Jeg holder ferie fra bloggen – og har aftalt med en række inspirerende mennesker, at de skriver i mit sted

Disse lange og på samme tid lynhurtigt overståede sommerdage så propmætte af magi og solskin, at man ikke kan få nok. Den berusende frihed, lyset, lugtene, løftet om kærlighed og tid.
Barnestemmer, cykeldæk mod grusvejen.
Vi spiller foldbold i naboens have, spiser is i hængekøjer og ærter fra marken. Ligger på græsset, og børnene siger til hinanden, hvad skyerne ligner.

På vej for at hente æg hos naboen springer haren ud på vejen, og fortsætter foran os de næste flere hundrede meter. Dens lange ører danser til lyden af børnenes hastige fodsåler, som så gerne vil følge med.
Vi bor her, fordi her er ro til at leve, som vi vil, og fordi her ser vi både rævens røde hale i kornet og mennesker, som tager sig tid til at lære os at kende.

Jeg hører Schubert for at mærke mine følelser rystende inderligt midt i dette gribende liv, som er både åndeløst let og fortvivlende svært. Sådan er det at være til: Vi bevæger os mellem øer af forskellige erfaringer og den rejse i sig selv er livet.
Om natten lægger jeg min hånd på børnenes varme maver, før jeg åbner gardinet en smule, så jeg kan falde i søvn i månens sølverskær.
I denne tid har jeg lyst til at trække mig tilbage, stoppe med at snakke og i stedet leve af at lytte, mærke, fornemme, blot være til. Jeg synes, jeg har sagt nok for nu.

Så jeg har besluttet at være stille for en stund.
Jeg holder ferie fra bloggen den næste tid, og lader ordene hobe sig op indeni i stedet. Jeg trænger til at mærke et overskud af idéer, for der er så meget, jeg gerne vil skrive, og så mange spørgsmål jeg gerne vil svare på, men jeg tror, jeg kan komme med bedre svar, hvis jeg tager en pause først.
Tit skriver jeg om at være tilstede og værdsætte tiden, og hvis ikke det skal klinge hult, må jeg selv gå forrest.

Mens jeg er væk fra bloggen, har jeg bedt en række inspirerende mennesker skrive i mit sted.
Jeg har sendt dem hver et personligt oplæg hver, og de har skrevet om alt fra rodløshed, minimalisme, stress og mod til forældreskab og livet i de store skove.
Et par gange om ugen vil jeg dele deres tekster, og jeg håber, de vil vække glæde, forundring og nye tanker i jer.

Ved I, hvad jeg elsker mest ved at blogge? Jeg elsker, når I kommenterer herinde, og når I sender mig mails, for dér sker magien: I udvekslingen, ærligheden, den delte søgen og taknemmelighed. Mange skriver, at de har taget sig sammen gennem længere tid, før de endelig skriver, fordi de synes, det virker grænseoverskridende at kontakte en fremmed. Men I er ikke fremmede for mig: I er med mig; I er et fællesskab. I er de hjerteslag, som giver mig energi til at fortsætte på denne rejse.
Jeg selv står på skuldrene af dem, der gik foran mig, alle har brug for nogen, de kan læne sig op ad, og vi som går foran, har brug for at vide, at andre er lige i nærheden. Tak til alle som læser med, tavse eller med larm, jeres tillid og tid er energi i universet.

(Ilja har netop hevet sin første rokketand ud, og Juno ser på med beundring, mens hun spiser kirsebær..)

 

Hvad skal min sommer bruges på, nu hvor jeg ikke skal skrive her?
Engang sagde man: “jeg holder af de gode ting ved livet,” og med det mente man rejser, kaviar, dyre biler, store armbevægelser.
Men verden er under forandring, og jeg tror nok, vi endelig er ved at zoome ind på det, der ikke kan købes, og som aldrig bliver glemt. Det er ikke længere ensbetydende med fattigdom, at man ikke rejser til Spanien eller Bali i sine ferier, og nu kalder vi det bevidsthed, omtanke og bæredygtighed, når man skaber en hverdag, som det ikke er nødvendigt at rejse væk fra for at føle livsglæde.
Hen over sommeren skal min familie og jeg læse bøger, male, tegne gigantiske tegninger, synge højt, sove i telt i haven, klappe grisene og hænge ud med en helt masse vidunderlige mennesker. Vi skal rydde op, bage kager og fange fluer.

Og jeg skal grave mig fuldkommen ned i planlægningen af vores næste skoleår, som får en lidt anden tone end det forgangne. Vi bliver heldigvis hele tiden klogere på os selv, og nogle af dynamikkerne herhjemme har brug for justering. Så jeg suger ny viden til mig i noget nær rekordfart (og bliver en lille smule forpustet undervejs), og håber, at jeg får mere forbindelse til min mavefornemmelse undervejs, for lige nu er den ikke helt på plads. Alt det skriver jeg selvfølgelig mere om, når jeg vender tilbage.

Jeg har også et en håndfuld idéer til ting, som jeg synes, det er værd at bruge nogle af jeres ferietimer på..:

Kurser: Gordon Neufelds The Vital Connection onlinekursus på i alt otte timer vendte mange ting på hovedet i mit forælderskab. Det er SÅ godt, og pt. glæder jeg mig, til Kristian og jeg kommer i gang med opfølgeren. Send en e-mail til Grete, som sælger kurserne i Danmark og hør, hvordan I kan komme i gang.
Hvis jeg havde en uge til et ikke-børnevenligt kursus, ville jeg kaste mig over mindst ét af de fede sommerkurser, som bliver afholdt på Martinus Instituttet i år. PDF med info om kursusaktiviteter for hele 2018

Dokumentarfilm om frihed og spiritualitet: Så meget godt i vente, The Challenge of Rudolf Steiner (downloades for i alt 10 pund), Maidentrip, Given (Netflix), Being and Becoming (Vimeo), I Am (iTunes), With One Voice (Gaia.com), The Music of Strangers (Netflix), Shaman, Healer, Saga (Gaia.com), Sustainable (Netflix).

Podcasts: Audiens på P1 om spiritualitet – jeg har hørt afsnittene om børns spiritualitet og det om Martinus, og de er virkelig gode.

Bøger: På min Hjemmeskoleinfo-liste anbefaler jeg bøger om hjemmeundervisning, unschooling m.m.
Bøger om spiritualitet: Lars Muhls Gralstrilogi, Michael Newtons serie om liv efter døden “Sjælerejser”, Charlotte Rørths “Jeg mødte Jesus”, Eben Alexanders “Til Himlen og tilbage”, Peter Bastians “Altid allerede elsket”, Kahlil Gibran “Profetens Bog”, Paulo Coelho “Alkymisten”, Bruce Lipton “Intelligente celler”. Og til dem, der godt kan lide mange sider og stor oplysning: Uffe Jonas: “Solen ved midnat”; Søren Hauge: “Levende Visdom”, J. Anker Larsen: “De vises sten”, Martinus: “Livets Bog”.
Skønlitteratur m.v.: Jeg har anbefalet en lille portion bøger i tidens løb. Se under kategorien “Film, bøger, musik – anbefalinger

 

Når jeg vender tilbage, kan jeg fortælle lidt mere om den bog, jeg regner med at skulle lave hen over efteråret og vinteren. Den har luret, siden sidste år, da min veninde sagde: “du skal lave en almanak over jeres liv”, og jeg med ét fik modet til at gøre netop det. Jeg har samlet de bedste billeder, håndplukket tekster og skrevet en liste over andre ting, jeg gerne vil have med, og til august kommer den redaktør, som jeg har prikket på skulderne, for at diskutere mulighederne.
Hvad vil I gerne læse om i den?

Til vinter holder jeg to retreats: Ét for kvinder, som dem jeg har holdt før, og ét for både mænd og kvinder om familieliv. Datoerne kommer op på bloggen i løbet af sommeren, og jeg skal nok skrive et indlæg både her, på facebook og instagram, når de er der.

Om et par dage skal I læse et dirrende, smukt og inspirerende skriv fra en kvinde, som lever, tænker og udfordrer samfundet fra sin bjælkehytte i Sverige. Mange af jer kender hende nok allerede, og forhåbentlig kender I hende endnu bedre, når I har læst den tekst, som hun har skrevet her til bloggen om sit liv lige nu, sin læringskurve og de ting, som fylder i dag.

(Husk at der er mere end 400 indlæg her på bloggen, som man kan dykke ned i, hvis man kommer til at savne mig en lillebitte smule 😉 Ellers er det en god idé at følge med på instagram, hvor jeg ikke forventer at blive helt stille.)

God sommer ❤

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

18 Kommentarer

 • SVAR

  Kære Maj My.

  Jeg er så taknemmelig for at læse med! Det er som om det giver så god mening for mig at læse, hvordan I tænker at være sammen dennne sommer – Ingen rejser til udlandet, i stedet nyde det liv som I er i til hverdag. Det lyder som den måde, vi tilbringer sommeren på i år. Først skulle jeg lige acceptere og finde roen i at vi ikke skal ud at rejse, i hvert fald ikke uden for landets grænser.

  Jeg kunne godt tænke mig at høre mere om dine planer for næste års hjemmeskole. Hvordan er det anderledes i forhold til sidste år? Eller har du fortalt om det i et tidligere blogindlæg? Jeg mindes i hvert fald, at du har skrevet om at lægge dig mere op ad Steiner tilgangen.

  Hav en dejlig sommer ❤

  Jeg glæder mig til at læse, de gæsteindlæg, der kommer herinde.

  Har du iøvrigt læst bogen – Den ubudne sjæl, af Michael A. Singer? En spirituel bog ❤

  Sommerhilsner fra Ditte.

  • SVAR

   > bogen jeg anbefaler hedder selvfølgelig ‘ den ubundne sjæl’

  • SVAR

   Kære Ditte – jeg er ked af at svare så sent, men bedre sent end…
   Jeg kommer til at skrive mere om vores nye hjemmeskolerytme i den kommende tid, og har lige berørt den en smule på instagram her til aften. Det bliver noget med Steinerinspiration, daglig struktur, kreativitet men også flere positive krav til vores børn (Storm, i sær) ud fra en klar fornemmelse af, at han underyder, og har stor glæde af at opleve sig selv præstere. Det gør ham stolt og glad.
   Nå, jeg skriver mere om det – så snart der er noget at skrive ❤️ Tak fordi du læser med.

 • SVAR

  Rigtig god ferie! :—)
  Det er vigtigt med pauser, og at gøre noget andet, end kun at gøre det samme hver dag.
  Vi —min familie og jeg, er på ferie nu, og jeg nyder kun at skulle forholde mig til at være sammen og ikke at skulle tænke på andet end at planlægge, hvad vi har lyst til i løbet af dagen. Min mand og jeg er nået igennem mange snakke på kort tid, hvor jeg føler vi har fået sat punktum ved mange emner. Det føles godt, for til hverdag ville vi være for trætte til at få talt færdigt. Han plejer at tænke, at jeg bekymrer mig for meget, og jeg plejer at tænke, at han ikke lytter.

  Tak for din blog Maj. Jeg er en glad læser, selvom jeg ikke kommer til at gå hjemme med mine børn igen. Det har jeg gjort i 3 år, og det var alt for ensomt for sådan en social person som mig. Vi boede i udlandet (Holland), så det var jo andre vilkår, og egentlig helt normalt i Holland, at børnene blev passet hjemme på skift af forældre og bedsteforældre. Jeg synes, der er mange ting at lade sig inspirere af fra det hollandske arbejdsmarked, hvor man kan arbejde f.eks. to hele dage om ugen og derefter hjemmepasse de sidste 3 dage, og hvor bedsteforældre har ret til en bedsteforældredag om ugen.

  Jeg har tænkt meget over dit indlæg fra i går. Det er på rette tid med en omsorgsrevolution, hvor der er mere fokus på ægte nærvær og at bruge mere tid på hinanden. Jeg tror dog, at det netop er fordi, at det er en modpol til det travle liv mange lever i dag, at trangen er så stor. Jeg er dog dybt taknemmelig for alle de overvejelser og alt den historie, der er sket fra mine bedsteforældres tid og til nu. Mine bedsteforældre havde hårde vilkår, og det er da hverken mine bedsteforældre eller forældre, jeg har som rollemodeller for min måde at være mor på, og hvordan jeg vil leve mit liv. Det er nok snarere gode pædagoger, lærerer, musikskolelærerer, venner, bøger og film. Jeg ville nødigt give alle de barske mønstre videre, som jeg kan se mine forældre har fået, og som jeg forsøger at bryde ud af. Det er blandt andet fordi jeg har set andre måder at leve på, at jeg har fået bevidstheden om det.

  Så jeg er taknemmelig for det, der har været. Jeg tror, der har været brug for et opgør med den traditionelle tankegang og måde at opdrage på. Jeg var ikke særlig begejstret for de hollandske opdragelsesmetoder, hvor børn blev slået og græd sig selv i søvn. Der er pædagogikken langt foran i Danmark. Så jeg tror, at for at vi kan opleve den ærlige sunde tilgang til vores børn, så har det været nødvendigt med de andre erfaringer og modpoler.

  Håber du må nyde din ferie rigtig meget sammen med din familie og venner. God sommer :—)

  • SVAR

   Kære du – tak for din nuancerede, vise deling om opdragelseskulturer, børneliv og kvindeliv, ikke mindst. Vi skal finde fællesskaberne igen – eller skabe dem, rettere, for det er så trist, at mange mødre vælger hjemmelivet fra, ganske enkelt fordi de bliver ensomme. Tak for dine kommentar ❤️

 • SVAR

  Kære May My,

  I din bog vil jeg gerne læse om det at være mor til fire eller bare flere børn. Hvordan de er forskellige, og hvordan det det er at være mor til meget forskellige børn. Jeg bliver tit usikker på det af mine børn, som folk tit misforstår.. Usikkerheden giver mig dårlig samvittighed, men på mange måder er jeg dybere knyttet til hende, fordi jeg føler hun kræver mere beskyttelse i denne verden. Det jeg spørger til er nok, det at kunne sætte sig ud over hvad andre mener om ens moderskab og dermed ens børn.

  God ferie gode kvinde!

  • SVAR

   Kære Kristina – vores børn vælger os, så vi kan lære af dem. Hvad skal du lære af at have en datter, som konfronterer dig med andre menneskers manglende rummelighed og omsorg? Hvad skal du lære af at mærke usikkerheden i forhold til din datter og hendes møde med verden? Hvordan ville du ønske, at dine forældre havde rummet, anerkendt og mødt dig, da du var barn, hvis den slags situationer opstod?
   Sådan prøver jeg at tænke, og det betyder ikke, at jeg altid kan rumme mine børn, men jeg begynder at se tydeligt, at vores måde at se og opfatte børn, er en arbitrær, unaturlig og ikke mindst ukærlig måde, som jeg ikke vil købe ind på. Jeg accepterer ikke, at man taler ned til mine børn, eller griner af dem eller på andre måder behandler dem med mindre respekt end voksne. Derfor står jeg mere op for mine børn nu end nogensinde, og det føles aldrig forkert men derimod altid rigtigt❤️

 • SVAR

  Rigtig god sommer, Maj My <3 Og tak for din liste over inspirerende steder ar finde ny energi.
  JEG skal være turist på Ærø til sommer og jeg glæder mig helt afsindigt meget. Min mands familie er derfra og vi har i mange år haft hans Bedstefar i Ommel. Nu bor min mands moster i det samme hus (pensioneret og flyttet til øen) og vi er så glade for at vi stadig har familie på Danmarks skønneste sted 🙂 Jeg har faktisk aldrig prøvet at komme der i højsommeren før, så det bliver spændende om det er noget for os, haha. Normalt kommer vi udenfor sæson. Men mon ikke øen også er skøn i høj solskin? 😀

  • SVAR

   Øen er SÅ skøn i solskin. Noget mere travl, jo, men jeg nyder både den stille tid og så denne, hvor mange cykler forbi vores have hver dag. Jeg håber, I får nogle dejlige dage herovre med is, gåture, svømning og alt muligt andet godt 😀

 • SVAR

  Rigtig god sommer Maj My.
  Tusind tak for dig, og for at dele dine tanker, refleksioner og viden med os andre.
  Jeg elsker at følge med, og blive klogere, eller inspireret.

  Til din sommerferie ide liste, kan jeg tilføje en podcastserie på 5 episoder fra P1, sommer hedder “Fra sans og samling”.
  Den tror jeg, at du vil kunne lide.

  Jeg glæder mig til at læse indlæg fra dine gæsteskribenter, og til at høre mere efter sommeren.

  Kh Marie

  • SVAR

   Tusind tak for din anbefaling. Den kigger jeg nærmere på (eller…lytter til!) Dejligt med inspiration. Hav en skøn sommer ❤

 • SVAR

  God sommer! Her kæmper jeg lidt med at finde ud af, hvad “ferie” er for mig, når jeg jo alligevel er hjemmegående resten af året. Jeg vil gerne høre jeres idéer om forskel på hverdag og ferie i hjemmeskolelivet, hvis du en dag får tid. Og en almanak lyder så fed, tænke at jeg også selv ville lave en (bare til mig selv). Glæder mig til at læse gæsteindlæggene!

  • SVAR

   Jeg kan mærke ferien, fordi vi også holder ferie herhjemme. Vi er gået over i et mere social modus, da alle børnenes venner, som går i skole, også er hjemme hele tiden nu, og øen her vrimler med mennesker, som gerne vil ses. Men ellers har du ret, og egentlig er det noget af det skønneste ved hjemmelivet: At hele året er som én lang ferie. Er det ikke netop, hvad man ellers går og sukker efter?
   Jeg bruger ferien på at læse mere, være mere praktisk og afvænne mig selv fra de sociale medier. Endnu ikke i mål (!!), men det skal lykkes.

 • SVAR

  Jeg vil vildt gerne læse med i sådan en bog!! Og tak for inspiration på alle mulige måder, jeg har længe fulgt med pga dir familiefokus, men jeg nyder også dit fokus på det spirituelle, som du også linker meget til her. Jeg er lige nu i en proces, hvor jeg anerkender, at de spirituelle og holistiske skal fylde mere i mit liv. Jeg har derfor skriftet mit sikre gymnasielærer job ud med mit drømmejob som lærer på det kommende Steiner HF, og jeg glæder mig helt vildt!

  • SVAR

   Kære du – hvor er det FEDT at læse. Hurra for dit mod. Vores ældste er skrevet op til Steiner HF, fordi det giver bedre mening for os end noget andet, hvis han en gang vil væk herfra.
   Jeg ser det spirituelle som i bedste fald vores levede liv. Det er via vores handlinger, tanker, næstekærlighed, forståelse osv., at vi lever som spirituelle væsner. Det kan være enormt opløftende at trække den side af livet mere konkret ind i perioder – eks. gennem kurser, meditationsgrupper, bøger, etc. og i andre faser oplever jeg det som helt rigtigt, at den spirituelle praksis er det levede liv, hvor vi øver os i at følge vore intuition (som i Coelhos “Alkymisten”, som jeg opfordrer alle til at læse).

 • SVAR

  Jeg håber du og din familie har en rigtig dejlig ferie. Hvor er det klogt at trække stikket helt indimellem, selvom dine indlæg vil blive meget savnet!

 • SVAR

  Jeg har længe haft “the awakened family” på min læseliste. Så et tip givet videre! Selvom jeg ikke endnu kan stå inde for om den er god eller ej. Tak for en spændende blog

  • SVAR

   Tak – den kommer også på min!