Tøjet, der ændrede mit liv

Okay. Selvfølgelig ændrer mit liv sig ikke på grund af noget tøj.
Men faktum er (hvilket jeg skrev på instagram i sidste uge) at jeg har fundet noget tøj, som jeg nærmest forelsket i. What, altså. Men det mener jeg.

Faktisk anbefalede jeg “not PERFECT LINEN” i min guide til bæredygtigt tøj i sidste måned, fordi min veninde linkede til brandet, og jeg faldt for deres bæredygtige visioner og designs.

Men det var altså, før der ankom en kasse med det smukkeste, blødeste håndsyede hørtøj til mig, som jeg med det samme vidste, at jeg holdt af på en helt ny måde.
Jeg tror, det er første gang, jeg føler mig forbundet med noget beklædning. Som om tøjet har den samme fornemmelse som mit liv, og dermed taler ind i alt det, jeg tror på, og prøver at efterleve.
Resultatet er, at jeg er flyttet fuldstændig ind i min nye hørgarderobe, og jeg bliver styrket i mine værdier og i min glæde ved hverdagen, når jeg har det på.

Folk som kender mig godt, ved, at jeg går meget i det tøj, jeg er glad for. Det var også derfor, jeg havde brug for noget nyt. Jeg kan sagtens være klædt i det samme tøj syv dage i træk (lige med undtagelse af underbukserne, of course), og samtidig er jeg ikke én, som bruger tid på at shoppe, så der er indimellem lavvande på mine hylder i klædeskabet.

Og det var der i sidste uge, men det er der ikke mere.
Pludselig synes jeg, at jeg er rig i beklædning: Nu har jeg den smukkeste maxikjole, som jeg føler mig flydende og som en ny version af mig selv, når jeg har på. Og jeg har en buksedragt, som giver mig et helt nyt drive til at arbejde i køkkenhaven, når den tid kommer, fordi den trækker mig udenfor, ned i gear, tættere på mig selv. Jeg har toppe, som klæder alt og alle, og som jeg vil købe i julegave til min mor. Jeg har også en graviditetskjole (som er perfekt til en mor til fire, og som jeg har en impuls til at trække i hver morgen, når jeg hopper ud af sengen) og den fineste, fineste nederdel – totalt Sound of music. Derudover går jeg pludselig i sådan nogle Karen Blixen-agtige hørbukser med bindebånd og brede ben, og de er simpelthen så uendeligt behagelige og smukke til mit fodtøj.
Hell, jeg tør godt anbefale alt i butikken, og jeg vender helt sikkert tilbage, når tøjet en gang er slidt op. (Hvilket det jo ikke lige sådan bliver, for én af de bæredygtige ting ved hør er, at det er slidstærkt.)

Nå, men jeg er til gengæld ikke begejstret for at blive fotograferet, og de her billeder er taget i al hast, mens ungerne stod meter derfra og snakkede non-stop, og jeg ville egentlig ønske, at I kunne se det hele, men det var tiden ikke til..

Den anden dag var jeg på en lille tur med ungerne, og på et tidspunkt rejste jeg mig fra en stol, og så udbrød den ene: “Ej, mor, du er altså begyndt at gå i meget pænere tøj, end du plejede”.
Behøver jeg sige, at jeg føler mig godt tilpas i min nye garderobe?

Så når nogen spørger, om jeg har idéer til julegaveønsker til en voksen kvinde, bliver det ikke svært at svare fremover: Vælg det, du helst vil have fra not PERFECT LINEN til din ønskeseddel (og køb så resten selv på et senere tidspunkt). Priserne er mere end fair, og både den familieejede virksomhed i Litauen (hvor de syr alt tøjet i hånden) og høret i sig selv er bæredygtige valg.

Hvis produkterne skal nå frem inden jul, læste jeg på notPERFECTLINENs instagram, at de anbefaler ekspreslevering. De har produkterne klar på kort tid.
Hvis man har spørgsmål, er det min oplevelse, at de svarer hurtigt på beskeder via siden på etsy.

Fordele ved hør:
Hør er lavt i toxiner takket være materialets naturlige modstanddygtighed mod skadedyrsangreb, derfor kræver dyrkningen af hør ikke hverken pesticider eller kemisk gødning.
Hør bruger kun en fraktion af det vand, som bomuld har behov for.
Kvalitetshør absorberer og frigiver fugt hurtige end alle andre tekstiler.
Det luner om vinteren, og køler om sommeren, og hørets termoreguleringsevne er fem gange så høj som uld og nitten gange så høj som silke.
Hør har en naturlig antiseptiske evne. Det betyder, at hverken mikrober, bakterier eller svampe kan flytte ind i det.
Hørtekstiler bliver smukkere og blødere af brug og vask.
Da hørfibre er lange (længere and alle andre fibre), er ordentligt hør et stærk og nærmest uopslidelig stof med en væsentligt længere levetid end bomuld.
Hør er resistent mod møl og tæppebiller.
Hør reducerer UV stråling til næsten det halve og er derfor en god beskyttelse mod UV stråling.

 Skriv hvis I har spørgsmål – jeg har sågar inviteret ærøboer herhjem for at se tøjet 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

15 Kommentarer

 • SVAR

  Åh hvor ser det lækkert ud! Har også kigget længe efter deres flotte nederdele og bukser – måske jeg bare skal tage springet! Son de Flor laver også skønne, skønne kjoler i hør, men de er dog noget dyrere.

  • SVAR

   Tag springet 🙂 Ja, son de flor er virkelig også smukt, men en del af det er måske en tand for feminint til mig i udtrykket. Men uh, nogle af deres kjoler og jakker… 🙂

 • SVAR

  Hvor er det smukt! Altså.. Hvordan er det ift. at krølle når det nu er hør? Kan man undgå at stryge det uden det ser helt tosset ud?

  • SVAR

   > det er jeg også nysgerrig på. Og derudover, hvad er det for en kjole på det s/h billedet? Den er (også) skøn! tak for tip

  • SVAR

   Jeg har ikke noget strygejern, og jeg har ikke indtryk af, at det bliver et problem med krøller. Faktisk tror jeg ikke, det giver mening at stryge hør, fordi det krøller (eller rettere: folder) igen efter fem minutter, og jeg tror, tommelfingerreglen er, at efterhånden som fibrene bliver slidt, så bliver krøllerne afløst af et mere (lækkert) bølget look, som jeg egentlig tænker, er en del af hørens velkendte udtryk? Jeg vender tilbage med mere info, hvis jeg synes, det er et problem, men indtil videre – nej 🙂
   Og ja, det er så smukt.

 • SVAR

  Du er virkelig skøn at se på. Man kan godt se, det får det bedste frem i dig. Du stråler simpelthen. Især er den himmelblå da helt fantastisk til dig. I smelter på fineste vis sammen 🙂

  Det er nemlig ikke lige meget, hvad vi bærer på kroppen dag efter dag. Da jeg var lille kommenterede de voksne omkring mig tit, at jeg skiftede tøj flere gange om dagen. Det gør jeg stadig. Har måske lyst til at have ét sæt på om morgenen, et andet ved middagstid og noget tredje om aftenen. Samtidig har jeg en indre kritisk stemme, som prøver at overbevise mig om, at tøj er lige meget. Overfladisk. Men jeg lytter mindre og mindre. For helt ærligt så er det da noget af det sjove ved at være fysisk. At have en krop her på jorden. Så man har mulighed for at lege med farver, materialer og snit på en anden måde, end når man ikke har en krop 🙂

  Jeg syr af og til noget af mit tøj selv. Med min symaskine fra 1970´erne 🙂 Jeg er ikke specielt god til det, men jeg kan godt lide at have muligheden for at lave det tøj, jeg ikke kan finde andre steder. Eller at kunne reparere familiens tøj, så det holder længere.

  • SVAR

   Kæreste du, hvor er det en vigtig pointe, du kommer med her. Jeg mistænker, at man af os trænger til at høre den vinkel. Det er nemlig vigtigt at behandle sig selv med omsorg og respekt – også det fysiske væsen, som vi har taget til bolig i dette liv.
   Jeg tror, det er Søren Hauge, der skriver, at når vi går i bad, så er det ikke kun for kroppen men også sjælen. Jeg går sjældent i bad (det handler både om knap tid men bestemt også om at jeg ikke som sådan nyyyder det), men når jeg gør, tænker jeg altid på hans ord, fordi jeg kan mærke, at det er rigtigt.
   Det med at sy er så fint et håndværk. Min søster, som du jo også kender, syr rigtig meget af mine børns tøj, og det er selvsagt det, de helst vil gå i.

 • SVAR

  Åh, hvor ser det dejligt ud! Jeg forudser, at notPERFECTLINEN får nok at se til det næste stykke tid. 😉 Jeg går også i det samme tøj igen og igen, og har ikke købt nyt i årevis… noget af det jeg har, er jeg virkelig glad for, men der er også en del, som ikke virker, men som jeg alligevel går med, fordi jeg har SÅ svært ved at få mig selv til at bruge penge på tøj. Men Pia har jo ret i, at det er en af glæderne ved at have en fysisk krop, at føle sig godt tilpas i sin påklædning. Det er en dejlig måde at se det på.

  • SVAR

   Pia har virkelig fat i noget vigtigt, for vores fysiske krop er den, som vi nu en gang er i i dette liv, og dette liv er i høj grad dikteret af, hvordan vi har det med vores krop, og hvordan den har det. Jeg vil tage Pias ord til mig og tillade mig at gøre mere ud af mig selv – simpelthen fordi det er en reel livskvalitet at have det godt i sit jordiske væsen. Og fordi det jo føles skønt at være klædt i noget, der er lavet ordentligt, og som får det bedste frem i én

 • SVAR

  Hvor sjovt
  Jeg har også lige modtaget en kjole fra det firma ( efter jeg havde set dem på din lange liste af hørtøj)
  Og jeg er SÅ glad for den.
  Jeg købte kun 1 stykke tøj da jeg lige skulle “ tjekke det ud”
  Men det er så fint at man ikke har lyst til andet

  • SVAR

   Ej hvor er jeg glad for at høre det. Jeg synes virkelig også, det er så skønt. Jeg håber, jeg får dig at se i kjolen – vi bor jo trods alt på samme ø 😀

 • SVAR

  Hvor ser det behageligt ud – og du ser dejligt tilpas ud 🙂 tak for tip. Er den blå top den der hedder january? Hvordan er størrelserne?