Hun sejlede jorden rundt – en (dokumentar)anbefaling

Hvis der er noget, der kan give mig mod på livet, så er det at være vidne til vaskeægte fandenivoldskhed. Mennesker, som griber skæbnen, og suger alt ud af den. Det får mig til at føle livet stærkere.

Og dét rummer historien om Laura Dekker, f. 1995, der som den yngste nogensinde egenhændigt sejlede jorden rundt i 2010-12. I dokumentarfilmen Maidentrip følger man den fjortenårige, hollandske pige under forberedelserne til hendes kontroversielle tur, og man kommer med hende ud på verdenshavene, hvor hun filmer sig selv, mens hun krydser oceaner, sejler i verdens største havne, og møder mennesker fra alle verdenshjørner. Historien om den hollandske pige er historien om et ustoppeligt menneske, som ovenpå en omtumlet barndom, beslutter at sejle i sin egen båd rundt om jorden trods modstand fra både hendes skole og myndighederne. Det er en inspirerende historie om et frygtløst menneske, der nægter at lade sig trække ned i samfundets kasser, og som i stedet tager sin skæbne i egne hænder. Maidantrip er en ung kvindes ualmindelige dannelsesrejse; det er fortællingen om at leve i- og af elementerne, overleve på havets nåde, leve med sig selv midt på et endeløst hav.

Jeg så filmen om Laura Dekker for første gang nogle år tilbage og straks igen et par dage senere sammen med min ældste dreng, fordi jeg syntes, han skulle opleve hendes mod og kompromisløshed. Det er en skæbnesberetning, som puster til oprøret i mig, og husker mig på, at normen langt fra altid har ret. Historien om den unge kvindes eventyr minder mig om den styrke, som også jeg har i mig, og det ansvar jeg af samme grund har for at leve mit liv i overensstemmelse med mine inderste værdier.

Laura Dekker har måske nok været tildels drevet af behovet for at komme på afstand af sin opvækst, men hun er også i høj grad drevet af en samhørighed med havet og et uudsletteligt behov for at være alene og finde sig selv i stilheden. Tænk sig: hun sejlede alene i 518 dage – eller, 1 år og 5 måneder. Hun levede af dåsemad, pandekager og vand på dunke. Hun er sej, og jeg synes, du skal se filmen om hende og mærke din egen styrke slå med halen.

Maidentrip kan ses på dansk Netflix og lejes eller købes på iTunes.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

1 Kommentar

  • SVAR

    Spændende, spændende den film skal jeg se