Et døgn

Et døgns tid..:

Onsdag hjalp Kristian vores nye Ærø-venner med at flytte ind i deres nye hus. Bare de tunge ting, I ved: Sofaer, skabe… og LEGO (de forærede os ellers en kæmpe kasse for et par uger siden, men det viste sig blot at være en fraktion af den samlede mængde). Familien på fem flyttede til øen i sommer, og ved I hvad? Nu hjemmeskoler de sgu også! “Sgu” fordi vi ikke længere er alene om at gøre sådan noget herovre, og det er rart. Deres store dreng på 13 går på friskolen, men de to piger på snart seks og fire er hjemme, og vi mødes for det meste i ugens løb, og leger, snakker og spiser (og lister chokolade rundt til hinanden). Familien ejer for øvrigt en brætspilscafé i Odense, så brætspil har de mange af, og det er vildt hyggeligt.

 

Onsdag aften ankom tv-tilrettelægger Pernille Eckhoff med færgen. Pernille er den kloge kvinde bag bloggen “Det kræver en landsby“, som har fokus på familielivet og fraværet af fællesskaber i vores samtid. For nogle måneder siden skrev jeg på facebook, om der var nogen i mit netværk, som kunne lave dokumentarfilm, og indenfor få minutter svarede Pernille, at hun var interesseret i at høre mere.
Derfor har Kristian og jeg siden snakket frem og tilbage med Pernille om den dokumentarfilm, som vi drømmer om at lave. En film om et alternativt familieliv og om at leve et liv hvor drømme bliver til virkelighed. Vi vil gerne fortælle, at livet er fuldt af muligheder, at der sker mirakler, og at det liv man længes efter, er indenfor rækkevidde. Vi vil vise, hvordan vores hjemmeskolehverdag ser ud, hvad vi snakker om, og tænker på, og hvorfor vi valgte at tage børnene hjem.
Efter at have været med hos naboerne for at grutte korn, en tur ved grisene og ageret diskret flue på væggen under to vanligt kaotiske måltider, sejlede Pernille hjem igen, og nu skal vi finde ud af, om det kan fungere, og hvad vi i givet fald gør her fra. Jeg vil vildt gerne vide, hvad I tænker om projektet? Har I lyst til se den film?

 

Selvom vejret var fuldkommen uforudsigeligt, byggede Kristian og børnene ufortrødent på Storms “skumle hus” i haven, og der var en enorm regnbue, som Juno opdagede. Jeg tænkte på, at jeg er glad for, at hun allerede kender regnbuer så godt. Hun tager køer og får og havet og frisk luft for givet.
Der var fuldkommen ro en stund. Det er der efterhånden dagligt. Der var gode lege, og så var der grin i en time, mens vi ryddede op efter maden, og ikke gad flere konflikter om den slags, og i stedet fortalte vanvittigt dårlige “Alle børnene”-jokes, og Kristian grinede af de håbløse rim, til han havde tårer i øjnene.

Derefter puttede Kristian en meget træt Juno, og jeg satte mig med de tre andre og så “Given“, som er en dokumentarfilm, der ligger på Netflix. Min veninde, Merian, anbefalede den for nogle måneder siden, hvor Kristian, min søster og jeg straks satte os for at se den, men vi kunne bare ikke rigtigt få hul på den, men i går kom jeg i tanke om den, og hvor er jeg glad for det, for den er virkelig fin. Poetisk, inspirerende, visuelt helt vidunderlig og dejlig lydside. Filmen handler om en familie på fire, som rejser rundt i verden, og surfer på livet løs (børnene er nul og fire år). Den handler i høj grad om fortælling, rødder, frihed og læring. Børnene herhjemme var både meget stille og meget nysgerrige undervejs og Kristian, som også fik det meste af den med, sagde efterfølgende:  “Sådan skal vores dokumentar også være, for livet er smukt, hvis man stopper op, og ser sig omkring, og det skal den vise.” (siden har han tilføjet, at man godt kan filme grimme ting smukt, da børnene råbte af hinanden, og der var tomatsovs på væggen).

“Godnat”, sagde vi så til tre søvnige børn med røde kinder, og jeg listede op med de to på fem, mens Kristian gik med Storm for at putte ham på hans værelse. Da jeg kom ned igen efter tyve minutter, hørte jeg stemmer fra Storms værelse, og dér lå de så; far og søn i hver sin fodende, og var så fordybet i deres samtale, at de knap ænsede mig. “Hvad snakker I om?” – “Om religion,” svarede Kristian. “Om hvor fjollet det er, når religioner påstår, at gud elsker den ene mere end den anden, fordi de ikke tror på den samme religion,” tilføjede Storm, før han bad mig lukke døren på vej ud.
Sådan kan religionsundervisning altså også se ud. I et hjemmeskoleliv, klokken 21 om aftenen.

Hvad med jeres seneste døgn?

Jeg er ked af, at mit kommentarfelt ser tosset ud lige nu – jeg håber, det bliver fikset i dag.
Kommenter alligevel, vil I ikke?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

34 Kommentarer

 • SVAR

  Jeg vil elske at se filmen om jeres liv!

  • SVAR

   Hurra! Tak ❤️

  • SVAR

   Jeg sad netop den anden dag og så “Given” og helt naturligt kom jeg til at tænke på jer.

   Jeg ville elske at se en dokumentar om jeres liv.

   Jeg forestiller mig en god sammenblanding af “Given” og “Så meget godt i vente”.

   • SVAR

    Kristian smiler stort, og siger: Lige præcis.
    Tak ❤️

    • SVAR

     Hint:
     Når du nu er på Netflix, så prøv at se dokumentaren “Surfwise”.

     En anderledes, men også virkelig fin dokumentar om at gøre op med det liv de fleste lever og i stedet gøre det der gør en lykkelig.

     Dokumentaren forholder sig både til idyllen og til bagsiden
     og ikke mindst til omverdenens syn.

     Og så får man liv til at høre de, nu voksne, børn fortælle om det at leve et anderledes liv, på godt og ondt.

     Jeg får lyst til at putte min familie i en campervan og lære at surfe

     • Okay, jeg skrev imens jeg så dokumentaren.

      Det liv de har ført har været lige ekstremt nok med konsekvenser for børnene.

      Men med så meget andet, kan man lade sig inspirere af det der virker og “plukke gode ideer”.

     • Ja, sådan er det jo. At dem, der går forrest nogle gange tager det for vidt, og så må de efterfølgende generationer (men ofte ikke deres egne børn, som kommer til at søge det modsatte) modificere det. Den gyldne middelvej, ikke..
      Jeg tror, en anden læser har anbefalet netop Surfwise tidligere, så den er faktisk på min liste på Netflix. Måske jeg vil se den søndag aften. Jeg kan virkelig, virkelig godt lide gode dokumentarfilm, og de må gerne vise både det sure og det søde (selvom jeg klart foretrækker alt det lyse..)
      Har du mon set nogle af Phie Ambos tidligere film? Vi gik lige i gang med Free the mind her til aften (men måtte stoppe den, da vi havde lidt andre ting at se til), og den virker god. Jeg er enormt glad for “Så meget godt i vente.”

     • Lige præcis. Men det gide ved de mere ekstreme frontløbereer jo netop at man kan høste frugten af deres erfaringer, og undgå deres fejl.

      Jeg elsker også gode dokumentarer og har også set Free the Mind. Hun laver nogle rigtig fine og relevante film.

      Efterhånden har jeg det også sådan, at jeg hellere vil se en god dokumentar end en fiktions spillefilm.

      Dejlig weekend til jer på Øen.
      >

     • Shit, nu så vi Surfwise, og den er godt nok vild. Nærmest ekstrem, synes jeg. Hold op hvor er det et vildt break, da de (filmfolkene) pludselig hiver alle de mørke, destruktive sider frem i lyset. Næsten for sent, synes jeg. Der er etableret så meget loyalitet på det tidspunkt, og så hiver de totalt tæpper væk under os..
      Jeg tænker dette: Dorian har nogle smukke og meget rigtige filosofier om alt det ødelæggende ved vores samfund. Som du nok kan regne ud, er jeg enig med ham meget langt hen ad vejen. Men han skaber en miniversion af det samme i sin familie, selvom han gør op med mange af de fysiske normer: Hans lille verden er også drevet af maskuline kvaliteter såsom konkurrence og modstand m.m., og det ender i et ødelæggende mønster, som jeg synes, fuldkommen piller hans vision fra hinanden.
      Ja, tanken er god, men virkeligheden er næsten det modsatte. Han drømmer om en bedre verden, men sender ultimativt ni forkrøblede mennesker ud i den grundet sin stædighed og dominans.
      Hvad tænker du om den, nu hvor der er gået et par dage?

 • SVAR

  Klart jeg skal se filmen!

  Det seneste døgn?

  Det har stået på arbejde, stranden, lege med nyt objektiv, mere strand, hygge med ungerne, lektielæsning (jeg hader det) med Annamai. Her til morgen afleverede jeg to tøser som glædede sig til motionsdagen, kørte videre til stranden med Izzy og så solen stå op. Formiddagen er gået med at rydde ungernes ting ud i en stor stak, som vi skal have styr på når de kommer hjem i eftermiddag…

  Så kan man diskutere om jeg skal blande mig i, hvad de har af ting på deres værelse, men da vi pt har et issue med at de gemmer ting på værelset, som ikke hører sig til der, så er vi simpelthen nødt til at have sorteret ud i tingene alt imens vi får en snak om hvorfor det er nødvendigt og hvad man bør have på værelset af ting (ikke blot hvad jeg, som mor, synes, men også deres mening om det – så jeg får et indtryk af deres syn på det)…

  • SVAR

   God oprydningseftermiddag. Lidt god musik i højtalerne og te på kanden og så bliver det hyggeligt 🙂

   • SVAR

    Vi blev ikke færdige, men nu er deres senge rykket rundt efter deres ønske og deres delte værelse ender ud i ikke længere at være delt (igen efter deres ønske)…

    Jeg drak en skøn te kaldet krydret madagaskar-te som jeg har købt ved en teforretning i Sønderborg – fantastisk sted at gå ind….

    I morgen satser jeg på strandtur med unger, hund og kamera…

 • SVAR

  Vil elske at se en film om jeres liv 🙂

  Vores sidste døgn. Da børnene var kommet hjem fra skole igår tog vi til tønder. Noah fik nye sko 23 aug. Og de er fuldstændig smadret så nyt fodtøj skulle der til. Jeg synes egentlig det ville have været rart at få købt vinterstøvler til begge drenge, men det blev kun til et par sko til Noah, der menerat vinterstøvler er uunødvendige. Så må vi se om det holder. Men ihvertfald har han fået fodtøj han kan bruge nu og her.

  Da vi kom hjem så vi den store bagedyst og fik den kartoffelporresuppe jeg havde lavet om morgenen. Og bagefter snoldede vi med en pose pistacienødder 🙂

  Om formiddagen fik jeg desuden reserveret lokale til den fest vi skal holde for Lucca næste år når hun ikke skal konfirmeres.

  I dag er drengene lige kommet hjem og har fortalt at de har løbet henholdsvis 13 og 14 km. Sjovt at de løber så meget. Jeg tog altid den korteste rute, gik hele vejen snakkede med en veninde og åd det slik jeg havde medbragt 🙂

  Sådan er man jo forskellige. Lucca har sikkert også løbet vildt langt. Sidste år løb hun 19 km.

  Nå jeg vil ned og lave nogle kernestykker til drengene. God weekend 🙂

  • SVAR

   Wow, tænk at slide et par støvler så hurtigt. Det kan godt blive dyrt, tænker jeg, og samtidig er det en glæde, at han bevæger sig. Det tror jeg, der er mange, der ikke gør..
   Kartoffelporesuppe er det skønneste. Nu får jeg lyst til dét! Knus og god weekend ❤️

 • SVAR

  Det lyder spændende alt hvad I finder på ❤️….. parforholdets pleje ….. jeg kunne sige en del om det, jeg er 67 ….. men husk at kysse hinanden . Og en film om jeres liv …. den vil jeg se !! Min datter og svigersøn, han er HongKong kineser bor på Vesterbro med HeiHei på 3 år. Det bliver de ved med…… de er City mennesker…. far synes København er en kolonihave , nærmest . Jeg er jo forelsket i jeres liv og ville ønske de kunne flytte til Ærø, så flyttede vi ind i vores hus der ovre med det samme. Nu bor vi kun her i Dragør fordi de bor i Kbh …… men jeg kan ikke flytte fra mit barnebarn …… men lav endelig en dokumentar film om jeres liv. Det kan være at der var flere der turde flytte på Ærø eller landet. Kan godt forstå du er glad for de nye naboer, hvis børn også bliver hjemme undervist ….. I kan jo slå nogle “timer” sammen…..med ungerne …… og dejligt at I kan udveksle erfaringer om undervisning ! Kh Dorte

  • SVAR

   Ja, man skal huske at kysse hinanden. Det er så sandt.
   Og så synes jeg, at det er så dejligt og livsbekræftende, at du bliver tæt på dit barnebarn, for de år hvor han er lille, de tæller så højt, og der gælder det virkelig om at være tilstede ❤️ Måske jeres hus på Ærø med tiden kan blive et sted, hvor I kommer med resten af familien – og låner lille HeiHei med til ❤️

 • SVAR

  Jeg tjekker min mailboks. Stadig med uforrettet sag…
  Strikker på en ny ulden og meget blød babytrøje. Det kniber lidt med at knække mønsterkoden, så det går langsomt. Gør efterårsklar i haven, og har nu fået efterårsferiebesøg af første københavnerbarn:)
  Jeg så Given for en tid siden. En dejlig film, som også,inspirerede til busliv
  Så bare kom med en film fra Ærø. Den skal nok blive set her.

  • SVAR

   Ah ja, jeg tænkte på dig, da de kørte rundt i bussen, og børnene sagde: Det vil vi også.
   Hvis baby strikker du til?
   Mange kram til dig og håb om snarlig, god mail ❤️

   • SVAR

    Babystrik er “blot” for at strikke andet end til mig selv…jeg lægger i skuffen, og så må der hentes, til de, der efterhånden kan bruge det.
    Og da jeg besluttede det, kom beskeden om tvillingegraviditet hos min niece. De første babyer i den nye generation i vores familie. Så vi er da et par stykker, som er oppe i skyerne:)

    • SVAR

     Åh, hvor hyggeligt. Og så tvillinger…de forældre kommer sikkert til at sætte pris på al den omsorg, I yder ❤️

 • SVAR

  Den vil jeg også mægtig gerne se 🙂

  • SVAR

   Hvor gør det mig glad! ❤

 • SVAR

  Jeg bliver både lykkelig og så ufatteligt ulykkelig når jeg læser dette indlæg. Lykkelig fordi I er lykkelig. Det stråler ud af jer. Ulykkelig, fordi det er en smerte for mig ikke at leve det liv, som I gør. Heldigvis er vi i en proces… vi er stille og roligt på vej derhen. Og så fortæller min kæreste i øvrigt også “alle børnene” jokes. Der er håb – det ved jeg! 🙂

  • SVAR

   Ja, der er håb, og du er på rette vej.
   Du er det rigtige sted i dit liv. Det er vi altid. Og nu mærker du et kald dybt inde fra, som du begynder at lytte til. Jeg følger din rejse med varme og respekt.

 • SVAR

  Spændende projekt absolut interesseret i at se sådan en rype dokumentar…
  Jeg har også set “Given (faktisk 2 gange) og det er på alle måder en fantastisk film
  Kh Mette.

  • SVAR

   Jeg vil også gerne se den igen en dag. Den er meget fin. Og meget smuk. Jeg gad godt vide, hvor “staged” den er – altså, der er jo skrevet manus, instrueret osv. Samtidig er det kun interessant, fordi jeg selv sidder med det her dokumentarprojekt, for Given er på alle mulige måder en inspirerende og vigtig film, uanset om den er fuldkommen autentisk eller ej.

 • SVAR

  Den film vil jeg se!

  • SVAR

   Yay! Tak ❤

 • SVAR

  Jeg synes filmen lyder som et super spændende projekt; jeg ville elske, at kigge med ind i jeres verden (:

  Og i øvrigt; hold op, en fantasiens verden man kan dykke ned i med den bunke LEGO – det er ren fryd for både børn og voksne 😀

  – A

  • SVAR

   Ja, LEGO er så fantastisk. For både store og små.
   Og fedt at du vil se med, hvis der kommer en film fra os 🙂

 • SVAR

  JA MAND! Jeg vil virkelig gerne se en film om jer, jeres liv, jeres tanker! Jeg hepper alt jeg kan.

  • SVAR

   Tak for det – uh, vi er gået i stå, men lige nu summer det lidt igen med den idé.

   • SVAR

    Ja jeg er jo ikke helt med fremme i nutiden på din blog endnu, så tænkte nok at det jo kunne være at det (endnu) ikke var blevet til mere. Alle gode ideer skal jo ikke altid udfoldes, af forskellige grunde. Men jeg hepper igen, hvis det summer igen :-)>

    • SVAR

     Det summer lidt – men vi får det ikke gjort helt af os selv, og vi ved ikke, hvem der skal lave det. Pt. håber vi på et samarbejde med et godt produktionsselskab, som har kontaktet os for nylig. Og tak.