Rugbrød med surdej

Rugbrød (3 Stk.)

Dag 1
Fordej:
1 portion surdej (cirka 4 dl)
600 g. rugmel
8-9 dl. vand
Det hele røres sammen, og stilles med et klæde over. Hæver 10-12 timer.
Sæt samtidig 400 g. rugkerner (knækkede eller hele) i blød i rigeligt vand.

Dag 2
(Husk at tage surdej fra)
200g rugmel
150g grahamsmel
100g rugflager
Frø/kerner – cirka 150 g. i alt
5tsk salt
2spsk kartoffelmel eller majsstivelse
Iblødsatte rugkerner

Alt blandes med fordejen og hældes i smurte forme (tryk dejen godt ned).
Hæver minimum halvanden time.
Inden bagning stikkes der godt med huller i brødet med en kødpind for at få de største lufthuller ud.
Bag ved 180 grader varmluft i cirka halvanden time. Man må prøve sig frem med bagetiden, medmindre de får mega meget for lidt eller mega meget for meget, smager det godt.
Pakkes ind i viskestykker og lægges i plastikposer det første døgn. Flyttes over i nye plastikposer uden fugt. Kan fryses.

OBS: Antallet af rugbrød afhænger af formens størrelse. Jeg plejer at lave halvanden portion af ovenstående opskrift, og det passer med mine to store forme + en almindelig, altså tre rugbrød i alt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

2 Kommentarer

  • SVAR

    Lækkert, det er ca. samme fremgangsmåde jeg bruger, jeg har dog med årene arbejdet mere med “rugklappere”, jeg spreder dejen ud på bagepapir på bagepladen og med sesam på toppen. Når det er bagt skærer jeg det i passenden “klappere” som passer lige i madkassen. Og så er det nemt at tage et par stykker op hvis man pludselig mangler til madpakken. Jeg bager altid en 10 bageplader og så er der til et par uger. Jeg bager også mange boller ellers ville der nok kun være til 3 uger. Men det er et projekt der tager hele dagen og der er altid sesam i HELE hytten. Men hvad gør man ikke for at få dejligt rugbrød. (okay ungerne kigger bebrejdende på mig hvis jeg køber rugbrød) Og så er det min opfattelse at der skal 3 gange så meget af det købte for at mætte. (og så er det skide dyrt, og ofte smags-løst. (økologisk rugbrød altså)

    • SVAR

      Wow, det lyder som et stort og virkelig lækkert projekt. Det vil jeg prøve – tak for tippet (og ja; købe-økorugbrød er en skændsel)