Farver på hjernen (vi er ved at male, og jeg har været besat – kort sagt)

Der har været stille her på bloggen i nogle dage, for jeg har haft farver på hjernen, og selvom farverne optager mig, har jeg ikke villet skrive om det. Som om det ikke er vigtigt nok – måske fordi jeg har tænkt, at det helst skal være lidt  mere vigtigt, når jeg deler noget her. Eller i hvert fald noget, som man kan snakke om og tænke over, når man har læst det. Men det har jeg jo selv lige gjort – snakket om og tænkt over farver, altså.
Derudover (og det er måske i virkeligheden den vigtigste erkendelse) er farver og indretning og den slags ikke nødvendigvis hverken overfladisk eller ligegyldigt. Vores omgivelser er vigtige for vores livskvalitet, og jeg har skrevet om farverne i vores hjem tidligere.
Så selvom tidsånden i vores samfund uden tvivl (og meget tiltrængt) er til det beskedne, simple og ærlige liv, og selvom minimalismen skyller ind over min instagramkonto, og tømmer hylderne i mine skabe én for én, så er vores hjem stadig et personligt udtryk. Og man kan vælge at leve spartansk og simpelt – på 50 kvm. med tre børn og lave udgifter – eller man kan vælge et hav af andre variationer, og uanset hvad man vælger, er det vigtigt, at man vælger med hjertet, og gør sig umage. Som med alt andet.
Og det er det, jeg gør i disse dage, hvor nogle af de sidste beslutninger skal tages vedrørende netop vores rammer, som har været under en ordentlig omgang renovering.

For her bor vi på Ærø i en efterhånden ret stor ejendom, som vi har udvidet med ganske mange kvadratmeter, siden vi flyttede ind for godt to år siden, og selvom noget i mig kan længes efter det mere simple – og mindre – nyder jeg oprigtigt at have plads og luft omkring os. Jeg har brug for luft, når her er både hjemmearbejde og hjemmeskole og overnattende gæster, og vores hjem skal afspejle os som familie, og for mig betyder det, at her skal være, om ikke smukt (for smukt kræver tid og dedikation, oplever jeg) så i hvert fald dejligt. Her skal være dejligt, og dejligt for mig er i denne sammenhæng noget visuelt såvel som noget sanseligt, generelt. En følelse, en berøring, en fornemmelse af balance og inspiration.

Derfor skrev jeg tidligere på ugen til min veninde, Katrine, som er en uendeligt kreativ sjæl, og som for nogle år siden har flyttet sit fokus fra den hårdkogte modeverden til indretning. Hun indretter med sin knivskarpe intuition, og er altid opmærksom på balance. I ved; balance i relationer, arbejde/fritid og indeni hver enkelt af os. Der gik ikke mange minutter, før Katrine og jeg havde gang i en meget aktiv sms-korrespondance, som også kom til at omfatte en håndfuld telefonopkald, og i sidste ende talte op mod 200 beskeder. Det meste gik hurtigt – en del vægge skulle males, og langt de fleste gav ligesom sig selv, når vi udvekslede tanker og billeder. Én for én bestilte jeg farver, og malerne malede – det kørte som smurt.
Men der var lige én væg, som simpelthen ikke lod os få ro. Der var én væg i det musikstudie, som er ved at være færdigt på det gamle tørreloft, hvor alt er renoveret, siden håndværkerne gik i gang i september, som fik os ganske vidt omkring på farveskalaen, før vi pludselig så svaret klart. Væggen er for enden af det lange (60m2 store) nordvendte musikstudie, som har udsigt over havet. Helt dernede hvor kun den mindste smule vinterlys lander i disse uger, og hvor der derfor opstod skygge. Det hjælper ikke ligefrem, at der pt. ligger malerpap på de ellers fine parketgulve, men uanset at vi trak dem til side, var der noget, som manglede. De blågrå vægge og blå hanebjælker, som er i resten af lokalet, gjorde sig ikke godt netop på den væg, og vi besluttede, at vi ville skabe mere lys med farven.
Før svaret endelig kom 48 timer senere, havde vi haft intet mindre end to gule, én pudderfarvet, én mint, én hvid og to blå farver på væggen, men da tiøren faldt, var vi ikke længere var i tvivl: Så nu får endevæggen i studiet den samme dramatiske mørkegrønne (næsten sorte) farve som det lille tekøkken og to af væggene i mellemgangen – og hvordan kunne det være anderledes, når farven hedder Studio Green (fra Farrow & Ball).
Egentlig burde det have været klart fra starten: Jeg har altid haft den filosofi, at man skal arbejde med rummets naturlige stemning fremfor at kæmpe for at trække det i en anden retning, og derfor giver det mørke mere mening end det solgule.
For mig handler den proces om at mærke efter og give tid. Om at se hver enkelt af de forskellige muligheder for mit indre blik og lade hver idé få plads. Og pludselig var den der, og jeg var jeg pludselig ikke i tvivl længere.
Kristian? Han var bare lettet over, at vi havde truffet en beslutning…og han var helt enig, heldigvis.

Nu glæder jeg mig til at udnytte de smukke rammer til alle mulige skønne tiltag: Hvad med årstidsmarkeder for besøgende (jer der læser med måske?), hvor vi kan sælge hjemmelavet sukker og fine papirsklip og juleknas og påskepynt. Og musiksessions med musikere fra nær og fjern og med de unge, som er i forløb hos os. Måske skriveworkshops for mennesker med ord indeni og foredrag om alternative livsformer og hjemmeskoling. Hvad ved jeg? Alt muligt kan komme til at foregå i de smukke rammer, og ved I hvad – derfor er det ikke lige meget, hvordan der ser ud. Det kunne have været helt anderledes og alligevel smukt, men det er vores, og jeg tør godt stå ved, at det er vigtigt, at de omgivelser vi befinder os i, gør os glade.

Derfor måtte jeg også modsige skønne, kreative Katrine, da hun i starten af vores meget lange samtale om den der ene væg sagde, at hun nogle gange føler sig lidt overfladisk, når hun bruger tid på æstetik. For det behøver ikke være overfladisk eller ligegyldigt, særligt ikke når det kommer fra et dybt og hjerteligt sted, hvor målet er at hjælpe andre med at skabe de rammer, som de føler sig allerbedst tilpas i.

Og nu vil I garanteret gerne se billeder? Det kan jeg virkelig godt forstå. Men det er faktisk nærmest umuligt at fotografere noget som helst, når der kun er forfærdeligt skarpe maler-spots og nærved intet naturligt lys i rummet på grund af vinterskyer og korte dage. Men her er alligevel nogle af de farver, som var i spil undervejs: Den mørkegrønne (baggrund),Oval Room blue som er på bjælkerne; den lyseblå/grå (som er på alle vægge + loft i studiet med undtagelse af bagvæggen) og så nogle af de farver, som vi overvejede til bagvæggen undervejs

Vi troede først, at væggen skulle være en lys gul, men det ender i stedet med den mørkegrønne (som ses på væggen i entreen gennem døren og som farveprøve til højre for døren i studiet), men alene her på dette billede er der fem farver i spil (proces, proces, proces..)

Her er nogle af farverne på prøve i mellemgangen – og et smugkig ind i det støvede rosa toilet

Pinterest er min ven i de her situationer. Jeg eeelsker muligheden for at søge på en farve og så se den i forskelligt lys og forskellige farvesammensætninger. Se eksempelvis den grønne i spil på et smukt køkken her og kig på min iøvrigt ret inaktive Pinterest konto her, hvor jeg har en del opslagstavler over de forskellige rum her i huset.

Hvad synes I, vi skal lave af fede arrangementer i vores nye studie? Og hvad er jeres yndlings-drømmefarve?

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

7 Kommentarer

 • SVAR

  I vores tidligere hjem havde vi præcis sådan en mørk mørk grøn på vores “musikvæg” – og sart rosa på den modsatte væg og op af trappen – så jeg er fan!
  Jeg følger mange forskellige på Instagram og må konstatere, at I en verden, hvor selv børneværelser ofte er nærmest helt hvide, kan det føles meget modigt at indrette sig med farver men de der gør, har altså de smukkeste og mest personlige hjem 🙂
  Og hvor kan jeg dog følge din veninde, men hvor er det dog ærgerligt, at vi på den måde – nok ofte ubevidst – gør æstetik til noget overfladisk. For det er det kun hvis det følges med hovedløst overforbrug, jagt efter de nyeste (og dyreste!) trends, brug og smid væk etc.
  Der ER en værdi i at trives i sit hjem, det giver glæde og dermed overskud – også til at være noget for andre <3
  Vi glæder os til at se det færdige resultat!

  • SVAR

   Ah, mørkegrøn og rosa – det lyder så fint! Og jeg er virkelig enig: Vi kan godt bo smukt og personligt og nyskabende uden at købe nyt, nyt, nyt ❤️

 • SVAR

  Wauw..! Jeg synes det virker så vovet.. og alligevel dragende, spændende.. jeg gad godt have sådan en ekspert ude at se på mit hus… Jeg synes det er svært, det der med lyset.. for jeg synes at her er så mørkt.. Og da jeg malede cigarkasselofterne hvide, var det som om der blev en meter højere til loftet (dejligt og tiltrængt..!). Men til væggene.. maling er dyrt, og jeg tør ikke så godt kaste mig ud i store eksperimenter. Og så har jeg ret stærke farver på møblerne.. hm.. For ikke mere end 20 år siden tøvede vi ikke med at have lilla, blå og ferskenfarvede vægge… Hvad er der sket siden..?
  I øvrigt har vi netop set denne meget interessante TED her hjemme..! https://www.youtube.com/watch?v=Nxpl7judCwY

  • SVAR

   Den skal vi da se. Tusind tak for link.

 • SVAR

  Hvor er det bare nogle flotte farver I har i spil – og jeg kan sagtens fortså jeres endelig valg til studiet. Må jeg spørge hvad farverne hedder (den lyserøde/og lyse grå) på det miderste billedet fra mellemgangen. Hvor er de smukke 🙂

  • SVAR

   Ja! Der er ikke noget, jeg heller vil svare på lige nu, for jeg er komplet lykkelig over de farver, vi er endt med, og så snart lyset tillader det (der er ikke kunstigt lys endnu, så jeg er ganske afhængig af sol), laver jeg et lille indlæg med de endelige farvevalg.
   Den “lyserøde” hedder Setting Plaster, og vi har den på det lille østvendte toilet, hvor den får en fuldkommen vidunderlig næsten rosa glød pg.a. lyset. Det er så smukt, og farven dækker helt op til vinduesrammen og loftet med. Vi har valgt messingarmatur m.v. for at understrege den varme glød. I vores sydvendte stue nedenunder har vi samme farve på to vægge, og der er den helt anderledes afdæmpet og næsten brunlig – også meget smuk – fordi lyset er et andet.
   Den lyse grå/blå hedder Blue Gray, og den har vi i flere af vores nordvendte rum i huset, bl.a. fordi de rum peger mod havet, og det blå lys reflekterer smukt i det. Blue gray er fuldkommen vidunderlig, fordi den ændrer karakter døgnet igennem. Jeg elsker at ligge i min seng (hvor bagvæggen er mørkeblå – Stiffkey Blue) og se den blågrå farve langs trappen skifte fra blå til grå. Åh, så smukt.
   Den meget mørkegrønne hedder Studio Green.
   På hanebjælkerne i studiet har vi Oval Room Blue.
   – og på en enkelt væg (som jeg vil dele snarest herinde) har vi netop fået malet Book Room red, hvilket er helt genialt sammen med den blå, grønne og rosa… Jeg er farvelykkelig lige nu 😉

   Alle farverne kan ses på: http://eu.farrow-ball.com/ – og de kan købes hos Tapet Café i Gentofte men ved du hvad? Flügger og Dyrup har deres farvekoder, så de kan lave de samme farver. Om kvaliteten er lige så god, tør jeg ikke sige.

   • SVAR

    > Farvelykkelig..! 😀 Skønt ord, tak! <3