Der er ingen lommer i den sidste skjorte

Jeg sidder her ved mit arbejdsbord med kig til en regnstøvet himmel, et hav som går i ét med tågen, og er med andre ikke på vej til Aalborg, hvor jeg ellers kunne høre min søster holde dimissionstale i eftermiddag. Det ville blive for meget i en allerede travl uge, hvor jeg har været væk to dage for at fejre netop min søster.

Livet består af prioriteter. At påstå noget andet er at fralægge sig både ansvar og muligheden for at påvirke livets gang. Livet ér altså sjovere, når vi selv planlægger det. Hver dag træffer vi valg. Store og små: Skal jeg være sur hele dagen, fordi jeg kun fik fire timers søvn, eller skal jeg huske mig selv på, at jeg kan sove, når jeg bliver gammel?  Vil jeg vælge kærligheden til eller fra? Er mit job godt nok, eller bliver jeg nødt til at finde en anden vej? Skal jeg være stresset over at få gæster, eller vil jeg hellere være tilstede og nyde deres selskab?

Helt aktuelt har jeg taget stilling til dagen i morgen, hvor vi efter at have set musical på Friskolen, tager herhjem med vores gæster, og spiser frokost i anledning af Kristians og Storms fødselsdage. 36 og 8 år. Far og søn. Og jeg har besluttet, at vi kommer hjem, og hjælper hinanden med at stille en simpel, lækker frokost klar: Fisk, ost, pølse, pesto, salat, brød. Og desserten? Jeg plejer at bage og bage. Kager, brød, boller, kringler og meget andet. Jeg elsker at bage, men kun når jeg har tid, og det har jeg altså ikke specielt meget af lige nu. Juno har lært mig, at det er okay at skrue ned for ambitionerne. Med tre ret små børn og én helt lille er der ikke andre muligheder, medmindre jeg vil være fortravlet og tabe pusten, og det vil jeg ikke. Så vi skal have frugt og flødeboller til eftermiddagskaffen.Vi kan rydde af bordet i fællesskab og sætte os på gulvet med børnene; snakke med dem og med hinanden. Og så siger vi farvel – laver ikke aftensmad til alle også. På den måde bliver det dejligt at have gæster; det bliver nærværende og overskueligt.

I dag sender jeg min søster de kærligste tanker; i morgen krammer jeg hende her hos os på Ærø, hvis altså jeg kan komme til for børnene. Intet er vigtigere end dem, vi elsker. Vi kan fortryde meget fra vores liv; ærgre os over valg vi har truffet. Vi kan krumme tæer, få ondt i hjertet over prioriteringer som i bakspejler virker forkerte og naive. Men dem vi elsker, dem fortryder vi aldrig, at vi gav vores tid og kærlighed. “Der er ingen lommer i den sidste skjorte”. Vi kan tage oplevelserne, kærligheden, visdommen med os. Alt det andet må vi lade tilbage, alt det andet synes pludselig overflødigt. Også de hjemmebagte kager; så i morgen får vi appelsiner i stedet, fordi jeg har prioriteret samværet over det imponerende bagværk.

Har du valgt noget fra for nylig – eller til? Føler du, at du er bevidste om dine prioriteter, eller sker livet indimellem henover hovedet på dig?

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

7 Kommentarer

 • SVAR

  Jeg er sikker på, at krammeren i morgen er med meget mere overskud, når du har prioriteret som du har, end hvis du skulle give en halvkvalt en 😀
  Men jeg kender det udemærket, at blæse med mel i munden gad man ind mellem godt, man kunne.

  – A

  • SVAR

   Lige nøjagtig. Og tak 🙂

 • SVAR

  Det er så rigtigt, og jeg prøver selv at leve mit liv på en måde, hvor jeg tager valg og ansvar. Jeg mærker lykken boble hver dag, og jeg er bevidst om, at livet tage en forfærdelig drejning når som helst. Dog er min kæreste ikke der… Han mangler overskud, han stresser, han vil have det hele – fed lejlighed, børn, job, god aftensmad osv. osv. og det stresser ham og gør ham tvær. Jeg har det hele og nyder det (børn, job, bolig osv.) og mærker selvfølgelig stress men kun på en ok måde, og jeg formår heldigvis altid enten at sætte det i perspektiv eller vide, at det bliver bedre om lidt eller i morgen. Jeg bliver ked af, at livet løber ham over ende, og vi taler og taler og har gjort det i 15 år, men han sidder på en måde fast.

  • SVAR

   Maven (det, som jeg kalder hjertet, tror jeg) har altid det rette svar. Øvelsen ligger i at lære at lytte. Det lyder som om, du har en god hørelse 😉

  • SVAR

   Kære Ømor,
   jeg kan ikke vide, hvad det betyder for dit liv, at din kæreste er stresset, og altid længes efter mere, men jeg synes, det lyder hårdt. For jer begge to. Også dig, ikke mindst. Jeg håber, du finder en måde at være i dit liv, hvor der er plads til at dit smukke livssyn kan udfolde sig og fylde dig helt.

 • SVAR

  Jeg tager i dag meget bevidst alle mine beslutninger med maven – Og jeg er meget bevidst om stort set alle mine valg – men jeg bruger stort set ingen tid på at tage dem – da jeg bare mærker efter. Især de der valg man føler som pest og kolera valg er blevet meget lettere at tage nu hvor man ikke tænker frem og tilbage, vender og drejer – føler sig fanget m.m. Især tror jeg det har lettet min hverdag at jeg er blevet bevidst om at jeg altid har et valg – jeg føler mig ikke på samme måde frustreret og fanget – fordi jeg har accepteret at livet byder på “lorte” valg indimellem – men jeg er fri til at vælge og få det bedste ud af situationen. Jeg er nok også mere bevidst om hvad der er vigtigst – oftest bruger jeg kun min mave – den er ret god til at vise mig hvad der er vigtigst for mig.

 • SVAR

  Kære Maj My
  Jeg faldt over din blog for et par dage siden, kan ikke huske hvordan lige nu, men har brugt dagene på at læse alle dine indlæg. Sådan en spændende, anderledes og inspirerende blog du har skabt her – et roligt univers, hvor man møder interessante mennesker, lærer noget nyt og inspireres på mange niveauer.

  Vi er meget bevidste omkring de valg og fravalg vi tager herhjemme. Det er lige fra at vi har valgt at jeg skal være hjemmegående de næste måneder sammen med vores den yngste. Hun har det bedst når hun er helt tæt på mig – og jeg har det lige sådan. Forhåbentlig bliver vi begge klart til at undvære hinanden på de måneder. Det betyder også at vores økonomi daler, at huskøb må udskydes og bryllupsbudget sættes ned samt at spare i hverdagen. Men for os føles det helt rigtigt og en mulighed som vi ikke havde dengang vi blev forældre første gang. Men vi tog også et valg i morges om at spise morgenmad i sengen med to børn og så skifte sengetøj efterfølgende. Det var drøn hyggeligt!

  Efter at have fået børn spirer tanker om en rolig hverdag – for mig gerne et ø-liv eller et sted på landet omgivet af naturen. (Manden er ikke heeeelt det samme sted) Jeg vil meget gerne høre mere om beslutningen om at flytte til Ærø – var i helt enige om den beslutning? og måske noget så kedeligt som jeres økonomi, altså bare sådan overordnet, hvordan i får hverdagen til at hænge sammen. Og ellers glæder jeg mig til at følge med i alt det andet 🙂