Hvad skal der under juletræet herhjemme

I sidste uge sendte jeg Røde Kors herfra med en varevogn fuld af ting, som jeg vi ikke længere brugte, eller havde glæde af. Ting, som fyldte og skabte rod.
Og man kan sige, at det her indlæg på sin vis er en selvmodsigelse til den del af min bevidsthed, som har travlt med et rydde ud og skabe plads. For julepakker skal også have plads, men det får de med glæde: Jeg elsker at give gode, gennemtænkte gaver, og fordi flere læsere har skrevet og spurgt, hvad vi lægger under træet i år, følger her en liste over nogle de ting, som Kristian og jeg allerede har købt, og nogle som vi overvejer at finde plads til.

De seneste år har vi har foræret børnene en del oplevelser (Legoland, biograftur, Planetariet, en tur til Aarhus inkl. besøg på Aros og Den Gamle By osv.). Men i år får de ingen oplevelser, for vi har en del ting i kalenderen for 2018 allerede.
Jeg vil alligevel slå et slag for netop oplevelserne, for jeg synes, det er så skønt at give noget, som man deler med hinanden, og som ikke ender i en kasse under sengen, men derimod i erindringen et sted. Tidligere i år fik Storm en overnatning på Kattegatcentret sammen med Kristian og Ilja (Live takkede nej), og de havde den fedeste dag og aften med haj-fodring og natteløb, før de sov under de store akvarier.

Det er klart, at nogle af gaverne i år falder lidt i en “hjemmeskole-kategori”, men det e er alt sammen ting, som vi kunne have købt uanset ud fra den overbevisning, at læring er sjovt, så længe det kommer af indre motivation.

Leg og lær med hjernesmarte input og kreative idéer:
Da Storm var lillebitte, var jeg på en messe, hvor jeg kom forbi webshoppen Captoy, hvis stand bugnede med fede, fede ting. I ved; elektroniksæt, solcellebiler, svæveflyvere, skeletter, mini-mursten og meget andet. Alt sammen noget som jeg ikke selv havde den fjerneste erfaring med, men som jeg instinktivt forstod, ville blive noget for min søn. Derfor tog jeg deres katalog med hjem, og ganske rigtigt blev den lille folder hurtigt det mest læste i Storms bogreol.
I tidens løb har vi købt en del legetøj ved Captoy. Anatomifigurer, kuglebaner, metalbyggesæt og hjernevridere, og det har alt sammen været i god kvalitet og levet op til forventningerne, og er derfor med os endnu i bedste velgående.

I år er Kristian og jeg ikke i tvivl om, at de fleste pakker under træet skal være fra netop Captoy: Børnenes alder kombineret med vores nye hjemmeskoleliv lægger i høj grad op til en shoppetur i den idérige onlinebutik, hvor jeg vil tro, at de fleste kan finde noget under de forskellige kategorier, som tænder dem. Herunder har jeg blot valgt en mere eller mindre tilfældig håndfuld af de fede ting, som mine børn savler over, og som de kan få timer, dage og uger til at gå med:

Biler, som kører på vand- eller lufttryk – her er ét af mange sæt, som kan omtrent alt:

  

 

Elektricitet og magnetisme – et overskueligt byggesæt med utallige modeller, som bruger elektricitet og magnetisme:
    

 

Den gigantiske overdrevent seje kuglebane – som med sine mere end 1400 dele kan blive op til 10 meter lang, og som (bedst af alt!) har en motor, der kan hejse kuglen op!
 

 

Det her seje kemisæt (som fås i flere størrelser) er for enhver, der elsker kemiske reaktioner, eddike-bagepulvebomber og beskyttelsesbriller

 

ALT med solenergi er spændende – blandt andet den her båd, som lige så godt kunne have været en motorcykel, kran eller plæneklipper – man kan bygge 22 forskellige modeller

 

Men, der skal også være plads til andet, og netop plads er faktisk det eneste, denne gave kræver: Den er måske især tiltænkt Live, som har en veninde, der hele tiden hænger i sådan et sæt ringe fra stueloftet, og laver akrobatik, og det tænker jeg, kan blive et ret stort hit herhjemme også. Ringene kan købes mange steder, bl.a. hos trævarefabrikernes udsalg, hvor de har meget af den slags legetøj lige HER

 

Hvad med bogreolen?
Ja, den skal selvfølgelig også pimpes med lidt i anledning af den mørke tid. Jeg har skyndt mig at købe verdens skønneste børnebog af nyere dato, “Tonje Glimmerdal“, som lader til at være på vej mod et udsolgt oplag (bemærk at de fleste webshops sælger den som e- eller lydbog, men jeg fandt den dog hos cdon.dk + gyldendals børnebogklub til rimelige priser begge steder). Tonje Glimmerdel er norske Maria Parrs fuldkommen vidunderlige bog om pigen Tonje. Det er en rørende, morsom, stærk og vigtig fortælling om venskab på tværs af generationer, forældre, ligestilling og den frie barndom. Både mine drenge og piger elsker den.

 

Derudover har jeg kig på den første af de indtil videre tre illustrerede Harry Potter bøger, som ser så fabelagtigt levende ud, at jeg tror, de bliver en god vej ind i Potters univers, hvor Storm efterhånden er en gammel kending, men som endnu er relativt nyt for Ilja og Live.

 

Vi skal selvfølgelig også have fingrene i den spritnye og anmelderroste “Godnathistorier for rebelske piger“, som netop er blevet oversat til dansk. I den kan man læse om mere end 100 bemærkelsesværdige kvinder og deres usædvanlige liv. Matematikeren Ada Lovelace, den pakistanske børneaktivist og Nobelprismodtager Malala, pilothelten Amelia Earhart og den tidligere præsidentfrue Michelle Obama er alle med i bogen, som jeg glæder mig til at læse med mine unger.

 

Til sidst er der Johan Olsens Bogen om Verden, som jeg ser frem mig til at blive klogere på verden i selskab med.

 

En enkelt eller to af bøgerne kommer måske som decembergaver fra børnenes nisse, Alberte, som derudover har planer om at lave sjove opgaver for ungerne de fleste dage, skrive breve som sædvanlig og en sjælden gang imellem farve mælken blå, tænde for højlydt dansemusik før solopgang eller gemme en lille gave for enden af regnbuen.

Sådan lidt apropos det jeg skrev om at holde fast og skabe menneskelige relationer, har vi i den forgangne uge aftalt med vores totalt seje nabo på 87, at vi vil have en ugentlig spilledag med hende fremover. Derfor ønsker vi os nu et spil Kalaha, og det køber jeg sikkert også som en nissegave til børnene (eller naboen).

Og på ét eller andet tidspunkt tror jeg også, at de her tuscher eller andre i samme dur også finder deres vej herhjem…

 

Det var vist de fleste af mine idéer fra nu.

Hvad med jer?
Hvad skal der under træet i år?

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

19 Kommentarer

 • SVAR

  Bare til info/skamløs reklame. Der kommer en ny Maria Parr 2018 🙂
  http://www.batzer.dk/maria-parr/

  KH
  En tidligere praktikant på Batzer, der stadig elsker deres bøger.

  • SVAR

   Åh hvor fedt!!! Tak for den slet ikke skamløse men derimod hjerteligt vigtige reklame! 🙂

   • SVAR

    > Den er forresten kommet på norsk. https://samlaget.no/products/keeperen-og-havet
    Man skal jo også læse norsk og svensk, så vidt jeg husker i danskundervisningen. Så den norske kunne bruges i jeres hjemmeskole.
    Men den er godt nok på nynorsk, det er måske lige svært nok og i det hele taget er norsk måske lige svært nok endnu til dine børn. Men det kunne da være ret fint til et slags tema om Norge.
    KH
    Tidligere praktikant på Batzer og norge-elsker

    • SVAR

     Vi skal til Norge og Sverige i februar/marts, så det er oplagt at købe bogen og læse den på norsk dér. Tak for heads up 🙂

  • SVAR

   WOW, det er jeg SÅ glad for at du fortæller!!! Tak! >

 • SVAR

  Fedt, fedt indlæg! Tak for det. ♥️

  • SVAR

   Fedt! Dejligt!

 • SVAR

  Jeg har allerede givet min kæreste julegaven, for det kunne ikke vente. Så i morgen tager vi på weekendophold på en smuk, naturskøn kro ved Skanderborg, hvor vi får tiltrængt kærestetid inden baby kommer. Jeg glæder mig!
  Og drengene får sikkert klippekort til svømmehallen eller til motorikcentret i Riisskov eller til Leos legeland, hvor vi mødes ugentligt med hjemmeskolere.
  Vores børn leger meget sjældent med legetøj, vi låner bøgerne på biblioteket (De er i fantasy-mode pt. – fx. Vildheks-serien af Lene Kaaberbøl, kan så meget anbefales), og vi har et stramt budget, der gør at oplevelserne nogle gange fraprioriteres. Så det vil vi råde bod på i år.
  Selv ønsker jeg mig en musestille, effektiv støvsuger af hele mit hjerte. Den vi har nu brøler og hviner som et såret dyr, og man skal virkelig tage sig sammen for at vælge den istedet for kosten. Og det virker altså ikke på samme måde. Selvom jeg elsker at feje. <3 Hvad ønsker du dig?

  • SVAR

   Det var dig, der ledte min opmærksomhed hen på Tonje Glimmerdal, og jeg er dig evigt taknemmelig.
   Og så synes jeg for øvrigt, at du skal sørge for at få en ny støvsuger. Ring til alle forældre, bedsteforældre, svigerforældre osv. og bed dem slå sig sammen.
   Jeg er så priviligeret, at jeg ikke ønsker mig noget (jo, en ny brændeovn med bedre energiudnyttelse, så det vil jeg sige til Kristian, om vi skal give hinanden 😉 )

 • SVAR

  Ringene kan anbefales! vi har kroge i bjælkerne, hvor der skiftevis hænger en fin trægynge, ringe og slyngevugge 🙂 Og i de to førstnævnte er der mange timers leg

  • SVAR

   Fedt! Sådan et par køber jeg helt sikkert. Vores børn vil nyde muligheden for fysisk udfoldelse indenfor.. 🙂

 • SVAR

  Kender du til masseovne..? De er vist lidt bekostelige at få bygget men til gengæld super effektive, miljøvenlige og man kan bage og lave mad i dem. Der findes selv-byg kurser af bl.a. Steen Møller. Det ville være et stærkt hjemmeskolings-projekt

  • SVAR

   Ah ja, masseovne er geniale. Min svigerfar har bygget dem en årrække, og der er ingen tvivl om, at hvis man kan, så er det den bedste løsning. Det er desværre ikke en mulighed her. Heldigvis er vores primære varmekilde fra jordvarme, som ligger i vores mark, og fungerer som gulvvarme her i huset, så brændeovnen er sekundær.

 • SVAR

  Min 7-årige vil så gerne lære tysk, så han får bl.a. det tyske lærings-legetøj “Tip-toi”, som vi har hørt og læst meget godt om. “Captoy” kendte jeg ikke, men det lyder til at det kunne være noget for ham også – må ind på siden og kigge 🙂

  • SVAR

   Vil du ikke lige fortælle lidt mere om Tip toi? Jeg kan ikke rigtigt blive klogere ved at google… 🙂

 • SVAR

  Det er nogle virkeligt fede gaver der skal under jeres juletræ…

  I år har jeg valgt at give en gave til os alle sammen og så får ungerne en pakke hver af det de ønsker sig allermest ligenu, nemlig Lego – det er ikke særligt innovativt, men det er det de ønsker sig og de kan bruge timer på at lege med deres lego. Så det har jeg valgt at det bliver.

  Den fællesgave er en totalt forbrugsgave, jeg har valgt at vores gamle kaffemaskine, skal skiftes ud med en kapselmaskine. Det skal den fordi jeg simpelthen ikke laver nok kaffe i hverdagen til at det kan svare sig at have en decideret kaffemaskine stående (for ikke at nævne at jeg er nødt til at smide en stort set fyldt pose kaffebønner ud hver gang fordi de når at blive kedelige inden der kommer nogle andre der skal have kaffe….). Kapselmaskinen kan lave både kaffe, te, kakao alt efter hvad man har lyst til og ungerne kan selv betjene den, hvilket pt er noget af det de fokuserer meget på.

  Til gengæld har mindsten fødselsdag i januar, hvor jeg tænker nogle af de gaveforslag du har her, sagtens kunne komme under træet – især er jeg fascineret af potter-bogen, hun har lidt svært ved at blive fanget af læse-interessen, så måske kunne Harry Potter i billeder, være en vej ind?

  En anden gaveide, jeg selv har været enormt glad for er Magformers og Geomag – det har Emmeli godt nok leget meget med og gør det faktisk stadig…

  • SVAR

   Fedt med en fællesgave – og fedt med en ny kaffemaskine 😉
   Vores børn skal ikke have alt på listen (altså, slet ikke), men vi har købt en håndfuld ting fra Captoy, fordi deres produkter er så fede, og inspirerer til så meget leg herhjemme.

   Magformers er rigtig gode, men vores er ikke blevet brugt i årevis. De skal vist en tur på loftet og frem igen til næste år.. 🙂

   • SVAR

    Det var jeg godt klar over (altså at det ikke var alt på listen de fik).

    Ja, mine tøser er meget fokuseret på at de selv gør de ting de kan, som fx at lave toast som eftermiddags snacks, eller når maskinen kommer op, at kunne lave te og kakao selv.

    Jeg synes det er fedt at de er nået dertil, omend det gør mig trist at vide, at en del af hvorfor de gerne vil selv, er at de gerne vil gøre tingene nemmere for mig, det er deres måde at skåne mig på – hvor er det dog trist at de synes det er nødvendigt.

    I forbindelse med gaveideer, så var jeg i Fantask i går, som er den skønneste lille boghandler, for folk med hang til fantasy, sci-fi og tegneserier. Hvis dine børn godt kan lide at fordybe sig i den genre, så kan jeg varmt anbefale Mercedes Lackeys bøger, både hendes Valdemar-bøger, men især hendes nyfortolkning af en lang række eventyr – de fordrer at man læser på engelsk, men jeg tænker at jeg i det nye år vil læse en af eventyrbøgerne med Annamai, hendes engelsk forståelse er ret god, så tænker at det kan hun godt håndtere hvis vi hjælpes ad.

 • SVAR

  Sikke nogle fine og spændende julegaver. Tak for inspiration. Må jeg spørge hvad du ønsker dig i julegave? Det kan være jeg selv kan få et par ideer 😉