Guldkorn #10 “Mine penge er mine stemmesedler”

Guldkorn er en række indlæg, hvor vi deler erfaringer, bekymringer, spørgsmål og viden om økonomi med hinanden. Læs de andre Guldkorn-indlæg HER Tak til alle der sender mig tekster og til hver eneste bidragsyder i kommentarsporet for at være med til at dele jeres tanker og følelser om penge. ***

“Hvordan en smeltende gletsjer ændrede mit liv.”

Naturforvalter med fuldtidsjob, gift, mor til otteårig…og efter kl. 20 ejer af Svaneshoppen.dk. En webbutik, der blev til, fordi det skal være meget nemmere at vælge svanemærket tøj, møbler, legetøj og plejeprodukter.

Min tid er min allermest værdifulde ressource. Livet er kort og dyrebart. Jeg holder af mit job og mine kollegaer, men der går (for) mange timer med lønarbejdet. Og for få timer med de to vigtigste mennesker i mit liv. Jeg forsøger altid at forhandle at gå ned i tid frem for lønstigninger -med svingende held.

Overforbrug og materialisme bevæger jeg mig sikkert væk fra. Jeg køber meget lidt, kun det der er nødvendigt og helst brugt eller miljømærket. Får jeg lyst til at købe noget dyrt, regner jeg ud, hvor mange arbejdstimer det vil koste. Det fjerner som regel lysten. Jeg mangler ingenting.

Det falder mig mere og mere naturligt at leve nøjsomt. Og jeg glædes over den økonomiske frihed, som en minimalistisk livsstil fører med sig. Når nytårsklokkerne ringer, har jeg elimineret alt gæld i mit liv.

Måske var det 11 år i en lille grønlandsk by, med ansvaret for et af verdens mest enestående naturområder, Ilulissat Isfjord, der satte tingene i perspektiv. Den enorme vildmark; at føle sig uendeligt lille og ubetydelig i forhold til grundfjeldet under ens fødder og nordlysene over ens hoved. Og samtidig være vidne til at en af verdens største gletsjer trak sig tilbage med alarmerende hast, fordi kloden har hedeslag. Det gik op for mig, at vi mennesker påvirker vores omverden mere, end vi måske tror.

Jeg har truffet et valg: Jeg vil kunne se mit barn i øjnene om føje år og sige ”ja, vi vidste at klimaforandringerne kom, og vi havde en snæver tidsgrænse for at mindske dem. Vi gjorde det bedste, vi kunne.”

Hver eneste dag træffer vi beslutninger, som har betydning for andre mennesker, kloden, klimaet. Selv små krusninger kan blive til store bølger. Vi kan alle gøre en forskel. Og penge er et af de mest magtfulde redskaber til at ændre verden.

Derfor betræder jeg lige nu ukendt land. Som nyslået, kvindelig investor i bæredygtige aktier. Jeg vil, at mine penge skal gøre en forskel, mens de yngler. De skal være med til at skabe den grønne omstilling, der er så hårdt brug for. De skal fremelske løsninger, der kan mindske vores aftryk på kloden. De skal støtte projekter, der gør verden til et bedre sted.

Det er ikke simpelt. Der er mange firmaer og investeringsprodukter, som vil smykke sig med grønne, bevidste, etiske, bæredygtige anprisninger, uden reelt indhold. Men jeg har fundet et pejlemærke, jeg kender fra min dagligdag: Svanemærkede investeringsfonde. Det bliver dem, jeg fremover sætter mine sparepenge i.

Bæredygtige investeringer er ikke godgørenhed. De har et fornuftigt afkast. Jeg er ikke i tvivl om, at verden i højere og højere grad vil få brug for og belønne firmaer, der agerer bæredygtigt.

FAKTA OM BÆREDYGTIGE INVESTERINGER

Bæredygtige investeringer, eller ansvarlige investeringer, der rykker verden i en bedre retning, kan være mange ting. Fokus kan ligge på miljø, klima, FNs Verdensmål, socialt ansvar, menneskerettigheder og meget mere. Men mange firmaer vil gerne profitere på at have en mere eller mindre grøn profil. Så her skal man holde tungen lige i munden.

Man kan opdele investeringer i fem overordnede typer. Her listet fra mindst til størst effekt:

 • Traditionelle investeringer i firmaer, som udelukkende har fokus på finansielt afkast. Fx traditionelle aktier, obligationer og investeringsfonde.
 • Ansvarlige investeringer: Investeringer valgt på baggrund af negativ screening. Her frasorteres virksomheder på baggrund af fx kontroversielle forretningsområder (for eksempel våben, kul, tobak) eller kontroversielle sager. Fx SparInvest Ethical Value. Mange pensionskasser investerer på baggrund af negativ screening.
 • Bæredygtige investeringer: Investeringer, der udvælges specifikt i forhold til bæredygtighed i virksomhederne. Fx Merkurs/Triodos svanemærkede investeringsprodukter og SDG Invest.
 • Impact investering. Her investeres der målrettet for at løse sociale eller miljømæssige forhold, samtidig med et finansielt afkast. Fx Merkur andele, Triodos Renewables og Triodos Microfinance.
 • Traditionel filantropi fx donationer til et konkret formål, ingen afkast.

Læs mere om bæredygtige investeringer på min blog: https://www.svaneshoppen.dk/guide-til-baeredygtige-investeringer

FAKTA OM MINE INVESTERINGER

Min pulje til investeringer har jeg sparet op over længere tid. Da jeg startede med at investere, var den på ca. 2 månedslønninger før skat. Sådan en opsparing er gjort mulig, fordi jeg har været bevidst om mit forbrug. Her er app’en Spiir genial, og jeg har skruet ned for alle unødvendige udgifter og nyindkøb. Det har været helt uden afsavn. Processen har tværtimod gjort det helt klart, hvad der er vigtigt for mig. Det er ikke materielle ting.

Jeg køber meget lidt, kun af god kvalitet og helst brugt. Jeg overvejer altid grundigt, om jeg virkelig mangler en ting, og bruger tid på at sætte mig ind i, hvad der er den bedste løsning til mine behov og miljømæssigt. Min økonomi har altid været god, og jeg har aldrig brugt flere penge, end jeg havde, men at tage bevidst ejerskab over min egen økonomi, har givet en enorm styrke.

Beslutningen om at investere udsprang af to ting: Det gik op for mig, at min opsparing reelt tabte værdi, når den bare stod i banken. Og så læste jeg om de nye svanemærkede investeringsmuligheder. Min viden om investeringer havde indtil da været nærmest ikke-eksisterende, og var i høj grad baseret på fordomme. ”Det er nok svært at investere, aktieafkast kommer af at store multinationale firmaer profiterer på andre menneskers og miljøets bekostning, jeg er ikke sådan en type der investerer osv.”.

Men da jeg satte mig ind i tingene, gik det op for mig, at vi kan gøre en kæmpe forskel netop ved at placere vores penge bevidst. Fokus for mine investeringer ligger klart på miljø og især klima. Det haster, hvis vi skal vende skuden! Jeg traf ret hurtigt en beslutning om at jeg ikke ville gå i gang med at investere selv på en investeringsplatform, da det var for uigennemskueligt at vurdere, om aktierne havde en reel effekt, og med fuldtidsjob, firma og familie har jeg ikke tid til at sætte mig ordentligt ind i stoffet og løbende følge op. Desuden syntes jeg, det var nogle store økonomiske beslutninger at træffe, når jeg var ny i emnet.

Efter en del research bookede jeg et møde med en investeringsrådgiver, Silja, i Merkur Bank. Merkur er den eneste bank i Danmark, der tilbyder svanemærkede investeringsprodukter. Sjældent har jeg mødt en bankrådgiver, der er så ærlig, empatisk og klar i mæglet om, hvad der rykker i forhold til at ændre kloden i den retning, vi begge mener, er til det bedre.

Silja laver en grundig investeringsprofil, der bl.a. omfatter ens tidshorisont og risikovillighed, og som ender med, at man får en række forslag til investeringer, der matcher ens profil. Vi endte med at justere på den endelige sammensætning, bl.a. havde jeg er ønske om at få flere konkrete Triodos produkter med i porteføljen. Når man investerer på denne måde, koster det selvfølgelig lidt i omkostninger til bank og rådgivning, i forhold til hvis man gør alt selv. Men det er det værd, hvis du spørger mig.

Pt. har jeg investeret i Merkur andele, Triodos Renewables (sol-, vind og batteriprodukter), Triodos Sustainable Bond Mixed Fund (aktier og obligationer i firmaer, der er best-in-class inden for bæredytigthed), Triodos Sustainable Pioneer Fund (firmaer der arbejder for bæredygtig innovation) og Triodos Sustainable Equity Fund (fx bæredygtig transport).

Det historiske afkast på de forskellige produkter ligger på mellem 2 og 11% over 5 år. Årlige omkostninger (ÅOP) er mellem 1,23 og 2,65%. Hvis man investerer langsigtet, over 10 år, vil man som oftest ende med et fornuftigt afkast, men der er selvfølgelig ingen garantier. Går Merkur eller Triodos konkurs, ejer jeg stadig mine aktier. Mødet med investeringsrådgiveren koster ikke noget, og der er ikke krav om at man flytter sine bankforretninger til Merkur.

Fremtiden er for os, der gør det bedste, vi kan.

Tak for ordet, Naja Habermann

Hvis du er abonnent på Politiken, kan du læse mere om Najas investeringer her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

9 Kommentarer

 • SVAR

  Så sejt Naja, det er altid inspirerende at læse om dine overvejelser 🙂 Vi er i processen med at nedbringe vores gæld, der er “afkastet” klart højere end investering. Men vi overvejer at dele det lidt op når vi kun har realkreditlånet tilbage, så vi sideløbende med at nedbringe det vil investere lidt. Da renten på realkreditten jo er meget lav. Men jeg er i tvivl – det føles så godt at nedbringe gæld, og det ville være rart hurtigt at eje huset selv. Det er for mig frihed 🙂 Om et år skulle vi gerne være der hvor der kun er realkreditlånet tilbage, så kan det være at jeg skriver til dig for at få gode råd 🙂

  • SVAR

   > Tak, Liv. Det er en fornøjelse at kunne inspirere. At være fri for gæld er uden tvivl en stor frihed. Hvis I er i tvivl, kunne en snak med en uvildig økonomirådgiver måske være noget for jer?

  • SVAR

   > Spændende, Lisbeth. Jeg kan godt forstå du har valgt uvildig rådgivning. Blot af nysgerrighed: er det den der har anbefalet investering og lån på samme tid?

 • SVAR

  meget inspirerende læsning – havde aldrig hørt om svanemærkede investeringer før, dem vil jeg straks kigge lidt nærmere på…. Tak!

  • SVAR

   > Dejligt at høre, Azadeh. God vind med det, hvis du går i gang med at investere.

 • SVAR

  og jeg skal vist også snakke med Merkur Bank- har godt hørt om dem før – men kan ikke finde nogen kunderådgiver der hedder Silja derinde, var det i kbh eller en af de andre afdelinger?

  • SVAR

   > Silja Nyboe Andersen er tilknyttet Merkurs afdeling i København. Du kan kontakte hende på sia@merkur.dk.

   • SVAR

    > tusind tak for svar 🙂

 • SVAR

  Jeg er for øjeblikket igang med et større økonomisk puslespil, grundet udbetaling af en stor sum i arbejdsskadeerstatning.
  Det er ved at falde i hak, og et råd har vendt mine tanker i en anden retning, end jeg forestillede mig.
  Jeg forestillede mig at gældsfrihed var nøgleordet.
  Men nu stiler jeg efter at samle hele min kapitaliserede erstatning i en investering via Nordnet. OG at låne penge til min drømmebil, en californiabus, som gerne skulle give mig en frihed til at komme mere hjemmefra, med medbragt soveplads. Sidder idag med et tilbud på et billån til 0,95%. (Større udbetaling og 8 år afbetaling) Min valgte opsparingsporteføje har i snit de sidste 10 år givet et afkast på 9%.
  Jeg har valgt privat økonomisk rådgivning, selvom jeg er kunde i Merkur. Hvordan jeg investerer, er også her i sidste ende helt min egen beslutning.
  Og jeg er bestemt heller ikke fan af uetiske investeringer. Så vil også sondere terrænet med de svanemærkede investeringer.