En sommer går på hæld og en masse nyt titter frem

En sommer går på hæld.
Mange er vendt tilbage til skole, daginstitutioner og arbejde, og vejret har forandret sig. Efteråret ånder i vinden; himlen bliver sortgrå både før og efter regnen, og kattene ligger på sofaen om aftenen, og strækker sig.

Jeg tænker tilbage, og husker en sommer, hvor Kristian for første gang virkelig har haft en grøntsagsproduktion – nu sælger han sine håndholdte, uspolerede, afholdte afgrøder til restauranter på øen samt i smukke kasser til private kunder. Herhjemme har vi spist ærter, til vores maver næsten revnede; høstet squash, salat, krydderurter, agurker og meget andet, og gør det stadig. Nu er gulerødderne store, radiser, rødbeder og kål ligeså.
Det har været den første sommer, hvor vi allerede var i gang med hjemmelivet, inden ferien startede. Den første sommer, hvor beslutningen ikke blev truffet løbende hver, men hvor visheden om vores livsstil i stedet har hvilet som en rodfast og varm bevidsthed over hverdagen.

Pludselig lavede vi en vejbod, og den endte med at blive toneangivende for hele juli og den første del af august med. Vi kogte i hvert fald hundrede liter saft af bær fra vores egen og naboernes haver, og de mange liter tyk saft blev fortyndet flaske for flaske og solgt glas for glas i den lille bod ved vejen, på toppen af vores mark.


Boden voksede, vi solgte agurker og squash, og indimellem kunne man få frisklavet vafler med ribsgele eller en nybagt, svampet muffin med squash og chokolade. Det greb om sig; Kristian skruede ben på nogle paller og plader ovenpå, vi malede det hele lyseblåt, lavede skilte, og satte en parasol op. Næsten hver gang man kiggede op til boden hele sommeren, sad der nogen med et glas saft og nød den smukke udsigt, mens de fik pusten. Vi har haft kunder fra Holland, Tyskland, Schweiz, Norge, Sverige, Australien, New York, Østrig, England – og hele Danmark. Børnene har kommunikeret med mennesker fra hele verden; handlet med forskellig valuta, lavet regnskab og hentet friske forsyninger mange gange dagligt.
Jeg skrev løbende om vores vejbod på instagram, og langsomt voksede idéen om at gøre boden større. En del større, altså.
Faktisk blev frøet plantet allerede én af de første dage, vi solgte saft, da et ægtepar fra Holland kom forbi. “Hvorfor laver I ikke en Tea Garden?” spurgte de, og fortalte, hvordan der langt cykelruterne i Holland ligger private haver, som ejerne åbner op for alle, og sælger kage, kaffe, saft eller sandwiches – til kærlig selvbetjening med nærværende værter. En have med åbningstider, smukke kaffestel, gode snakker på kryds og tværs.
En “Tehave”. Hmm. Vi mærkede efter, og det føltes godt.
Hurtigt tog drømmen mere form. Vi vendte idéen med mange af de kunder, der kom forbi, og alle var enige: Det må gøres. Der er otte kilometer til begge sider langs øen til det nærmeste sted, hvor man kan drikke og spise og slappe af. Vi så for os et sted med overdækning til regnvejrsdage, så man kan tage på tur ud og se øen og møde os trods mørke skyer. Saft på flasker med smukke etiketter; grønt fra haven, simple håndlavede sandwiches og nogle af mine yndlingskager. Alt sammen hjemmelavet, kvalitet, nærende. Et sted, man kan besøge under sin ferie på Ærø og blive mødt af vores livsstil, se haven, slukke tørsten og nyde udsigten, før man bevæger sig videre ud i landskabet.
Så det vil vi tygge på i løbet af efteråret, konkretisere til vinter og måske endda gøre noget ved, når de første vintergækker står i haven. Så skal der laves køkken, bygges og tænkes vidt.

Det er halvanden måned siden, jeg sidst sidst skrev herinde om vores liv.
Der er sket så meget over sommeren.
Først havde jeg flere uger, hvor jeg ikke åbnede min computer, medmindre det var tvingende nødvendigt. Pludselig havde jeg alt tid i verden, og vi bagte, plukkede frugt, og snakkede til ud på natten. Vågnede næste morgen, og fortsatte, hvor vi slap. Jeg elskede produktiviteten, nærværet, det at være i nuet. Følte, at jeg aldrig ville komme tilbage i den verden, som er både facebook, bloggen, og sådan set også alt det i den virkelige liv, der indimellem kræver for meget af én.

Over sommeren har jeg slået så dybe rødder i nuet, at jeg mistede lysten til alt andet. Når min telefon ringede, virkede det fremmed. Når medierne bankede på, eller omverdenen på andre måder trak i os, reagerede jeg ved at trække mig længere ind mod min kerne. Det har været enormt nærende, og meget rigtigt. Jeg er ikke færdig med at være derinde, men jeg er samtidig her igen, med svingende intensitet. Ser mennesker, taler med journalister, lavede indslaget på Go Aften Danmark i mandags, besvarer mails, og har en del ting på bedding, som fylder mig med forventningens glæde. Jeg forstår igen, at livet er i bølger, og det bedste jeg kan gøre, er at følge med.
Herunder er nogle af de idéer, jeg kommer til at dykke ned i de næste måneder:

* Jeg tænker på at lave nogle endagsworkshops over vinteren. Sådan noget med at leje et godt lokale i København og Aarhus og skabe rum til at inspirere og udvikle på familielivets muligheder. Som en businesscamp men med fokus på familiens trivsel fremfor forretningens. “Hvordan skaber du de rammer for dit familieliv, som du drømmer om?” Man kan komme med spørgsmål som: “Hvordan får jeg råd til at have mine børn hjemme?” eller “Jeg synes, det er ensomt at være på barsel. Hvor finder jeg et fællesskab?” Så vil der være oplæg, og gruppearbejde (der vil være plads til cirka 30 mænd og kvinder, tænker jeg) med konkrete input, idéer og generelle råd. Vi skal have tid til at dele vores erfaringer i plenum, gå i detaljen i grupperne. Eventuelt med en onlinegruppe, hvor diskussionen fortsætter efterfølgende. Sådan en dag skal nok koste i omegnen af 500 kroner – og så er der vand og snacks.
Hvad tænker I om det?

* Jeg skal skrive en bog. Hvis alt går, som jeg håber, og tror, ligger den færdig til sommer, når Tehaven i Bølgemose åbner, og når sommerferien atter er over os, og vi har lyst til at fordybe os i skrevne ord, billeder, inspiration. Det bliver en “rejsebog” om min og min families udvikling mellem New York, København og nu den her tid på Ærø, hvor vi lever i tråd med alt det, vi tror på. En bog om, hvordan vi har implementeret vores værdier og drømme. Om at kende sin intuition og have tillid til at følge den, og om at finde roen i det kaos, der uundgåeligt opstår, når man træffer store beslutninger (som rækker ud over normen).

* Her på bloggen vil jeg skabe et forum, hvor vi kan hjælpe hinanden til at finde veje gennem livet med fokus på familieforhold. Der bliver mulighed for at skrive spørgsmål og svare hinanden på kryds og tværs. Mere om det snart.

* Så er der mine to retreats til efteråret. De er begge præcis halvt udsolgt og dermed halvt åbne endnu, og jeg synes, I skal komme med. Der kommer sikkert flere senere, men man kan sgu aldrig vide med mig 😉

* Nyt skoleår. Måske en ny struktur herhjemme. Hele sommeren har været unschooling ved hjælp af vejbod og nye interesser, men samtidig har jeg arbejdet på at skabe overblik, finde en form for rytme i et mere fast pensum. Fra i næste uge er det planen, at vi vil have en mere fast rytme en del af timerne først på dagen. Det er uvant for mig, men nødvendigt, tror jeg. Udfordringen er, at det ikke falder mig naturligt at skabe struktur, men jeg tror altså, det skal til. Så nu prøver vi. Jeg skal nok skrive mere løbende.

Jeg har besluttet at besvare mails fra jer, der følger med, på en fast ugedag fremover. På den måde bliver det ikke en konstant dårlig samvittighed, men derimod noget, jeg vil se frem til. Så vil jeg sætte mig med god musik, læse og besvare mails én for én. Og så: Tak fordi I har tillid til, at jeg kan forstå jeres livsbetingelser og overvejelser. Det gør mig stolt og ydmyg.

Jeg har også besluttet, at jeg vil skrive her på bloggen én til to gange om ugen. Ikke syv gange som det første år og ikke fire-fem som det efterfølgende. Bare et par gode indlæg forhåbentlig fulde af nærende tanker og inspiration. Og chokolade og vægfarver og den slags.

Hvordan har jeres sommer været? Og er den slut nu? Hvordan er hverdagen? Anderledes, god, tryg, øv, ?
(Det føles godt at være tilbage!)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

15 Kommentarer

 • SVAR

  Nå nu valgte den lige at drille, så jeg prøver igen…

  Kæreste Maj, det er godt at have dig tilbage selvom jeg har nydt de skønne indlæg du har lagt op fra andre henover sommeren.

  Min sommer har været turbulent, med nye oplevelser og taget skridt i nye retninger. Jeg har faktisk ikke holdt sommerferie – eller i hvert fald ikke i den traditionelle forstand med 3 ugers sammenhængende ferie. Men mine børn er tilbage i skole, så sommeren er som sådan slut. Vi tager dog til England i efterårsferien og besøger min kærestes familie. Hverdagen ligner meget sig selv – heldigvis. Vi ved der kommer nye oplevelser i den kommende tid, så jeg synes det er rart at hverdagen ligner sig selv.

 • SVAR

  Den endagsworkshop vil jeg VILDT gerne med på – rigtig god idé.

  • SVAR

   Fedt – jeg gør mit bedste for at stable noget på benene! ❤️

 • SVAR

  Jeg synes, det er nogle spændende overvejelser og planer, du skriver om!
  Det glæder jeg mig til at følge med i herinde.
  Jeg er pt gået lidt over termin med vores 2. Barn/datter og venter en hjemmefødsel. Så herhjemme er der ro og spændthed, det er en skøn tid.
  Da vi fik vores første barn, gav det os, sikkert som ved mange andre, utrolig stor stof til eftertanke og samtaler omkring hvordan vi indretter os ift tid, energi, værdier, arbejde osv og hvordan vi har det frie valg i den forbindelse. Det har været givende og skabt en stor bevidsthed hos os begge. Vi er ret bevidste om vores tilværelse og derfor oplever jeg ikke den der “åh nej hverdagen”-tanker og DET er jeg meget taknemmelig for.

  • SVAR

   Det er i sandhed noget at være taknemmelig for – tænk at hverdagen for mange er noget, som man har brug for mest muligt pause fra. Det er en underlig kultur, vi har skabt, men der er lys på vej ❤️

 • SVAR

  Dejligt at læse fra dig igen.
  Vi var heldige tilfældigt at lægge vej forbi jeres lille bod så sent som i sidste uge, på vores skønne teltferie på Ærø – jeg, min mand og søn. Perfekt sted til en pause på cykelturen!

  Jeg holder selv sommerferie fra Facebook og Instagram. Og jeg tvivler på jeg vender tilbage. Savner det ingenlunde.

  Fantastiske ideer du har! Gør det hele. 😀 Det hele er så inspirerende.

  • SVAR

   Kære Julie – hvor er jeg glad for, at I har været forbi vores bod. Næste år må I komme helt ind i Tehaven, så vi kan hilse på hinanden ❤️ Den der ferie fra de socialemedier lyder SÅ rigtig.

 • SVAR

  Efter knap 8 ugers dejlig ferie er det blevet hverdag hér. Nr. 1 hos vennerne i klassen. Med glæde, men også betænkelighed efter mange uger i en rytme der passer hende- sent i seng og tidligt op og leg-leg- leg med lillebrødrene. Nr. 2 er startet i børnehaveklasse og kan ikke få armene ned over alle de fede oplevelser sådan et skoleliv kan byde på. Jeg er hjemme i hvert fald et år endnu med nr. 3, og lægger hovedet i blød og tænker i veje til alternativ indtjening, så hjemmelivet kan blive en realitet. Den dér workshop lyder ikke så tosset!
  Haven bugner med bær, frugt, tomater, agurker og blomster- mange blomster!

  Hvis Tehaven bliver en realitet, vender vi familiebussen mod de sydfynske øer til påske. Så tager jeg familiens vaffelopskrift fra den norske oldemor med- de virker HVER gang 🙂

  • SVAR

   Dén opskrift glæder vi os så meget til at få! Også selvom de norske vafler vist nok er bløde…? 😉 Jeg er sikker på, at hjemmelivet lykkes, hvis det er, hvad I vil ❤️

 • SVAR

  Sommeren her har været dejlig. Fire uger sammen, vores lille familie på tre. Også med små og større sammenstød, fordi vi ikke er vant til at være sammen hele tiden tror jeg. Og nu er farmand startet på arbejde, og jeg ville ønske vi var sammen hele tiden i stedet. Men hverdagen derhjemme med min 1 årige er god, vigtig, rigtig og en lille smule hård og ensom, fordi…ja fordi det manglende fællesskab, som du tit har skrevet om.
  Endagsworkshops lyder meget spændende. Især i Aarhus :-). Din bog vil jeg glæde mig virkelig meget til! Og jeg vil håbe jeg kan komme til Ærø og besøge jeres tehave.
  Dine retreats trækker også meget. Hvor er det fedt du allerede har fået fyldt halvdelen af pladserne op.
  Det er skønt at læse dine indlæg igen, selvom gæsteindlæggene også var virkelig gode. Jeg kan kun ærge mig over at du går ned i frekvens – og det skal forstås som den største kompliment, og med bagvedliggende stor forståelse for at du prioriterer dine ressourcer.
  Knus til dig

  • SVAR

   Kære du, tak for din tillid og opbakning og dine altid kærlige delinger fra jeres skønne, bevidste liv. Jeg bliver altid glad, når der er en kommentar fra dig.

 • SVAR

  Jeg synes det lyder fantastisk med endagsworkshop. Jeg kommer!

  • SVAR

   Fedt! Jeg håber, det lykkes!

 • SVAR

  Jeg kommer til endagsworkshop i Kbh ❤️
  Er netop startet med hjemmeundervisning af min 10-årige dreng og er stadig helt tummelumsk over det og har ikke fundet mine ben. 14-årig datter går i skole efter eget ønske, og det kan jeg heller ikke helt finde ud af, nu hvor vi har tager beslutningen med den lille – så alt i alt lidt ør her, prøver bare at være i det og lade tiden arbejde

  • SVAR

   Kære Dorte – jeg skriver, så snart der er en workshop. Og håber, at det kan lykkes. Tillykke med beslutningen om at hjemmeundervise din søn. Giv tid. Først og fremmest tid og tillid. Det tager måneder at finde ind til kernen, hinanden, rytmen. Men du har ikke gjort noget forkert; du har ikke svigtet eller satset din søns fremtid. Du har taget ansvar, og I skal begge deschooles og have tid, så kommer meningen lige så stille mere og mere.
   Se evt på min liste over info og inspiration: http://majmy.dk/category/hjemmeskoleinfo-links-og-ressourcer/