Guide til bæredygtigt tøj (ikke spons!)

I dag kan jeg næsten ikke kende min blog: Se selv – en helt masse billeder af tøj og lige så mange links..

Men ved I hvad? Jeg har lavet listen, fordi jeg skrev på min facebook den anden aften, om nogen kunne sende mig i retning af noget lækkert, bæredygtigt tøj. Jeg skrev også, at min definition på “lækkert” er: klassisk, klædeligt, komfortabelt – og holdbart!
Hurtigt var der kommet fyrre svar, og nogle af tøjmærkerne er vitterligt det smukkeste, jeg har set længe. Derfor bliver jeg nødt til at dele det med jer.

Jeg synes selvfølgelig ikke, I skal købe noget, medmindre I virkelig har behov for det. Det behøver man ligesom ikke nævne her i 2017, vel? Og jeg synes heller ikke, I skal købe det, før I har overvejet, om man måske kan få fat i noget brugt i stedet? Klima frem for alt andet. Men, hvis man nu køber nyt tøj, så køb det bæredygtigt og ikke mindst i god kvalitet og brug det længe. Det er dér, det bliver klimavenligt – når vi bruger det længere end en enkelt sæson. Og det håber og tror jeg, at alt her på listen kan leve op til.

Husk: Jeg får ikke penge for det her. Ingen spons, ingen “affiliate links”, udelukkende en interesse i at dele de her fede smukke ting med jer.

 I morgen bringer jeg en lignende liste med alt for smukt og bæredygtigt tøj til børn.

 

LINENFOXLinenfox er en lille, litaunsk virksomhed, som producerer 100 procent økologisk tøj i hør. Hør er godt, fordi det gror uden ret meget vand, og det gror effektivt. Deres tøj findes både på Etsy og på deres egen hjemmeside, og jeg er fuldkommen vild med det. Altså, den her jumpsuit (i navy – ligesom alt mit andet tøj?) eller den her jumpsuit med lommer. Helt genialt, synes jeg. Og kimono-jakken. Og, og og…

 

AIAYUAiayu er dansk designet og meget lækkert, økologisk tøj til kvinder. Deres finere strikvarer er eftersigende lidt sarte, hvorimod de kraftigere skulle holde i årevis. Tøjet produceres i Indien efter “zero waste” standarder, som resulterer i “limited edition”-varer lavet af overskydende materialer. Virksomheden støtter desuden en lokal skole i Indien af overskuddet fra deres “zero waste” program.

 

LINENCLOUD
LinenCloud er et andet, lille litaunsk mærke, som sælges på Etsy. Jeg er vild med looket – blandt andet de her haremsbukser.

 

TRICOTAGE
Tricotage er dansk design produceret i Litauen og New Zealand. Jeg er heelt solgt til deres kraftige strik og smukke, afdæmpede farver, og min søster har aldrig andet end den her totalt behagelige kjole på, så jeg ved, at det holder.

SKALL STUDIO
Skall Studio er en etisk virksomhed ejet af to, danske søstre med rødder i Nordjylland. Deres design er tidløst skandinavisk – og bare lækkert at se på. De bruger øko-materialer, er Peta-certificeret (vegan), og bruger ren uld. Se deres lille, udsøgte vinterkollektion på hjemmesiden.

 

SERENDIPITY
Serendipity laver øko-tøj til børn, mænd og kvinder. Meget klassisk, næsten underspillet, og i god kvalitet. Mine børn har haft nogle af deres ting i tidens løb, og de er smukke, skønne at have på, og de holder godt. Jeg kunne godt bruge en sweater og en morgenkåbe..

 

KNOCKKNOCKLINEN
KnockKnockLinen er også håndlavet hørtøj. Looket er ret natur/hippie-ish, og helt sikkert for meget for mange. Men den her kjole ville uden tvivl være både skøn og køn at have på, og jeg kan rigtig godt lide tanken om at gå rundt i deres ultra posede harems/yoga-bukser sådan en afslappet dag her på landstedet..

 

THE BAAND

The Baand er en dansk virksomhed, som var blandt de første herhjemme til at tænke tekstil og bæredygtighed sammen. Deres vision er at være dit yndlings stykke tøj, fordi sådan noget tøj fungerer hver eneste dag, og så bliver det for alvor klimavenligt. The Baand bruger økologisk pimabomuld fra Peru, hvilket giver mening for både forbrugeren og for dem, der plukker bomulden. De har vildt meget tøj til både kvinder (også graviditetstøj), mænd og børn samt interiør og meget andet.

 

ARMENANGELS
Armedangels er et tysk brand, som siden 2007 har produceret økologisk- og uldtøj med stor respekt for alle led i produktionen – ikke mindst de mennesker, som står med hænderne i fremstillingen af hvert enkelt stykke tøj. Visuelt er tøjet virkelig lækkert; delikat, simpelt og med karakter både til mænd og kvinder (faktisk er det nok det lækreste bæredygtige herretøj, jeg endnu har set). Deres jeans ser super gode ud. Levering koster cirka 150 kroner til Danmark.

 

MY FAIR SHOPMy Fair Shop har tøj til børn og voksne samt interiør og meget andet. Tøjet er ikke alt sammen for mig (som er mest til navyblå og neutralt look), men der er mange skønne ting med farver og mønstre og knald på.

 

ÖNLINGÖnling er et nyt dansk tøjmærke, som tilstræber at lave yndlingstøj ud fra devisen om, at det er underordnet, om noget er bæredygtigt produceret, hvis det alligevel kun bliver brugt få gange. Det kan jeg lide! De sælger desuden garn, og arrangerer strikkesaloner, hvilket jeg synes, er så fint.

 

SVANESHOPPEN
Svaneshoppen har lækre, stretchy øko-jeans og sofaer uden hormonforstyrrende stoffer og herretøj og legetøj og meget andet (!). Alt er rent og godt for både dig og miljøet. De har også en unisex jumpsuit fra Neutral, som jeg kan forstå, at mange mennesker nærmest lever hele deres liv i. Det tip er hermed givet videre før kulden presser sig på.

We are Thought
Thought (eller We are thought?) er et britisk mærke med en virkelig bred og fin kollektion til både kvinder og mænd. Alt fra denim over loungewear til dress up i øko, bambus og hørmaterialer. De har også rigtig mange økologiske, fine strømper.

 

ANOTHER VIEWAnother view er en dansk virksomhed, som blandt andet benytter genbrugsgarn, og hvis tøj fremstilles i to håndplukkede italienske familievirksomheder. Deres tøj er klassisk med lidt kant, og meget af det ser rigtig lækkert og ganske anvendeligt ud. Se for øvrigt deres smukke, voksne modeller. Så rart.

 

Dilling
Dilling Underwear har en stor, økologisk kollektion af overvejende uldundertøj til hele familien til de kolde måneder – skiferien, ikke mindst. Alle herhjemme har deres trøjer og skiunderbukser, og går i det fra oktober til påske. Det er altid lækkert, fine farver og et stort sortiment.

SON DE FLOR
son de flor er et naturligt fremstillet (også i Litauen) tøjmærke med et meget nostalgisk look. Fine kjoler, lange frakker og mange andre skønne ting – både til kvinder og piger. Jeg er nok mest til deres kjoler til piger.

 

PYNE & SMITH
Pyne & Smith sælger hørkjoler, som er håndlavede i Californien. Meget fine, brugbare kjoler i et klassisk look. Næsten helt smålandsk.

 

LITTLE CREATIVE FACTORY
little creative factory er “ikke en trendmaskine”, som de skriver på den finurlige og gennemførte hjemmeside, der sælger tøj til babyer, børn og kvinder. Jeg ville ikke selv få tøjet brugt, men ih hvor ville jeg gerne se nogen komme gående i de smukke designs! De går op i lokale principper og “slow”-fremstilling.

 

LANE FORTYFIVE
Lane Fortyfive (45) er et fængslende tøjmærke, som jeg er helt betaget af. Unisex, delvist håndsyet (“alle knapper syes i med nål og tråd”) og old school på den mest tidløse og sofistikerede vis. Jeg ville ønske, at Kristian og jeg kunne gå i det begge to, men til det er vores maver vist for runde… Tjek den smukke hjemmeside ud (og sådan en “smock” kunne jeg godt bruge).

 

NOT PERFECT LINEN
notPERFECTLINEN er en lille, familieejet litauensk virksomhed, som har en enorm kollektion i hør – alt lige fra tasker til forklæder, tøj og duge. Det er smukke farver, skønne snit og en målsætning om at undgå overflødige detaljer og overdrevne farvebrug.

 

AMOV
Amov er et dansk brand med tøj til både kvinder og mænd, som tilstræber at bruge økologiske materialer af høj kvalitet. De tilstræber at have tidløst design ud fra en vision om, at tøjet kan bruges i mange år fremfor kun en enkelt sæson. Looket er klassisk-sporty, og jeg synes, det ser både lækkert, brugbart og slidstærkt ud.

 

Hvem har jeg glemt på listen?
Og hvad er jeres bedste råd ifht. at købe bæredygtigt tøj? – Køber I genbrug? (jeg er meget åben overfor det, men synes, at Trendsales har en håbløs interface og at de der forskellige facebookgrupper kræver for meget tid og desuden er her ingen reel genbrugs på Ærø..)

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

15 Kommentarer

 • SVAR

  Jeg “ ønsker mig” at inspirationslister med bøger, dokumentarprogrammer, blogs tøj og måske musik ?
  Oprettes på siden så de er nemme at finde, Istedet for at skulle lede i gamle indlæg.

  • SVAR

   De skulle gerne alle sammen ligge under kategorien “Anbefalinger”, som du finder ude i højre side? Jeg tænker lige over, om det kan gøres endnu nemmere 🙂

 • SVAR

  Kender du AMOV, startet af en af mine gode ex-kollegaer…mega fedt koncept, måske ikke din stil helt, don’t know! Men prøv at checke..

  • SVAR

   De er hermed på listen – jeg havde lige fem minutter, mens de andre laver bål i støvregnen 😉 Lækkert tøj!

 • SVAR

  Anbefalinger ses ikke hos mig
  Måske fordi det er en tlf og ik comp

 • SVAR

  Åhh
  Jo nederst 😉

 • SVAR

  https://ecouture.dk/

  Og tak for et super indlæg!

 • SVAR

  Tak for tippene eller tipsene?? 🙂
  Skall studio ser også lækkert og flot ud.

  • SVAR

   Skall Studio er så fint. Det er hermed på listen.

 • SVAR

  Jeg har lige opdaget https://grobund.com/baeredygtighed/ – men har endnu ikke prøvet det. Lækkert ser det ud!

 • SVAR

  Hej Maj
  Armed angels er et tysk økomærke med lækre basisting. Det jeg har derfra viser god holdbarhed og får pæn “patina”, altså slides fint eller hvordan skal jeg forklare det:)
  Line

  • SVAR

   Wow ja – det er virkelig lækkert. Nu er det på listen 🙂

 • SVAR

  Jeg er meget glad for Thought Clothing – https://www.wearethought.com/

  • SVAR

   Årh ja – det er skønt. Nu er det på listen.