Efterårsferie på Ærø: Aktiviteter, indkøb og natur

Hvis nu nogle af jer skulle komme til Ærø i efterårsferien, vil jeg lige dele mine bedste bud på, hvor man kan få gode oplevelser, spise ordentlig mad, købe lækre varer og gå en skøn tur.
Skriv gerne andre forslag i kommentarfeltet – jeg er ganske langt fra at vide alt om denne dejlige ø.

AKTIVITETER FOR STORE OG SMÅ

(Foto: Bjørg Kiær)

* Der er faktisk ret mange super fine aktiviteter for store og små på Ærø i efterårsferien.
De fleste kan man finde på Visit Ærø-siden under arrangementskalenderen, hvis man indtaster de pågældende datoer, eller går ind under “efterårsferie på Ærø”.
De fleste aktiviteter er gratis.
Jeg vil blot nævne dem, som jeg håber, vi selv kan nå omkring – kig ind på siden for at se, hvad der ellers sker.

* Sæbekasseløb: Siden vi flyttede til Ærø, har Storm drømt om at deltage, og nu er tiden endelig kommet. For andet år i træk er han gammel nok til at være med, men for første gang har han både modet til det og det helt rigtige hold med sig – to af de bedste venner. Sæbekasseløbet er en skør og skøn tradition startet af blandt andre Claus Hattesen, som har vores vidunderlige iscafé Aroma samt lakridskonfektfabrikken.

* Danmarks mindste biograf Bio Andelen viser De Utrolige 2, og hvis nu det regner, så vil jeg nok tage det som en kærlig påmindelse om at invitere mine børn med ind i de bløde veloursæder i det skønne, lille biografrum. Filmen vises den 16/10 – 21/10, tidspunket kender jeg ikke.

* Marstal Søfartsmuseum er helt generelt super fint, og i efterårsferien er der planlgt nogle aktiviteter, som jeg synes, lyder sjove. Bl.a. kan børn komme og bygge deres eget havneanlæg i genbrugsmaterialer eller lave en søfartsbog, og det hele er gratis. Læs om efterårsaktiviteterne HER

* Søfartsmuseet har også et arrangement målrettet voksne i efterårsferien, nemlig: “Spørg konservatoren – vis os din skat!” torsdag den 18.10 klokken 12-16 De har inviteret en række kompetente konservatorer indenfor, og så kan man ellers komme forbi med de ting fra loftet, som man tror, har en værdi. Det sker ikke lige for mig, men jeg gad da godt have muligheden… 😉

* Herregården Søbygaard skriver sådan her om efterårsferien hos dem: Lav din egen roelygte, vi tænder bål til popcorn, leg med gammeldags legetøj, snitteværksted, skattejagt og meget mere. Alle dage serverer vi pølser fra grillen og cafeen er åben. Aktiviteter fredag: Æblepresning (medbring selv æbler og flasker). Entre: Voksne 60,- kr. Børn gratis. Kys Frøen og efterårsaktiviteter for børn 25,- kr. Der skal vi også op, området er smukt, det er på vores del af øen, og Søbygaard er et dejligt sted at gå en tur – evt. omkring Vitsø Nor før eller efter leg på Søbygaard.

* Tirsdag den 16.10 er der folkedans for hele familien i Rise Minihal og efter endt læsning af samtlige bøger om Laura Ingalls Wilder og hendes families liv i det unge USA for et par hundrede år siden, har et par af mine børn fået lyst til at gå til dans. Jeg kunne derfor godt finde på at tage dem med til folkedans i Rise – det er klokken 11-15 og på vanlig Ærøsk vis garanteret langt mere hyggeligt end det er svært.

* Inge Dahl i Sæberiet holder åbent værksted, hvis vejret tillader det, og det er altid et stort hit: Børnene kan forme deres egne skønne, velduftende sæber af de rene og naturlige råvarer, som Inge benytter til sine sæber, der sælges mange steder på øen.

* Onsdag den 17. er der loppe- og torvemarked i Ærøskøbing klokken 10-15. Nogle gange er det virkelig godt med mange boder og besøgende, andre gange er der halvtomt, og man kan købe en brugt blender og nogle sokker. Tag forbi og se på det og søg så til ét af de andre skønne steder omkring Torvet, hvis markedet ikke er tiden værd.

SMUKKE GÅTURE OG STEDER AT HENTE ENERGI I NATUREN

* Hele Ærøskøbing er værd at undersøge ned i detaljen. Ærøskøbing er med sine knap 1000 indbyggere Danmarks mindste købstad, og den er samtidig én af verdens bedst bevarede 1700-tals byer. Besøg: Ærøskøbing Kirke fra 1756-58, Philip Kocks Hus fra 1645 i Søndergade 36, som er en tidligere købmandsgård. Huset, der er byens ældste, er et bindingsværkshus med knægtbygget paradegavl og karnap mod gaden. Priors Hus fra 1690 i Søndergade 32 er et bindingsværkshus, og indretningen er præget af, at det var sømænd, som beboede stedet. Hoveddøren står uberørt siden 1690, hvor hverken maling eller olie har været en nødvendighed efter dørens oprindelige behandling med okseblodstempera – og så videre. Der er så mange beundringsværdige huse i den by.

* Marstal er øens største by med godt 2200 indbyggere. Den er også øens søfartsby med mange forretninger og en navigationsskole, som gennem mere end hundrede år har uddannet navigatører til den danske handelsflåde. Søfarten er stadig en vigtig del af byens erhvervsliv med Danmarks største coasterflåde (ca. 50 fragtskibe). Der er flere rederier, træ- og stålskibsværfter, anløbskajer for charterskonnerter, fiskerihavn og bådforbindelse til Birkholm. Carsten Jensens “Vi, de druknede” er oplagt at læse før, under eller efter en ferie på Ærø, og her kommer man virkelig under huden på Marstal, som i sin tid var Danmarks næststørste havneby efter København, og det er sgu da også noget.

* Øhavsstien bugter sig rundt langs vandkanten på hele øen, og er på alle mulige måder og alle steder en tur værd.
Jeg er selv særligt begejstret for det område, vi bor i, som jeg vil mene, strækker sig fra Øster Bregninge, over Ulveholm, forbi Gammelgaard og hele vejen til Skovby. Her bugter landskabet sig mere end de fleste steder på øen, man går højt over havet og kan se langt ud i det blå. Men Øhavsstien er i det hele taget en garant for gode vandreture.

* Vitsø Nor er den skønneste gåtur, som jeg godt kan lide, da den er afgrænset – man går jo omkring et nor – og der er skønne hvile/picnicsteder undervejs samt et fint lille hus undervejs med info om områdets fugle. Når man er kommet turen rundt, er det naturligt at tage et stop forbi Søbygaard, som ligger omtrent lige på den anden side af vejen.

* Voderup Klint er (jeg citerer lige wikipedia): “en 33 meter høj og ca et 3,5 km. lang klint på Ærø, som består af skredterrasser, der som kæmpemæssige trappetrin forbinder havet og den høje ø. Den 3½ km lange kyststrækning blev fredet i 1957, og i 1991 blev klinten yderligere klassificeret som et særligt landskabeligt/geologisk beskyttelsesområde.” Det er i høj grad et besøg værd; de mange mange trin ned til stranden som ruller af sted på fine sten og den bjergtagende udsigt over havet heeele vejen mod Tyskland midt i det vilde terræn, som er skabt over så mange år.

* Vestre Strand er Ærøskøbings badestrand med de vidunderlige farvede strandhuse, som alle efterhånden kender. Det er en dejlig strand med gode gåture – blandt andet ud til “Bjerget”, som er en lillebitte skov (kald det en klynge træer, om du vil) på en høj med vand til alle sider og en dejlig udsigt til Ærøfærgen og byen derinde.

* Hvis man skriver “Haven” på sin gps, får man besked på at køre mod Søby og fortsætte længere end det. Haven er en lille og efterhånden ret forladt enklave af huse, men der er stadig liv, og der er stadig drømme, og der er fremfor alt en helt vidunderlig stemning, som jeg ikke kender fra ret mange andre steder. Det er Bulderby i virkeligheden; haver og gårde og bittesmå veje; havet til begge sider, tjørnekrat, komplet stilhed og høje træer.
Når man så har kigget sig omkring i Haven, er det mere end nærliggende at tage videre til Skjoldnæs Fyr helt ude på nordspidsen af øen, hvor havet er vildt og udsigten lige så og elementerne på alle måder kalder, og rører ved én.

* Eriks Hale er Marstals badestrand, og den er et besøg værd. Her er der hele to slags hav: Ét til hver side. Eriks Hale er nemlig en tange, og på den ene side kan man bade i den stille, lune bugt mellem marinaen og stranden, på den anden side har man den friske Østersø. Eriks Hale har også dusinvis af de karakteristiske badehuse.

SHOPPING OG SPISESTEDER
(Foto: Tree & Earth)

* Tree & Earth pure natural skincare: Solveig (til hverdag “Sol”) flyttede fra Australien til Ærø med sin familie for tre år siden, og ikke længe efter slog hun dørene op til sin produktion af de lækreste hudplejeprodukter, jeg nogensinde har været i nærheden af. Alt ved Sols arbejde er af de højeste etiske standarder; hun kender til hver eneste olie og butters oprindelse, og hun sikrer sig gang på gang, at de kvinder, som høster og forarbejder hendes råvarer, får fair løn, og bliver behandlet respektfuldt. Og det kan mærkes: Hendes cremer er nærende, lækre, simple og smukke.
Butikken er åben kl. 12-16 i uge 42 og 43.
Ellers sælges Sols cremer i Den Gamle Isenkræmmer, Den Gamle Købenmandsgaard og hotel The Monica, alle tre i Ærøskøbing – samt online.

* Herremark er en fin alsidige butik langt ude på landet i smukke omgivelser med udvalgte genbrugsvarer, nye bæredygtige produkter og en skøn samling smykker, chokolade og meget andet rundt omkring på borde og reoler.
Louise Pelle ejer og driver butikken i en længe på sin gård, mens de fem unger løber frem og tilbage, og charmerer kunderne. Herremark er åben i ferien: Fredag den 12 – søndag den 14. kl. 13-17 samt torsdag den 18. – søndag den 21. klokken 12-17. Se Herremarks instagram for flere fotos her.

* Den Gamle Isenkram i Ærøskøbing har et stort udvalg af nøje udvalget varer indenfor interiør, beklædning og hudpleje. Der er fokus på bæredygtighed i en del af sortimentet, og butikken er skøn at snuse rundt i, og Gitte, som ejer og driver forretningen, bor selv i resten af den gamle, fredede bygning med sin søde familie.

* Blandede Bolcher er min yndlings legetøjsbutik i den helt excentriske ende af skalaen. Harriet, som ejer og driver butikken, er vidunderlig og helt sin egen, og hylderne bugner af alt det, hun simpelthen ikke kan stå for. De smukkeste modelfly, trælegetøj, puslespil, kæpheste og alt alt alt muligt andet. Hun forhandler Djeco og Goki og lignende lækre mærker i stor stil og til bedre priser end andre steder.

* Hvis man kommer til Ærø, og drømmer om god mad, er Arnfelt Hotel og Restaurant helt klart det ypperste – en decideret gourmetrestaurant på vores ø. Jeg ved, at de har lukket for walk-ins i efterårsferien, men nævner dem alligevel, hvis nu nogen skulle læse med her uden for den uge.

* Jeg foretrækker at spise frokost på Den Gamle Købmandsgaard, som på alle mulige måder har det, jeg søger, når jeg forlader min lille hule: Atmosfære, håndplukkede produkter, lokale varer, mad af høj kvalitet, store smil, charme og den der miniby-fornemmelse, som ellers er svær at finde på en lillebitte ø. Jeg er særligt vild med deres egne, lækre sweatshirts og t-shirts; slikhylden, den lokale whisky (en perfekt julegave) og deres chokoladekage (ftw).

* Mumm laver gedigen dansk mad, ligesom den nye Bistro i Vestergade i Ærøskøbing gør det. På Harmonien Badehotel har det svensk/italienske par importeret en decideret massiv pizzaovn, som de laver vanvittigt gode pizzaer i. Der er også spisesteder i Marstal, men her kender jeg kun Gejst Butik og Café, som serverer brunch og frokost. Gejst er værd at nævne, både fordi Pia. som ejer og driver den (bemærk lige alle de cool kvindelige forretningsdrivende herovre!), er så sød og energisk, men også fordi hun laver de lækreste bolcher og karameller, jeg kender til. Hendes “nøddesalt” og “lakrids”-karameller og perfekte og hver eneste variant af de håndlavede bolcher, har fundet vej til mine blandede poser i tidens løb.

* I Marstal har Fru Nørgaard et eklektisk udvalg af keramik, indretning, tøj, kunst og meget andet, og butikken er bestemt et besøg værd.

Min veninde, den eminente fotograf Camilla Jørvad fra Sigridsminde, har lavet denne smukke guide til Ærø.

Husk at busserne er gratis på Ærø, alle vil gerne sige hej, vise vej eller dele deres æblerov med jer, og uanset hvor I kommer hen, så er alt vand ved siden af Ærø..

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

2 Kommentarer

  • SVAR

    Tak for den fine guide. Vi er netop ankommet til Ærø i dag, og glæder os til at tilbringe ugen her.

  • SVAR

    Er selv rigtig glad for Ærø, og er så heldig at skulle tilbringe hele ugen her❤️
    Tak for dine indlæg, som jeg læser som slik når jeg savner at vandre rundt i min have og suge havet og himlen helt ind, og ud i kroppen. Du skriver dejligt lige ud af posen, og til tider ubeskriveligt smukt