Vi snakkede den halve nat, og nu vil vi have struktur

Så lå vi i aftes, Kristian og jeg, i sengen og snakkede længe. Det var ikke planlagt, men for en gangs skyld lå der ikke et barn imellem os, og så kunne vi ligesom bedre tale sammen. Vi havde lagt os under tagvinduet med kig til den månelyse himmel, og vi snakkede om de her år, som nok er de travleste i vores liv. Om at lave sange på få timer, fordi man ikke har mere tid. Om at længes efter en pilgrimsvandring, fordi man savner at tænke tanker til ende. Om at have ord, der gerne vil ud, men ikke tid nok til at omsætte dem til tekst. Vi snakkede om det her vidunderligt fleksible liv som vi har lavet for os selv: børnenes korte dage i børnehave og skole; deres mange fridage, friheden til at tage på skiferie eller i badeland, når det passer os. Men vi talte også om den pris, som fleksibiliteten har for vores arbejde: Vi har meget sjældent fem arbejdsdage om ugen, og vi arbejder meget sjældent mere end fire timer om dagen. Ville vi bytte børnenes smil, deres kram, nærheden med dem i alle livets aspekter for at have mere tid til os selv? Er disse år ikke blot et åndedrag i vores liv? Vi snakkede om mulige løsninger og om behovet for mere søvn, og jeg sagde, at jeg kan være i tvivl, om jeg bare skulle have skrevet hele mit liv væk i stedet for at have en familie, men jeg ved godt, at det siger jeg kun, fordi det reelt ikke er en mulighed. Ikke om jeg ville undvære dem i så meget som et sekund, hvis jeg pludselig stod overfor valget.
Kristian sagde: “Der er ingen konkurrence – børnene er vigtigere end alt andet”, og det varmede mig dybt indeni at mærke hans sikkerhed.

Vi besluttede, at vi vil have mere struktur på hverdagen: vi har været meget boheme i mange år. Ved sjældent ret meget, før en halv time inden det udspiller sig. Hvem kører i børnehaven? Hvornår henter vi i dag? Hvem afleverer i skole? Hvad skal vi i eftermiddag?

Børnenes rutiner er sådan set ret faste; morgenmad, tøj på, etc. Så hjem, leg, mad, i seng. Det kører efter samme rille de fleste dage.

Men efter nytår skruer vi arbejdstiden op med en lille time hver dag, i hvert fald en halv, og vi vil planlægge, hvem der henter og bringer til hvor og hvornår. Vi laver madplan, køber ind to gange om ugen, og så vil vi have fastlagte, ugentlige aktiviteter – såsom cykledag og strandtur. Jeg glæder mig: Det bliver en følelse af frihed til at dykke ned i arbejdet; at vide på forhånd, hvornår jeg skal stoppe igen, og hvor jeg skal bevæge mig hen, når jeg gør. Jeg glæder mig til mere fokuseret skrivetid, til mere ro, og jeg glæder mig til at se hvad det betyder for hele familien; om det mon giver en større ro i det hele taget. Om forudsigeligheden ikke bliver god for os alle.

Hvordan er jeres dage planlagt? Kan I indimellem savne mere struktur – eller mere fritid? Hvordan ser en ideel uge ud for jer?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

11 Kommentarer

 • SVAR

  Ja til begge dele. Jeg davner både mere struktur og mere fritid. Men jeg er desværre sådan indrettet, at jeg er super god til at lave en struktur på papiret, men jeg er super dårlig til at overholde den i virkeligheden. Når jeg står midt i det, så virker det nemlig ikke vigtigt for mig, at jeg skal det som keg har skrevet ned. Så er det pludselig noget anfet som fylder, og så virker det ulogisk at gøre noget andet, bare fordi det har jeg engang bestemt.
  Desværre. For som udgangspunkt elsker jeg struktur. Det giver ro og tryghed og frugiver energi, som jeg kan bruge på det væsentlige. Men struktur for mig virker kun, hvis der er andre til at sørge for at den bliver overholdt.
  Jeg elsker din blog. Den er så fyldt med ro, nærvær og tankevækkende refleksioner. Jeg ville i øvrigt elske at tage på pilgrimsvandring med dig. Jeg er sikker på at det ville blive en vandring, som bogstavelig talt flytter en, sådan som det sker når stilhed, fysisk aktivitet og tankevækkende samtaler bliver blandet sammen på den helt rigtige måde.

  • SVAR

   Uh, jeg beklager tastefejlene :(>

  • SVAR

   Hej Pernille,
   tak for dine søde ord, jeg er glad for, at du læser mig. Jeg glæder mig til de der pilgrimsvandringer om nogle år. Kristian og jeg har aftalt, at vi må tage af sted hver for sig, når den yngste er i skolealderen. Sådan 10 dage på Caminoen eller noget i den stil. Komplet luksus. Wow, tænk at det en dag bliver virkeligheden. Man skal huske at være i nuet, for det skifter konstant, og struktur er, hvad det er. Det er jo også en styrke at turde være impulsiv, som det lyder til, at du er.

 • SVAR

  Ja det er lidt sjovt som struktur giver frihed. I hvert fald for mig.
  Nu kører tingene jo ret stramt her i huset fordi jeg er så meget alene, så struktur er en nødvendighed, også for at børnene kan samarbejde med mig og ved nogenlunde hvad der skal ske og selv holder øje med hvilken ugedag det er, så man får tidligt fri fra skole eller skal til ridning når man kommer hjem osv. Men ligesom jer har vi jo også en del spontane fridag og relativt stress-fri morgener. og det er dejligt 🙂

  • SVAR

   Ja, jeg kender det, og det, vi savner, er blot en smuuule fastere rammer – som når B sejler 😉

 • SVAR

  Vores uger er er mareridt, hvis jeg skal sige det sådan flat out. Vi har begge 37 timer, og alle tre unger spiller bold sådan relativt seriøst, så der er virkelig, virkelig meget sport der skal koordineres og afvikles for uden de lavpraktisk ting. Nogle gange er jeg på nippet til at mene det er ren overlevelse vi har gang i. Ingen gode råd fra mig, desværre!

  • SVAR

   Kan det virkelig ikke være anderledes, tænker jeg straks? Man må kunne finde en model, der ikke føles som et logistisk mareridt? Min alternative kommentar er: I er seje, at I klarer det! Du har tydeligvis en del mere rygrad end jeg 😉

 • SVAR

  Jeg er en 70 årig pensionist og har derfor rådighed over hele min dag. Jeg skal helst have et program for mine dage, det giver mig en meningfyldt dagligdag. Man kan let komme til at falde i den grøft, hvor man tænker: det kan jeg gøre i morgen.
  Jeg følger et par bloggere og jeg synes det er interessant og læse om hvad der rører sig i Deres liv.

 • SVAR

  Hvor er det sjovt; vi havde en lignende snak herhjemme i sofaen i aftes, min mand og jeg. Mon der var noget med blæsten igår?!? 😉
  Det startede egentlig med en snak tidligere på dagen om julegaver – som blev til en diskussion om værdier – som blev til et skænderi og misforståelser (heldigvis kortvarigt, for vi øver os!).
  Om aftenen fik vi så taget tråden op igen, med nysgerrighed og lyst til at tale og lytte.
  Og det blev til en snak om planer, om ønsker, om bekymringer og her-og-nu.
  Vi lever også med en dejlig fleksibilitet. Jeg arbejder deltids og bestemmer en del over min tid og hvordan jeg kan tilrettelægge den. Han arbejder fuldtids ++ , men kan nærmest altid – og gør det! – springe til, hvis det behøves.
  Det giver en masse ro ift vores 3 børns sygedage, behov for fridage og muligheder for deltagelse i deres skoleliv, aktiviteter mm.
  Faktisk kan det synes som, at vi slet ikke har brug for så meget struktur, fordi vi (jeg) har så god tid.
  Men vi sløser det lidt væk! Fordi vi glemmer at tage stilling undervejs. Og det var dette vi talte om i aftes. Hvad VIL vi egentlig – udover at have det godt?
  Og HVORDAN vil vi have det godt?
  Og dette kan for vores vedkommende kræve en struktur.
  Især hvis jeg skal begynde at prioritere mere af MIT inderste – og gøre det uden at komme efter mig selv hele tiden.
  For børnene er min førsteprioritet. Også nogle gange uden at det er hensigtsmæssigt for os alle.

  Jeg tror vi kan opnå følelsen af mere tid og overskud herhjemme, ved at få nogle aftaler i hus og lidt struktur på.
  Så vi ikke hver eller hver anden dag skal handle ind. Så vi ikke skal bruge eftermiddage på at rydde op og flytte bunker ( “for vi kunne jo også lige hygge lidt”) – og det bliver aldrig heeelt så hyggeligt, fordi vi tilbagevendende bliver frustrerede over det vi ikke når – på de tidspunkter, hvor det er mere oplagt at nå det.
  Så 2017 betyder for os mere struktur. Mere stillingtagen. Og forhåbentlig flere af de snakke som i aftes. Det var dejligt.
  Held og lykke med jeres 😉

 • SVAR

  Jeg er af natur nok ret god til at planlægge og strukturere – men jeg har af forskellige årsager været nød til at skrue ned for blusset – og det var nok sundt nok for mig. man skal nok finde balancen – og jeg føler mig i hvert fald tættere på nu.
  – men min erfaring er nu stadig at ofte giver struktur mere overskud til andet – og mere plads til at nyde nuet.

  En ideel dag/uge for mig er nok mindst mulig skal opgaver – og bare masser af tid og ro til at nyde børnene. Gerne med noget en til en.
  Når der er en masse skal ting – er strukturen et hjælperedskab til at få mest mulig tid og ro ud fra de rammer dagen byder på.

 • SVAR

  Ja en smule struktur og planlægning er aldrig tosset – man skal nok bare vælge de ting der er vigtigst for ens familie og ikke sætte alt for hårde krav til sig selv og fam. – det vigtigeste er nok det er realistisk planlægning – så man hverken skuffer eller stresser!!! -og så er det så vigtigt at være stolt af sine valg og hverdagens trummerum – vi er alle forskellige og har brug for forsk. Rammer og indhold for at ku fungere. jeg tænker tit at det er så kort en tid de har brug for os på den der slidende og hårde måde – lige pludselig vil de det hele selv!! Men jeg syntes det er en svær balance at få det hele til at køre og huske sig selv! Det vigtigeste for mig er hele tiden at prioritere de ting der føles rigtigst for mig- og fortælle højt – tydligt og kærligt når tingene føles hårde og trættende – for hvor kan man føle sig træt og slidt nogle gange – men bare det at gøre opmærksom på det letter en del! Og jeg blir da heldigvis bedre og bedre til det