Hvilket legetøj leger mine børn rent faktisk med?

Da Storm var tre år, boede vi i et virkelig stort hus, og i køkken-alrummet var der en virkelig stor reol, som var fyldt med virkelig meget legetøj. Af bedste mening havde vi købt omtrent alt til ham. Alt, vi tænkte, man kunne have det sjovt med, blive et lykkeligt og spirende menneske af, stod i den reol. Men det, der skete var, at rigtig meget af legetøjet bare stod det meste af tiden. Der var for meget af det, og uoverskueligheden var helt sikkert en bremseklods for den frie leg. Derudover har jeg erfaret, at børn ikke leger non-stop med legetøj. Faktisk er mine i perioder nærmest ikke omkring deres. I stedet går timerne med rollelege og dans, fangeleg, hulebyggeri i sengen og den slags. Og skænderier, selvfølgelig.
Helt overordnet er der kun meget få ting, som altid er fremme hos os: LEGO, Legekøkken og puslespil. Alt andet er i en konstant turnus, og meget ryger løbende videre til kusiner og fætre.

Her er en liste over de ting, mine børn har brug mest i tidens løb:

* Duplo og LEGO: Det bruger de hver eneste dag. Nogle gange leger de med det hele dagen, og så bygger Kristian og jeg også med. Så hælder vi alle de sygt mange klodser ud på stuegulvet, og sidder alle seks, og bygger løs. Storm, som er otte, er også altid med. Han har leget med Duplo, siden han var to år, og han foreslår det tit, fordi han ved, at det er noget, alle gider. Han bruger det som en måde at tænke opfindertanker, tror jeg. “Se, en solcelledrevet dobbelt jetmotor, som kan lande på vandet og lave saltvand om til ferskvand og bruge det som energi til motoren bla bla bla bla bla…” (Opdatering, 2018: Nu leger de tre ældste konsekvent med LEGO, og Juno tager altid sine Duploklodser med ind i legen.)

* Dukker – mine piger har én smækker dukke hver og en klapvogn og en barnevogn. Storm fik også både barnevogn, dukke og dukkehus, da han var to-tre år, men han gad det ikke rigtigt. Dukkehuset er givet videre.( Ilja har heller aldrig udvist interesse for det.)

* Kuglebanen kommer frem igen og igen. Ofte som sådan en hurtig aktivitet om morgenen, når ungerne venter på, at vi vælter ud af sengen, eller om aftenen før de skal i seng. (Der findes så mange fede kuglebaner. Vores, som jeg har linket til, er super, men dem i træ er også lækre.)

* Magneter. Vi har både Magnatiles og Magformers, simpelthen fordi min veninde har købt dem med fra USA, hvor de koster noget mindre end her. Dem har alle vores børn leget ret meget med. Lige nu er de på orlov på loftet, men de kommer uden tvivl frem igen.

* Legekøkken/mad: “Restaurant det gamle bøfhus” kalder mine unger deres tilbagevendende restaurant. Juno leger med både køkken og træmad hver dag, og de andre  kobler sig altid på efterhånden.

* Puslespil. Ah, brikker, ro og koncentration. Live var en årgang fuldkommen besat af puslespil, men lige nu øver hun det dog ikke meget. Puslespil kan man til gengæld altid få mig med på, så vi ender alligevel ofte på gulvet med en masse brikker foran os. Jeg er særligt vildt med Djecos – og dem fra Goki.

* Sidst men ikke mindst vil jeg nævne Regnbuen fra Grimm’s, som står her i vores stue, og bliver brugt flere gange om ugen af alle aldre – også besøgende børn, som altid skal prøve, hvad den kan. Den er smuk, lækker at røre ved, og den kan bruges i næsten alle lege og for sig selv.

Nu er jeg nok der, hvor jeg egentlig er lidt færdig med at købe legetøj, ikke? Mine børn får bøger og oplevelser til fødselsdage og jul nu, og det er dejligt. For vi mangler ikke mere… Alligevel falder man indimellem over noget, der er så fint, at man ikke kan lade være. Som dette de her klodser, som vores egne børn aldrig får behov for, men som min niece helt sikkert skal have, så snart hun er stor nok.

Jeg køber så meget som muligt brugt. Både på facebook og på Den Blå Avis. Mine online go-to butikker er Olisan, som udover legetøj sælger de lækreste madrasser i kapok, og Captoy, som er lidt sådan en hjernegymnastik shop lige i Storms ånd.

Den anden dag skrev jeg, at jeg sjældent læser blogs, men her vil jeg nu alligevel linke til Smilerynker, som jeg indimellem ender på, og som altid er et dejligt, inspirerende sted at være. Lisbeth skriver om sit minimalistiske liv med fire børn og mand på 100m2 uden skrammel og overflødige dimser. Og dét er fedt.

Hvad leger jeres børn med? Hvad har I købt og fortrudt? Hvad har de brugt mere, end I regnede med? Og hvor køber I legetøj?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

7 Kommentarer

 • SVAR

  mine leger med lego – ikke helt så meget som de har gjort – dvs. nu hvor drengene er 9 og 10 leger de ikke med lego hver dag i timevis af gangen – og det er ved at være et par år siden jeg sidst tog den lille på fersk gerning- da han var stået op om natten for at bygge med lego.

  Vi gik bevidst efter langttidsholdbare produkter som lego og duplo – og satsede så på dem – købte meget – så der var masser af legemuligheder. Og vi har vanvittig meget i dag – i begge hjem.

  Nogle af det bedste legetøj ud over lege – har nok været legekøkkenet fra wonderworld – legepizzaen fra voila – som man kunne skære i skiver med trækniven og tage fyld af og på – der er sikkert en del mere.

  Da vi gik i gang med en større ombygning opdagede vi hvor meget legetøj vi havde. Med 4 sæt bedsteforældre, hvoraf det ene render på loppemarkeder i tide og utide løber det hurtigt op – vi blev nød til at pakke 80-90 procent væk ens vi boede i campingvogn. Men det var smart – dels fik vi sorteret ud – dels fik vi øje på hvor meget glæde det kan give når det findes frem igen – så i årene efter havde vi kun noget fremme i perioder (resten var på loftet) og så byttede vi indimellem det nede ud med noget fra loftet, som jo så var interessant igen. Duplo/Lego var dog altid fremme. Det er altid interessant hos mine drenge.

  Jeg kan ikke lige komme på noget jeg har fortrudt vi har købt. Men de har fået nogle ting der var knap så heldige – en kæmpe dukke som modtagerbarnet var bange for og en robothund som måske blev brugt 2 gange.

  I dag ønsker pigerne (13 og 19 ) sig ikke legetøj mere – men jeg har stadig Luccas gotz muffin dukker fordi de er så fine. Og jeg har været glad for produkterne fra wonderworld fordi de er så fine og deres miljøpolitik er så fin. I dag køber jeg stortset kun lego – da det er detstortset er det eneste legetøj de stadig leger med.

 • SVAR

  Elsker at de billeder, du lægger op, er, som billeder er flest. Slørede eller med børn der vender ryggen til. Det er så fint og ærligt. Og at du skriver, som du gør. Ikke kun i dag om legetøj – men i det hele taget. Tak for det. Bor selv i Aarhus med to drenge på 13 og 10, som, når det gælder legetøj, mest af alt har leget med figurer (jep – masser af fantasilege med tschuu-lyde og figurer der støder sammen). De har også tegnet rigtig meget. Især den ældste. Den yngste er ret god til at lege med pinde og bruge dem til alt muligt. Dog især våben i kamplege med hans venner. Mere helligt og naturagtigt er det heller ikke. Det nye store hit er yoyo´en. Det var jeg også ret glad for selv at lege med som barn. Man kommer næsten i en meditativ trance af at stå med den, synes jeg… Og – nå ja – sjippetovet. Hans rekord er 215 sjip i streg. Min er 25.

 • SVAR

  Ud over LEGO, så er brio togbane også et tilbagevendende hit her hjemme. Det er mest byggeprocessen, men den er til gengæld også så sjov, at de også godt kan få mig med på vognen – hvilket så bare ender med, at vi så er tre fremfor to der skændes om hvilken rute banen skal følge 😉

 • SVAR

  DUPLO er også stadig en sikker vinder hjemme hos os til Vera på 6 og Vilfred på 4. Julegaven i år gemte på kuglebane fra Hubelino, som er kompertibel med de fantastiske klodser. Levetiden er nu forlænget med adskillige år, genialt! LEg GOdt resten af weekenden!

  • SVAR

   What! Den lyder mega fed…åh nej, et ønske 😉

 • SVAR

  […] læste dette indlæg af blogger Maj My, og giver hende helt ret i hvad hun skriver, om hvilket legetøj der ofte […]

 • SVAR

  Min yngste på 2.4 år er vild med sin lille papkuffert med pixibøger, trædukkevognen, et par bløde dukker og nogle silketørklæder som hun tager på og bruger til altmuligt. Alt hvad hun ikke leger med giver jeg væk.
  Storesøster på 8 er glad for at tegne, male, skrive. Hun har også stor glæde ved dukkeleg og lave mad leg.
  Begge piger kan lide at være ude. De har ikke været stor fan af dublo/lego.
  Storesøster på 12.6 leger ikke mere med legeting. Hun kan lide at tegne, lave mad, bage, læse bøger, høre musik, passe sine kaniner og hygge med lillesøster.
  Vores 3 ældste på 18, 19 og 21 holdt op med at lege i 11 års alderen hvor de alle 3 brugte tiltagende tid på sport.