I dag skal handle om nærvær

Her til morgen tager vi færgen til Fyn for at besøge vores venner, som vi ikke har set længe. Det bliver et døgn med grøntsagshøst, fermentering, snak over køkkenbordet, legende børn og geder og katte og vandpytter, græskarlygter, gåtur i mørket og til sidst en uden tvivl tung og velfortjent søvn.

Jeg glæder mig til at være tvunget til at være nærværende med mine børn, Kristian, vores venner.
Min telefon skal ligge i bilen, mens vi er hjemmefra, og jeg har ikke tænkt mig at have andre opgaver i dag end at være til. Det er nok i sig selv – alt rigeligt, faktisk. Det er vildt, så meget vi voksne nogle gange synes, vi bør nå udover at være sammen med dem, vi holder af.

I går var sådan en dag for mig: Jeg nåede lidt for meget andet, og det var okay, fordi det sker relativt sjældent, men der var alligevel en fornemmelse af ubalance i det – børnene blev frustrerede, og ventede på mig, og var sure, og da jeg endelig lukkede min computer ned efter en times chat og telefonsnak med journalister, havde jeg svært ved også at lægge min telefon helt fra mig. Det krævede et enormt fokus.
(Og i aftes så Kristian en kort udsendelse om skærmafhængighed på Netflix. Det var et afsnit i en ny serie “Follow this”, afsnittet hedder Tech addict, og det var interessant).

Og nu deler jeg lige links til de ting, jeg har medvirket til de seneste dage, hvis nogen skulle haft lyst til at lytte/læse med.
Radioudsendelsen med den noget misvisende titel “Flugten fra folkeskolen” er et 27 minutters program om vores familie. Der kommer to mere om en Steinerskole og en privatskole, men altså ikke mere om os. Desværre, synes jeg, mange væsentlige pointer, nuancer og beskrivende detaljer går tabt, når man klipper 7 timers lyd ned til 27 minutter. Men, vi er tilfredse med resultatet.
I forbindelse med udsendelsen, skrev DR denne artikel og i går sad jeg en time midt på dagen og besvarede spørgsmål via DR Live chat, hvilket var en på mange måder sjov og opløftende oplevelse. Jeg har ikke selv haft tid til at læse de mange spørgsmål og svar igennem, men jeg tror, der gemmer sig en del tanker om meget af det, som fylder hos de familier, der overvejer at gå en alternativ vej (og jeg ved, at jeg får akut lyst til at rette tastefejl og den slags, hvis jeg læser det).

I dag skal vi være sammen med en del af vores “tribe”: Det fællesskab, som jeg synes, er så vigtigt for at føle mig næret og tryg i det her alternative liv. Fællesskabet behøver ikke være allestedsnærværende eller meget hyppigt, men det skal ligge der som en sikkerhed og også gerne som en god rytme. Derfor glæder det mig, at flere og flere tager initiativer til den slags aktiviteter, og derfor glæder jeg mig til de næste 24 timer sammen med mennesker som jeg kan både spejle mig i og lære noget af.

Hvad skal I lave i dag? Fortæl alt! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

16 Kommentarer

 • SVAR

  Har netop sendt manden og de to store ud af døren og puttet baby. Længe leve vintertid, der giver plads til ro og leg om morgenen- vi nåede både at danse, lege med LEGO og tegne inden en lang rolig morgenmad. Nu sidder jeg foran brændeovnen med dagens anden kop kaffe, inden jeg går i bad og gør klar til en times babysalmesang med yngste. Vi skal synge og puste sæbebobler og han elsker det! De store afhentes så snart de har fri, så vi kan gøre halloweenkostume færdig til i morgen, og vi skal også forsøge os med at bage chokoladescones- deres absolutte favorit pt. Og måske en cykeltur over til naboens heste. Det bliver en god dag ❤️

  • SVAR

   > Åh Maj My du gør det så meget nemmere for os andre der ønsker vores børn hjemme, hver gang jeg læser din blog slipper tvivlen og bekymringerne mig. Det er jeg taknemlig for❤
   Vi nyder en formiddag uden planer, efter en halloween aften med mange nye intryk.
   Senere idag har jeg mit ugenlige frirum til fordybelse, 3 times vævekursus og god en god cykeltur frem og tilbage mens far og børn nyder hinanden derhjemme.
   Jeg sætter selv stor pris på den frihed til at tilrettelægge ugen som vi har behov for:)

   • SVAR

    Hvor er jeg glad for, at mine ord har den effekt på dig. Og hvor lyder jeres dag skøn ❤️

  • SVAR

   Nu vil jeg også have chokoladescones!

 • SVAR

  Jeg sidder over ved min far og drikker kaffe, mens børnene og ham er ved at bygge hans gamle elektriske togbane inde i stuen imens de snakker og fjoller. Her skal vi være i mange timer. Jeg summer af glæde inden i, da livet som enlig og behovet for at give mine børn og jeg en meningsfuld, nærværende og stressfri hverdag igår landede på et fint kompromis. Jeg kan ikke hjemmepasse som ønsket, men jeg har fået nyt job, hvor jeg kun skal arbejde tre dage om ugen – og hver anden uge foregår det i weekenden, når mine børn er hos deres far. Jeg er lettet og taknemlig❤️

  • SVAR

   Kære Sara – åh, hvor er jeg glad på dine vegne. Der er en stor portion hjemmepasning i dit nye liv, og det er lige, som det skal være. Jeg bliver så varm i hjertet på jeres vegne. Mon du vil skrive om din situation til Guldkorn-serien? ❤️

 • SVAR

  Jeg har indkøbt nye planter og krukker til indendørs glæde. Har jord under neglene og chokolade i mundvigen. Og glæder mig over nu at have økonomi til at følge “den kloge dames råd” til sidste års retreat…
  Fyld dit hus med blomster❤️‍❤️

  • SVAR

   Har du råd til det nu, dejlige Lisbeth? Det er jeg så glad for at høre ❤️❤️ Vi var vist mange kloge damer på det retreat. Dig selv, ikke mindst. Chokolade og blomster er lige, hvad du fortjener.

 • SVAR

  Tak for et fint radioprogram, hvor er Storm klog og sød at høre på. Det gjorde mig så glad, også at høre, at Bertel Haarder blev hjemmeskolet. Fun fact 🙂 Min den mindste bliver passet af bedsteforældre i nogle timer, mens jeg skal arbejde. Jeg arbejder samtidig med, at jeg passer børnene hjemme, for det meste om aftenen, men indimellem er det bare så rart at få et par timer i streg midt på dagen, hvor jeg er frisk (Friskere end om aftenen i hvert fald), hvor jeg kan arbejde igennem. Så det gør jeg i dag og nyder det mega meget! Hey jeg kan gå på toilettet i fred og drikke varm kaffe! Jeg tror, jeg nyder det særligt meget, fordi jeg normalt (og heldigvis) er omgivet af børn. Og jeg kan mærke, at jeg allerede savner dem og glæder mig til at se dem om to timer igen <3 Jeg ved også, at de har det dejligt hos mine forældre, som også er vores naboer, og jeg ved også, at jeg skal bruge ekstra energi på at være nærværende i eftermiddag, hvor de har været væk hele dagen og gjort sig umage, og derfor kan være ekstra trætte <3

  • SVAR

   Det lyder så dejligt – både din alenetid og bevidstheden om den. Jeg har selv planlagt nogle timers arbejde fordelt over de næste uger, så jeg kan få hul på en bog, der skal ligge færdig….om ikke så længe. Når du beskriver din arbejdstid, kan jeg mærke, hvor meget jeg også ser frem til min ditto 🙂

 • SVAR

  Formiddagen er gået med cykeltur i regnvejret, til det lokale bibliotek, hvor min tumling og jeg tullede rundt og fandt bøger. Nu en dejlig mor-pause, med varm te, chokolade, din blog og hold on to your kids ved min side, mens hende den lille sover middagslur. Senere, når min mand kommer hjem, skal der laves en grydefuld chili sin carne, og der skal leges i den lille familie på tre, indtil puttetid. Og så har jeg en telefondate med min gode veninde i aften, hvor vi sammen vil summe videre over dit vidunderlige foredrag vi var til sidste mandag. Det var knivskarpt, vigtigt, rørende og sjovt. Og du var hamrende smuk, og strålede, som du stod der og spredte de kærlige og nærende ord.
  Jeres næste døgn lyder helt fantastisk.

  • SVAR

   Åh, det lyder så meningsfuldt. Tænk at vokse op i det.
   Og tak tak tak for dine fine ord om mit foredrag – og mig.

 • SVAR

  Hej Maj My. Jeg har først lige fundet din blog i går da Calina Leonhart linkede til din live chat i sin insta story. Dette er det første af dine indlæg jeg har læst men glæder mig til at gå på opdagelse efter at have fulgt med i chatten i går. Min datter er 1 1/2 og er først for nylig begyndt at finde andre med samme værdier som os. I dag har vi haft besøg af netop nogle af disse “artsfæller” og som du selv skriver så har telefonen ikke været rørt. Vi har hygget med hjemmelavet mad, leg og reflektion. Man er træt og dejligt fyldt op. Glæder mig til at følge jeres vej
  Mvh Marie

  • SVAR

   Kære Marie – velkommen her til. Hvis du kan lide at læse den slags, er der rigeligt at tage fat på her hos mig: Mine skriverier starter længe inden, mine børn endelig kom hjem på fuld tid og fortsætter indtil videre ufortrødent 😉

 • SVAR

  Idag har vi haft legestue. Med et par afbud var vi os – mor (34) og Edward (3), samt Boe (2,5), Elinor (10 mdr) og mor. Vi mødes en gang om ugen i legestue. Det er et af ugens højdepunkter! Jeg nyder samværet med ligesindede, Edward glæder sig til nybagte boller. 🙂 Og selvfølgelig de andre børn, som vi snart kender rigtig godt.
  Efter en god middagslur, var vi ude og hente far fra arbejde. Virkelig dejligt, for det var svært at sige farvel i morges. Vi tog kaffe og kanelsnegle med og kørte ud ved vandet alle tre. Edward ville gerne bade! Så af med støvler, strømper og termobukser og lige ud i bølgerne. Hvem kan modstå bølger i solskin?
  På vejen hjem kommer vi forbi en økologisk grisefarm, hvor grisene lige har fået unger. 6-700 grislingen drøner rundt på kryds og tværs. Mens vi står og kigger, kommer bondemanden med en lille grisebasse på kun en halv time. Wauw. Det er bedre end hundehvalpe!!!
  Nu er vi hjemme igen, Edward og farmand render rundt udenfor, og jeg skal til at lave aftensmad… Af kødet fra en gris, der har boet på selvsamme gård vi netop besøgte, og af grønt fra vores egen køkkenhave. Idag giver alt, ALT, mening. Jeg øver mig i flere af disse dage. Med ro, glæde, og nærhed. Dage, der ikke nødvendigvis ligner hinanden, men blot sker…

  • SVAR

   Det lyder helt utroligt dejligt. Tak fordi du deler de erfaringer!