Karitasbøgerne – en anbefaling

Karitas-bøgerne er måske de bedste, jeg har læst i mit liv.

De to bøger “uden titel” og “kaos på lærrer” fortæller historien om islandske Karitas, begyndende med hendes barndom i starten af 1900-tallet og næsten et helt århundrede frem. Det er en stærk fortælling om en inspirerende kvindes skæbne og om de mennesker, der omgiver hende. Den islandske forfatterinde, Kristín Marja Baldursdóttir, f. 1949., giver os med fortællingen om Karitas et gribende billede af kvindeliv i Island i det forrige århundrede. Hun beretter om forskellen på mænd og kvinder, om  mændenes selvstændighed, om hårdt fysisk arbejde, længsel og moderskabets altopslugende natur. Det er en historie om splittelse og besættelse, om begær og passion, og først og fremmest er det historien om Karitas’ kamp for at stå på egne ben og dedikere sig sin kunst i de små tidslommer, som moderskabet efterlader hende.

Selvom mit liv på mange åbenlyse måder er forskelligt fra Karitas’, genkender jeg hendes kamp for at udtrykke sig samtidig med at moderskabet ufravigeligt gør krav på al hendes opmærksomhed. Jeg mærker et rungende ekko, når jeg læser om hendes kærlighed til børnene og den parallelle længsel efter at arbejde alle døgnets timer, når inspirationen rammer.

Da jeg havde læst de to bøger, sad jeg tilbage med følelsen af at have været vidne til et brændende, sparkende, råbende, smukt og hudløst liv, og jeg følte en taknemmelighed overfor de præcise og levende beskrivelser af det hele. Kristín Marja Baldursdóttir skaber med sine ord de mest indtrængende billeder af alt fra islands rå natur til Paris’ overfyldte gader, og bøgerne indeholder et imponerende persongalleri og et spind af sideshistorier, som jeg er fuld af beundring over.

Hvilken er den bedste bog, du har læst i år? Og hvad skal du læse i efterårsferien (hvis du altså allerede har læst Karitas 😉 )

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

4 Kommentarer

 • SVAR

  De er nemlig fuldstændig fantastiske, de bøger. Jeg var selv helt opslugt, da jeg begav mig ud i Karitas univers for år tilbage.
  Igen; tak for en skøn og levende blog – jeg læser trofast med <3

  • SVAR

   > Igen: tusind tak. Du aner ikke, hvor meget det betyder, at du og så mange andre følger med herinde. Jeg er glad, glad.

 • SVAR

  Jaaa!! Dem har jeg ikke læst. Efterårsferiens litteratur er i hus.
  Tak for dejlig inspiration Maj og god efterårsferie til Jer.

  • SVAR

   > Jubiii jubii jubiii! Det gør mig SÅ glad. Meld tilbage når du har vendt den sidste side; Jeg håber, du får en skøn læsetid i ferien.