Mit yndlings hverdagsrugbrød

For knap fem måneder siden delte jeg en rugbrødsopskrift, som jeg var ret begejstret over, og som jeg kan se, stadig bliver læst.
For nu at være helt ærlig handlede min begejstring nok ret meget om, at det var den første rugbrødsopskrift, som jeg havde bagt med succes. Men også at det var første gang, jeg havde min helt egen surdej, som rent faktisk virkede. Og ja, brødet smagte godt – men ikke lige så godt som det vi bager nu…

Jeg har egentlig ville dele den her opskrift et stykke tid, men dagene flyver af sted, og der er så meget andet at skrive om, og pludselig er der gået nogle måneder. Det er det lækreste hjemmebagte rugbrød, jeg har smagt, og så bliver jeg nødt til at skynde mig at skrive, at jeg har nogle ret barnlige smagsløg: Jeg kan godt lide ting, som ikke er meget sure, og jeg kan godt lide rugbrød som ikke er meget kraftigt i smagen eller alt for kernerigt (det med kernerne er mest af hensyn til fordøjelsen). Så jeg ledte efter et simpelt rugbrød uden en helt masse kerner og samtidig med surdej, og fandt det her, som vi har tilpasset lidt og nu – helt fast – bager tre styks af hver tredje dag, hvilket får mig til at føle mig vildt homesteader-agtig.
Rutinen er, at vi spiser cirka ét rugbrød om dagen, og så sætter vi de nye over om morgenen, den dag hvor vi løber tør for rugbrød.

Bemærk venligst at det her rugbrød kun skal hæve 2-3 timer (!), og mens jeg ikke ved, om det gør det til et mindre rigtigt eller mindre fornemt rugbrød, så passer det mig vildt godt, at det er så nemt.
Det skal bare hæve i formen (vi lader det ikke hæve mere end to timer som regel) og så bages i en lille time + hvile i ovnen.

Lyst rugbrød (1 stk.)
(- vi bager konsekvent tre. Det kan bedst betale sig, synes jeg. De kan jo fryses.)
4 dl. vand
10 g, gær
4 spsk. surdej
175 g hvedemel (eller ølands, eller grovmel, eller…)
375 g rugmel
10 g salt
5 g maltmel (giver smag, men ikke så meget farve i denne mængde)

* Udrør gær og surdej med lunkent vand.
* Tilsæt de øvrige ingredienser og rør grundigt – det gøres nemmest på røremaskine.
* Kom dejen op i en smurt brødform (hvis ikke din form er teflonbelagt – så behøver du nemlig ikke smøre den).
* Lad dejen hæve 2-3timer.

Bages i 50 min. ved 180 grader, og står derefter i den slukkede ovn i en halv times tid.

Jeg bager brødene i 2,4 liters forme (kvadratiske), men det fungerer lige så fint i større forme. Det er en smagssag.

Og, hey, verdens mindst tillokkende foto taget med min uendeligt gamle iPhone under en kølig køkkenbordslampe..:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

4 Kommentarer

 • SVAR

  Aj, som sendt fra himlen! Jeg har lige proklameret at husmor her går igang med rugbrødsrutinen igen. Og så var det lige hvilken opskrift jeg nu skulle kaste mig over… Vi prøver da den her som den første! Laver du bare surdej på rugmel og youghurt som starter eller? Tak!

  • SVAR

   Jeg har lavet surdej efter Meyers opskrift – hvilket vil sige 9 dages ventetid. Jeg er sikker på, at det kan gøres mere effektivt. Nu ville jeg nok spørge, om nogen kunne give mig et par skefulde 😉 (Og Meyer sælger jo surdej i sine butikker) God bagning!

 • SVAR

  Hvordan laves surdejen?
  Bh
  Maj

  • SVAR

   Efter Meyers opskrift: 9 dages proces. Det kan garanteret klares hurtigere (ikke mindst hvis man har en nabo, som kan forære én en klat) Men den er god, synes jeg.