Glædelig juleferie med lidt færre gaver

Vi har alle sammen juleferie. Efter friskolens afslutning med gudstjeneste, pakkeleg og diskotek i tirsdags, efter dagplejemorens hjemmebagte æbleskiver, vidunderligt personlige gaver og julekram i går og bytur med børnehaven på museum og café (og fem halve boller samt to kopper varm kakao til hver) har vi nu alle ferie, og den har lagt sig om os som et blødt, quiltettæppe. Et længeventet, varmende svøb.

Børnene leger med formbart sand ved spisebordet (totalt god gave fra nissen!), og tegner juletegninger til nisseoptoget i eftermiddag, blandt andet af “Polarekspressen”, som er én af vores yndlingsjulefilm. Der er nisseoptog i Ærøskøbing tre gange i ugen op til jul. Heste med nisse-ryttere, vogne og dans rundt i byen, tegneudtrækning, gløgg og glade mennesker. Det hele er gratis, og det er en vidunderlig tradition, som blandt andre Peter er motor i.

Nu skriver jeg sedler over de ting, vi mangler at lave før den 24. Korte sedler, heldigvis. Faktisk mangler vi ikke så meget – fordi vi ikke har sat barren meget højt. Der skal vaskes lidt tøj, og så skal Kristian finde de smukkeste små kartofler til de brunede og store kartofler til de hvide. Senere i dag kører vi i Brugsen, og køber ind af lidt og hvert, så vi har godter til eventuelle uanmeldte gæster (ja, sådan nogle kommer der indimellem her på øen – heldigvis er langt de fleste meget søde) og til de mørke aftener med julefilm og Harry Potter-oplæsning.

Men gaveindpakning får jeg ikke så travlt med, som jeg er vant til. Børnene herhjemme får ikke mange gaver i år; endelig er vi ved at lære det efter en del års tilløb. “De skal ikke have så mange gaver i år,” har vi sagt, igen og igen, og så alligevel er der endt et hav af pakker under træet fra både os og mange andre.

Men i år får de ikke én eneste pakke fra os – de får en fælles oplevelse fra min familie og Kristian og jeg, og vi glæder os til at skulle af sted med dem. Vi ved, de bliver glade. Da Ilja og Live fyldte fire i april, fejrede vi det med at tage i legoland med familien, og det var en fantastisk dag og en gave, som de nævner meget ofte – og gerne ser gentaget. “Får vi en legolandstur i julegave?” spørger de således dagligt, og det glæder mig, at de mærker den samme glæde ved samværet, som vi gør. Vi mangler nemlig ingenting, så velsignede er vi, og det føles efterhånden alt for forkert at finde på noget – at tænke “måske kan det vække glæde” (velvidende at tingen er glemt igen en uge efter jul) – at jeg ikke kan gennemføre det. Jeg kan ikke få mig selv til at købe noget, som jeg ikke er fuldkommen sikker på, har en reel og længerevarende værdi for modtageren. Derfor bliver det en jul med få og nøje udvalgte gaver, og jeg kan ikke sige, hvor glad det gør mig. Jeg er træt af skrammel, træt af at forære så mange ting til genbrug velvidende at det har forurenet at fremstille det. Træt af at se børnene forkaste legetøj efter to dage, fordi det simpelthen ikke var godt nok eller ikke var noget, de tændte på.

Hvornår går I på juleferie? Hvad skal I lave? Hvor holder I jul? Hvad med de der gaver; er det en glæde eller en mavepine?

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

4 Kommentarer

 • SVAR

  Børnene gik på ferie igår, de fire store skolebørn havde været en kort tur i skole og i kirke. De to mindste børnehave børn fik også ferie, for vi trænger til et par dage sammen hvor vi går i nattøj til langt op ad dagen og hvor vi kommer heeeelt ned i gear.
  Mht gaver så er de store kommet i gavekort alderen ( de får dog osse andet) og de to mindste får LEGO. Den bedste gave ( og det er den bedste gave hver år for dem alle) er gaven fra min far og hans kone. De har været på endags tur til Sverige, overnattet i deres sommerhus og været i Skallerup Klit, besøgt en Fun farm og været i Zoo. Hvert år er en ny oplevelse sammen med dem og de eeeelsker det, store som små.

  En rigtig glædelig jul til dig og dine….

  • SVAR

   Hej Rikke,
   hvor er det skønt, at din far og hans kone giver den slags gaver. Og i år er det faktisk Skallerup Klit, vi skal til. LEGO er genialt, men mine børn ønsker sig det ikke pt. De har nok, siger de, og de bruger det ikke meget. Til gengæld er der stadig gang i Duplo hver dag, og det er jo det samme 🙂
   Godt nytår til dig og dine!

 • SVAR

  Jeg er heller ikke meget for det der køb og smid ud – og lever næsten hele året rundt med ekstremt lavt køb af ting – men jeg storelsker jul – og går lidt gaveamok i december. Dog kun i forhold til mine børn – og det er mest oplevelsesgaver, bøger og langtidsholdbart lego med stor legeværdi for mine drenge. Dog har der også sneget sig spinningringe og tøj til pigerne og pokemonkort og ninjagodvd til drengene ( jeg køber både fra min mor, min far, min mormor og stedbedstemor, mig selv og nissen )
  Lego og oplevelsesgaver er det vi benytter os mest af generelt i forhold til gaver. Og de to ting har jeg det rigtigt godt med – Tror drengene har brugt år af deres liv på lego.
  Oplevelsesgaver er noget vi i hele familien giver meget – jeg gav min far en tur i sommerland syd med hele familien da han fyldte rundt -han gav mig og børnene en tur i tivoli til (inkl. tur frem og tilbage til Sjælland) næste år da jeg fyldte 40. Min mor gav mig 2000 kr. i matador penge som jeg kan indløse efter behov hvis jeg vil tage børnene med i biffen, ud at bowle e.l. jeg giver stortset altid mine piger og mine søstre oplevelsesgaver – men da jeg skal købe for næsten alle der giver mine børn sørger jeg gerne for at der også er et par andre ting såsom smykker, tøj, bøger e.l. eller lego til drengene.

  Jeg elsker at give oplevelsesgaver – det føles helt fint. Skal jeg købe ting skal det helst også være langtidsholdbare og af værdi for modtager. At købe for at købe har jeg det lidt stramt med – og noget af det har da været sådan også i år – men altså mine børn kunne jo sagtens undvære de lego, de ringe, de pokemonkort – men det har værdi for dem – og eks. den ældste som er flyttet hjemmefra gav jeg en del hyggepakker i løbet af dec. med ting hun alligevel skulle købe, tandpasta, vaskemiddel, sæbe o.l. tilsat frugt, nødder og chokolade o.l. Så føles det ikke så meget som unødigt forbrug – men som en hjælp til lidt luft i hendes budget og lidt julehygge.

  Min 13 årig kender hendes mor så godt at gaven fra hende og brødrene til min fødselsdag var chokolade og en sæk ris ( giv en ged princip)

 • SVAR

  Jeg kan godt huske da mine børn var små, nu er jeg en ældre farmor med 2 børnebørn. Dengang skulle jeg også passe på ikke at blive stresset op til jul. Man ville jo så gerne leve op til børnenes forvenninger om, at de ville få alt hvad de ønskede sig. Traditionerne skulle man også kunne leve op til. Vi holdt altid juleaften hjemme med skiftene familiemedlemmer på besøg. Nu holder vi kun juleaften hjemme hver 3. – 4. år med børn og børnebørn på besøg. Jeg synes det er dejligt at blive inviteret til andre juleaften. Så kommer vi gerne med risalamanden. Det er let at overkomme og sådan gør vi også når vi selv holder juleaften, så kommer gæsterne med desserten.