Hjemmeskoleinfo – links og ressourcer

Millioner af familier over hele verden hjemmeunderviser deres børn.

Nogle rejser jorden rundt, og lever i en rygsæk, mens de lærer om alle aspekter af livet undervejs (“world schoolers”).
Andre hjemmeunderviser af religiøse årsager.
En del familier efterligner skolernes struktur med skemalagt undervisning, men tilpasser det deres egne overbevisninger og børnenes interessser (hjemmeskolefamilier ligger statistisk over skolernes niveau akademisk).
I USA og England er Waldorf / Rudolf Steiners undervisning en kendt metode at hjemmeskole efter –
det samme gælder Montessori, Thomas Jefferson leadership education og en håndfuld flere.
Mange familier plukker fra alle de forskellige metoder, og blander dem, som de finder bedst.
Og så er der unschooling, som er en ideologi der opstod i halvfjerdserne, og som ser ud til at vinde større indpas og få stor opmærksomhed – ikke mindst i Danmark. Unschooling er læring på barnets eget initiativ, og er i udgangspunktet uden undervisningsstruktur, men tilpasses børnenes motivation, således at eks. faste undervisningstimer/temaer sagtens kan indgå, så længe det er barnets ønske.

Der findes hundredetusindevis af hjemmesider med information om alle de forskellige måder at hjemmeundervise. Man kan købe pensum, rådgivning, udfærdigelse af personligt skema og meget andet på mange engelske og amerikanske websites, og der er utallige fora, hvor hjemmeskoleforældre udveksler erfaringer.

Afhængig af, hvilken metode man ønsker at undersøge/hjemmeskole efter, er der mange forskellige steder at søge viden og inspiration.
Den retning, jeg oftest bliver spurgt til, er unschoolingen, som jeg selv har lært meget af og trukket en del inspiration fra de seneste år. Vi unschooler ikke per definition herhjemme, men mange af vores tilgange til indlæring og familielivet er inspireret af unschooling.

I skoleåret 2018-19 planlægger jeg, at vi herhjemme skal have mere struktur og rytme, end vi har haft det forgangne år, hvor vi mest af alt har deschoolet, og fundet os selv og hinanden. Jeg forventer at købe et færdigt pensum efter Steiner/Waldorf principper fra en dygtig udbyder og tilpasse det mine børns interesser og udfordringer med hjælp fra en erfaren, steineruddannet hjemmeskolemor.

Når forældre kontakter mig for at få mere information om hjemmeundervisning, plejer jeg at sende dem følgende liste.
Den er under konstant udvikling, fordi jeg løbende finder flere ressourcer, og læser nyt materiale.


FILM:

* Sir Ken Robinson har lavet rigtig meget vigtigt materiale om skole og undervisning. Hans to mest sete videoer er disse: Do schools kill creativity og Changing education paradigms – begge på Youtube.

Den franske unschoolingdokumentar “Being and becoming” ligger på Vimeo til leje eller køb, og jeg har selv oplevet, hvordan den skaber tryghed omkring valget af unschooling (og fravalget af skole) i både os forældre og vores omgangskreds. For min mand og jeg var den med til at konkretisere mulighederne for vores nye livsstil: https://vimeo.com/ondemand/beingandbecoming/129151758

* Alphabet er en tysk dokumentar om vores uddannelsessystem i PISA-testens tidsalder. Fra Filmstriben, hvor filmen kan streames gratis: Filminstruktøren Erwin Wagenhofer analyserer det moderne uddannelsessystem og hævder, at dette system knuser børns selvstændige tænkning, fantasi og kreativitet, når de formes til at overleve i vores konkurrenceprægede verden.

* Dokumentarfilmen “The Challenge of Rudolf Steiner” om den østrigske filosof og mystiker kan downloades HER for ti britiske pund. Jeg synes, den er meget inspirerende og fin. Se eventuelt traileren HER og se de seks minutter til ende, for det starter med en helt masse korte klip, og virker måske lidt usammenhængende, men det er to meget oplysende og fine film om Steiners syn på alt fra landbrug over handicappede til uddannelse og økonomi.

* “Given” er en visuelt ubegribeligt smuk dokumentarfilm om en surferfamilie, som rejser jorden rundt på en slags spirituel dannelsesrejse. Den er inspirerende, og giver mod til at udleve sine drømme. Pt. ligger den på Netflix.

* I denne youtube-video fortæller den unschoolede filmskaber Astra Taylor om sin opvækst i et bohemehjem med frihed og unschooling.

* I denne TED talk fortæller 13-årige Logan LaPlante om “hack schooling”

BØGER

Der er SÅ mange gode, og egentlig synes jeg slet ikke, jeg er erfaren nok til at anbefale i denne kategori, men jeg vil alligevel nævne dem, jeg selv har læst, og som jeg har fået meget ud af:

Ben Hewitt: Home Grown. En for mig vildt inspirerende, bekræftende og tankevækkende smuk lille bog om en families frie, fredlige, naturlige liv i Vermont.

Oliver Van DeMille: A Thomas Jefferson Education: Teaching a Generation of Leaders for the Twenty-First Century. Et klassisk og oplysende take på undervisning i hjemmet.

Oliver and Rachel DeMille: Leadership education – the phases of learning. En grundig, alsidig indføring i hjemmeskoleundervisning med afsæt i en filosofi om ansvarstagen og positivt lederskab.

John Holt: Teach your own. En slags bibel inden for unschooling.

Peter Gray: Free to Learn. Også en bog om fri indlæring og aktivering af barnets medfødte kompetencer.

John Taylor Gatto: Dumbing us down – the hidden curriculum of compulsory schooling. En samfundskritisk, knivskarp og tankevækkende bog om skolevæsnets fordummende, bedøvende natur og om menneskeligt potentiale.

Sandra Dodd: Big book of unschooling. En helt masse inspiration til fede lege og positive aktiviteter og info om unschooling generelt.

Gordon Neufeld: Hold onto your kids. Banebrydende og meget vigtig bog om nødvendigheden af forældre-barn tilknytningen langt op i barnets ungdom, En bog om, hvorfor en nærværende familie er vigtigere end en stor vennegruppe.

Rooberto Trostli: Rhythms of Learning : What Waldorf Education Offers Children, Parents and Teachers. En grundig indføring i barnets læringsprocesser set med Steinerøjne.

Clark Aldrich: Unschooling Rules. Hvis jeg kun måtte købe én bog om unschooling, er det lige før, det ville blive denne meget letlæste håndbog, som består af er 55 opsigtsvækkende og helt simple indsigter om indlæring.

Naomi Aldort: Raising Our Children, Raising Ourselves. Den anerkendte familierådgiver og mor til tre unschooolede drenge har skrevet en meget vigtig og stærk bog om vores tilgang til børn, og hvordan vi forældre kan ændre dårlige mønstre og blive mere kærlige og motiverende forældre.

BLOGS:

* Min absolutte yndlingsblog om unschooling er australske Saras “Happiness is here.” Det er en inspirerende, smuk og øjenåbnende oplevelse at dykke ned i hendes indlæg. Hun unschooler fire piger, og er som regel meget konkret på ét emne i alle sine indlæg.

* Simple Homeschool var mit første hjemmeskole-crush. Jeg fandt bloggen for 5-6 år siden, og faldt for Jamies omsorgsfulde og kreative men samtidig meget organiserede måde at hjemmeundervise på. Der er uendeligt mange spændende og alsidige artikler på hendes giga-store blog.

* Cecilie Felumb Conrad har i en del år blogget om hjemmeskoling med et fint blik for det smukke, det sure og indlæringsvejene på rejsen.

* Pernille, som har hjemmeskolet sin søn det seneste år, skriver bloggen “Det kræver en landsby” om det langsomme liv og behovet for fællesskaber.

* Min veninde Tine har fornylig startet bloggen “Hjemmeskoleliv” om hjemmeskolelivet og alle dets udfordringer og lykkestunder.

* Vibeke Schou har hjemmeskolet sine fire børn i ti år, og er således én af de absolut grand old ladies inden for hjemmeskoling i Danmark. Hun har i 2018 startet bloggen “Homeschool“, hvor hun deler forskellige informationer om HU-livet


ARTIKLER:

Denne amerikanse mor, Lisa Renee, har mange års erfaring med hjemmeskoling/unschooling, og hendes vise refleksioner byder på en del øjenåbnere undervejs. Meget bekræftende læsning, når man er ny i denne verden.

* Ben Hewitt, som har skrevet den unschooling- og livsstilsbog, som jeg bliver ved med at vende tilbage til, nemlig “Home grown“, har også skrevet denne fede artikel om sin families frie og ansvarlige liv.

Her beskriver en kvinde, som selv underviser på universitetet, hvorfor hun unschooler sine børn.

* Business Insider om, hvorfor hjemmeundervisning er fremtiden.

* En allround, nede på jorden “what is homeschooling“-artikel på engelsk.

Der findes helt uendeligt mange artikler om hjemmeundervisning, og det giver god mening at være specifik i sin research, også selvom man måske endnu ikke ved, hvilken hjemmeundervisningsstil man har.
Hvis man eksempelvis er interesseret i Steiner / Waldorf, er der et hav af ressourcer med det og sådan er det med alle de større retninger.


HJEMMEUNDERVISNING I DANMARK

* Frilæring er den danske forening for hjemmeundervisere i Danmark. Det gratis medlemskab giver adgang til flere aktive og kompetente facebookgrupper, og på foreningens hjemmeside kan enhver læse om lovgivning på området; hvordan man rent praktisk kommer i gang og hvor mange hjemmeundervisere der pt. er registreret i Danmark.
Som medlem har man også adgang til en aktivitetskalender og andre ressourcer. Man behøver ikke være aktiv hjemmeunderviser for at blive medlem.


PODCASTS

* Journalist Signe Bjerre har lavet en halv times udsendelse til P1 om vores liv herhjemme, som jeg synes, er et fint billede af en unschoolinghverdag.

* Podcasten med unschoooler-mor Pam Laricchia er ret god, selvom hun er lidt rigeligt amerikansk at høre på. Der er pt. 128 afsnit. Jeg har bl.a. hørt afsnittet med Ellen Rowland fra den skønne blog “A muddy life”. Lige netop det afsnit ligger her: https://amuddylife.com/

* Podcasten “rewild yourself” har to afsnit med forfatter, journalist og unschooler Ben Hewitt, som jeg er rigtig glad for, og nu har nævnt tre gange på denne liste. Hans ydmyghed og store viden samt den gennemgående respektfulde tilgang til livet, inspirerer mig meget, og det er særligt tydeligt i disse to podcasts, som handler lige meget om homeschooling, unschooling og livet på landet som selvforsynende. Jeg fandt de to udsendelser i den der lilla podcast-app på min iPhone..

* Melissa Nielsen er Waldorf/Steiner homeschooler, og i sin tilbagevendende podcast deler hun sine erfaringer med alt fra planlægning af skoleåret, daglig rytme, specifikke fag og børnenes udvikling ifht. alder.

* Denne side har en omfattende liste over gode hjemmeundervisningspodcasts indenfor alle tænklige retninger.

* Simple Homeschool har lavet en liste over 10 nye homeschool podcasts, og noteret, hvem der vil have glæde af at lytte til de forskellige.

INSTAGRAM
* Der er et hav af vidunderligt inspirerende unschoolere, homeschoolere m.v. på Instagram. Søg på de forskellige hashtags (“world schooling”, “homeschooler”, “unschooling”, “homeschoolinglife”, “children lead learning”, “Waldorf homeschool” osv.).

VIL DU VIDE MERE?
Skriv endelig med spørgsmål – hvis ikke jeg selv kan hjælpe, kender jeg sandsynligvis nogen, som kan.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

10 Kommentarer

 • SVAR

  Wauw. Tak! Så meget at gå i gang med! Den her liste bliver en klassiker i årene fremover, det er jeg sikker på.

  • SVAR

   Hvor er jeg glad for, at du skriver det. Tak!

 • SVAR

  Vildt inspirerende! Tak

  • SVAR

   Fedt. Selv tak!

 • SVAR

  Tusind tak for denne liste. Inspirerende og så meget at dykke ned i. Glæder mig til at komme igang med læsningen.

  • SVAR

   Dejligt, det er jeg glad for.

 • SVAR

  Kun en enkelt af bøgerne kan findes på biblioteket…øv…!!

  • SVAR

   Ahh, sikke en skam. Til gengæld er mange af dem ganske billige og sendes uden porto via engelske Book Depository

   • SVAR

    Fedt, tak, det vil jeg tjekke.
    Og måske den blå avis…
    Vil også lige sige, at filmen Being og becoming satte intet mindre end en lavine i gang herhjemme. Så god:)

    • SVAR

     Den er simpelthen så god, den film.