR

   Haha! Hvor har jeg grinet af både billedet af din mand med vaniljesprøjten og af dig i det alt for rummelige tøj. Det er så skønt at være helt helt afslappet i weekenden – og til jul 😉 Jeg vil prøve Blomsterbergs vaniljekranse i år.

 • SVAR

  Pebernødder er aldrig kommet på mit repetoire. Men i weekenden skal jeg bage honningkager, med den fordej der har stået i skuret en måned og arbejdet. Meyers opskrift – og de er ganske enkelt også bare gode.

  • SVAR

   Mums! Det lyder lækkert!

 • SVAR

  SELVFØLGELIG er det New Yorker by hearts opskrift – hun kunne altså noget særligt. Tjek hendes opskrift på kartoffelpizza, den er jævnligt på vores madplan:)
  I Anes børnehave deler køkkendamen opskrifter. Der hænger en plastiklomme på døren til køkkenet, og så kan man ellers bare nappe med hjem. Det er dælme service! Jeg nappede en opskrift på pebernødder med hjem i dag, men de er med fuldkornsmel. Det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal tænke om….
  Og ja – keramik. I’m with you! Jeg har netop rykket alle mine fineste keramikpotter og vaser ind på hylden i stuen, som ligesom yder dem mere retfærdighed. Favoritten pt (det skifter) er en hvid, buttet sag, som vist er noget bornholmsk keramik i følge signaturen. Signaturer siger mig nu ikke så meget, den er bare virkelig fin:) Og så ser jeg ‘Hammerslag’ og ‘Antikduellen’, mens jeg spiser tørrede figner. Fordi jeg indeni er en dame på 75;)

  • SVAR

   Ej ja, du er ældgammel, og det synes jeg, er så skønt. Keramik er virkelig det skønneste kunsthåndværk (sammen med glasformgivning, træ og guld…der er så meget godt), men keramik har jeg ligesom du meget af. Nyt, gammelt, midt i mellem, fra Netto til mega dyrt. Totalt blandet og alt sammen omtrent lige værdsat med undtagelse af enkelte ting som jeg holder særligt meget af. Ikke én af mine ting, hverken kunst eller møbler, er jeg dog så knyttet til,a t jeg ikke ville kunne leve uden, hvis mit hus brændte, eks. Det har jeg besluttet, og det er rart. Ikke at være bange for at miste ting.

 • SVAR

  Ja! Det er nemlig den bedste pebernøddeopskrift. Tak fordi du lige mindede mig om at det var den. Har brugt den før – men også svedt ud hvor jeg havde den fra 🙂

 • SVAR

  Jeg kan ikke huske hvordan jeg stødte på din blog – det er et par uger siden – og jeg har hoppet lidt rundt i den og læst lidt hist og pist – og jeg er vild med din måde at skrive på – og jeg føler en form for åndeligt slægtsskab med dig. Det lyder lidt fjollet måske, men det gør jeg <3 Og nu må jeg simpelthen skrive til dig, fordi de to film (jeg æælsker (gode) film!) du skriver om her – har jeg lige præcist fornylig set med et par ugers mellemrum – og jeg synes også de er helt fænomenale – på hver sin måde. Og så har jeg inspireret af dig researchet en masse om Ærø – og jeg er klar til at flytte! Det kalder virkelig på mig. Skal dog lige have resten af familien med på ideen. Og sikre mig en form for indtægt 😉 Måske skulle jeg bare starte med at holde påskeferie på Ærø – har trods alt aldrig sat min fod på øen 😉

  • SVAR

   Jeg synes overhovedet ikke, det lyder fjollet. Det lyder dejligt og rigtigt. Åndeligt slægtskab er noget af det bedste i livet; følelsen af genkendelse på et dybt plan, som vækker en dyb glæde. Det vækker også glæde i mig, at du er ved at falde for Ærø; jeg holder så meget af det herovre. Det er en god idé at tage en tur hertil og se og mærke det selv. Påsken er en giga-højtid på Ærø (sådan som de fleste er det – “vi har (vitterligt) kun det sjov, vi selv laver”) – så her er bål på alle strandene og pølser og æggekogning i saltvand. Det med indtægten skal nok løse sig, hvis det er meningen, at du skal herover 🙂