Vitaminfilmen – se den gratis i dag og i morgen

Jeg er på vej til børnefødselsdag med mine to mellemste, så det her bliver lige meget hurtigt: Til og med i morgen kan man se filmen “That vitamin movie” helt gratis og uden nogen form for binding eller andet LIGE HER. Bare udfyld med navn og e-mail, og så er du klar.

Kristian og jeg så den i aftes, og jeg synes, det er et spændende emne. Dokumentarfilmen handler om, hvordan en voksende gruppe læger og forskere er overbevist om, at en bred vifte af sygdomme lige fra kræft til depression, gigt, AHDH, HPV-vaccineefterfølger og meget mere kan mindskes og i en del tilfælde fuldkommen elimineres ved hjælp af det, de kalder “megadosis vitaminer”.

Det handler om at tage tusindevis af gram C-vitamin hver dag; kæmpe høje mængder D-vitamin, B12, Omega3 og flere. Men først og fremmest læner de sig alle op af C og D.

Jeg kan simpelthen ikke lige udbrede mig ret meget mere om emnet nu – men se den og mærk efter om det giver mening for dig.
Herhjemme tager vi allerede vildt meget D-vitamin, og har altid gjort det, og måske skruer vi op for de andre vitaminer også.

 

Okay -lige fem minutter til lidt nuancering: Jeg savner kilder, som siger det modsatte. Kilder, som forklarer, hvorfor de ikke tror på megadose-vitamin, og hvorfor de mener, ordinær medicin er bedre. Jeg vil også gerne høre nogle af dem, som mener, vitamin kan være farligt, og det ærgrer mig, at man ikke har turde tale med dem i filmen?

Jeg har bestilt et par bøger om emnet på biblioteket, og vil søge yderligere viden i den nærmeste fremtid. Spændende med de forskellige kommentarer herunder, som taler både for og imod højdosis vitaminer. Tak for dem.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

26 Kommentarer

 • SVAR

  wow hvor spændende, den vil jer gerne se. Tak for anbefaling

 • SVAR

  Mit håb er, at du har undersøgt emnet rigtig grundigt inden du og børnene begynder at tage høje doser af vitaminer.
  En simpel googlesøgning viser f.eks. at både for høje og for lave doser af d-vitamin er skadeligt: https://www.dr.dk/levnu/krop/forskere-advarer-mod-meget-d-vitamin.
  Håber du har sat dig rigtig grundigt ind i både fordele og risici ved at tage større doser vitaminer end de anbefalede og jeg håber, at andre der evt. bliver inspireret af dette indlæg vil gøre det samme, da det er et utroligt komplekst emne, som der er meget modsatrettede resultater indenfor.

  • SVAR

   D-vitamin er mere komplekst end eks. C-vitamin, når det er sagt, så er de danske anbefalinger meget lave, hvilket efterhånden har været udbredt viden længe. Men selvfølgelig skal man sætte sig grundigt ind i emnet.

   • SVAR

    C-vitamin er bestemt også komplekst.
    For meget c-vitamin kan være med til at “skylle” livsvigtige mineraler ud af kroppen og kan påvirke f.eks. blodprøvesvar, så det kan være vanskeligt at stille en evt. diagnose.
    Endvidere kan det medføre nyresten.

     • > Hm… Der foreligger ingen studier, der påviser dødlighed som følge af vitaminindtag, medens lægeordineret medicin er en af de aller største dødsårsager….

     • vanilla kunne ikke svare på dit svar her nedenunder, så det kommer her.
      Der findes flere studier der viser overdødelighed ved indtag af vitaminer der ikke kommer naturligt fra fødevarer. En simpel googlesøgning vil vise dig dette.

 • SVAR

  Tak for tippet. Har slet ikke hørt om filmen før.
  At kurere kræft med højdosis intravenøs C-vitamin bliver anvendt på de helbredelses centre jeg kender til i USA.
  Det er fantastisk viden at få spredt ud.

  • SVAR

   Ja, præcis. Det er efterhånden meget udbredt. Og meget spændende.

 • SVAR

  Hmn husk ikke alle mennesker kan tåle højdosis vitamin.
  Hvis man som jeg er sensitiv , så kan man blive syg af at tage højdosis vitamin.

  • SVAR

   Interessant – hvad er du sensitiv overfor?

 • SVAR

  Kære Maj My

  Spændende emne! Jeg blev glad for at se det tilføjede “nuanceringsafsnit” nederst i indlægget, for der er to sider af denne sag, og selvfølgelig er det en god idé at høre argumenterne på begge sider og overveje kildernes troværdighed (men det ved du som journalist selvfølgelig alt om).

  Det er efterhånden nærmest kedeligt og reaktionært at læne sig op ad Sundhedsstyrelsen men det gør jeg. Jeg er helt med på at der er en masse fornuftige råd, som de ikke har taget til sig endnu – men videnskab tager tid, og jeg venter gerne til tingene er blevet grundigt efterprøvet af dygtige fagfolk. Jeg tør simpelthen ikke at være min egen forsøgskanin (og det skal mine børn heller ikke være).

  • SVAR

   Ja, det er meget spændnede. Jeg glæder mig til at læse mere og ikke mindst følge emnet over de næste år. Generelt er jeg skeptisk overfor den almene medicin, men ikke dermed sagt at jeg er pro den alternative.

   • SVAR

    Tak fordi du altid er så ordentlig og respektfuld og tager dig tid til at svare på kommentarer.

    Jeg har aldrig opfattet mig selv som specielt “tro” over for den almene medicin – jeg tror fx at læger er alt for hurtige til at udstede recepter på medicin for alt muligt. Grundlæggende er jeg mere til naturlig og sund levevis og forebyggelse ad dén vej. Men omvendt – vi har også meget at være den almene medicin taknemmelig for.

    Jeg er til gengæld meget skeptisk over for mere eller mindre selvudnævnte eksperter, der påstår at de har fundet De Vises Sten ift sundhed. Det alternative som sådan synes jeg er spændende, og jeg vil ikke udelukke at det kan have effekt (selvom jeg måske egentlig tror mere på placebo). Men når det alternative kan være direkte skadeligt for sundheden, ringer mine indre alarmklokker, og det gør de også helt klart ift et megahøjt indtag af vitaminer – men hvem ved, om 10 år er det måske en del af den almene medicin. Så skal jeg nok springe med på vognen 😉

    (… måske)

 • SVAR

  Jeg har rigtig meget at sige om dette indlæg, men det bliver for rodet at dele det hele i en kort kommentar. Jeg bliver dog nødt til at sige, at jeg får en rigtig dårlig fornemmelse af Andrew Saul. Først og fremmest så er det ikke helt ligetil at finde information om ham. Men én af de informationer jeg har fundet frem til er, at han har en såkaldt Non-Traditional Doctor of Philosophy in Human Ethology fra Greenwich University – Greenwich University er et fupuniversitet, såkaldt Diploma Mills. Blot med det vurderer jeg, at Andrew Saul ikke er troværdig. Og dykker man for alvor ned i det, så bliver det hurtigt meget klam læsning.

  • SVAR

   Ja, det kan jeg spejle mig ind i. Jeg har den samme fornemmelse, og alligevel er jeg ikke sikker på, at jeg ikke tror på vitaminer. Men ja, det skal undersøges nærmere – ikke så meget de enkelte personer men emnet, for mit vedkommende.

   • SVAR

    > Godt, fornuftigt svar – dejligt at høre. Og jeg er totalt med på, at alting generelt bør undersøges nærmere. Jeg er blot efterhånden virkelig bekymret over den misinformation, der florerer rundt og særligt når det gælder sundhed.

    • SVAR

     Enig – men jeg bekymrer mig i lige så høj grad om misinformationen inden for det etablerede, og jeg er generelt meget skeptisk overfor medicinalindustrien og deraf alment praktiserende læger, som ikke nødvendigvis har overskud til eller interesse i at være konstruktivt kritiske overfor de produkter og informationer, som bliver pålagt dem/sendt deres vej. Samme skepsis nærer jeg naturligvis overfor det alternative.

 • SVAR

  Filmen kan stadigvæk ses gratis. Foreløbig en lille uge mere.
  🙂

 • SVAR

  Kære Maj my
  Jeg har ikke set filmen, men jeg vil lige dele en erfaring omkring høj dosis C-vitamin. En kær ven af mig og min familie fik konstateret lungekræft – en meget agressiv form, som havde spredt sig til knogler og lever. Han var kun 37 år, og var villig til at gøre alt, for at blive rask. En af de ting, som han gjorde, var at få ugentlige høje doser C-vitamin sprøjtet direkte i blodet. Desværre havde det ingen effekt. Men det var en dyr behandling og derudover stak de forkert en af gangene, hvilket resulterede i en blodprop i armen. Vores ven døde to måneder efter han fik diagnosen. Hermed ikke skrevet, at høje doser vitaminer ikke kan have en positiv effekt på nogle, men jeg tror ikke, det kan frembringe mirakler.
  Tak for den dejligste blog❤️
  Kærligst Stine

  • SVAR

   Kære Stine – det gør mig så ondt med din ven. Min mand er 37, og jeg vil gøre alt for at have ham her i livet med mig. Min interesse i de høje vitamindoser handler ikke om sygdom men derimod om hverdag. Jeg tænker, at det for nogle kan væregodt med højdosis vitamin som forebyggelse og til generel trivsel. Men det er kun på tankeplan endnu for mit vedkommende. Åh, jeg er så ked af jeres tab ❤

 • SVAR

  Okay, jeg har først nu set, at du har tilføjet et nuanceringsafsnit. Jeg bliver oprigtigt bekymret, når du skriver, at du savner kilder, der siger det modsatte. Først og fremmest så er der masser af kilder, der siger det modsatte; https://videnskab.dk/krop-sundhed/10-myter-om-vitaminpiller – denne var blot den allerførste, der poppede op på google. Du kan også blot tjekke wikipediasiden om vitaminer (jeg læste den engelske). Der er en meget klar tabel om, hvad der sker ved overdosis. Dernæst så er det ikke sådan videnskaben fungerer – det er ikke, der bevisbyrden ligger. Jeg vil anbefale dig at læse om Dunning-Kruger-effekten og impostor syndrom, da det kan være med til at forklare, hvorfor det er så svært at komme misinformation og pseudovidenskab til livs. Det kan forklare, hvordan folk som Andrew Saul virker så selvsikre og hvorfor reelle forskere har svært ved at svare igen. Jeg ser det som var det rygtespredning – selv om der ingen sandhed er i det, er det svært at komme af med rygtet igen. For noget tid siden læste jeg et interview med Vincent F. Hendricks. Et spørgsmål handlede om, hvad han bekymrer sig mest om for tiden og til det svarede han, hvordan man kommer misinformation til livs. Og det er nemlig en enormt svær kamp at vinde. Ydermere er det ikke muligt at undersøge et emne uden at forholde sig til afsenderen. Andrew Saul er ikke troværdig, og jeg betvivler hvorvidt forfatterne af biblioteksbøgerne er troværdige. En phD i sig selv betyder ikke nødvendigvis noget. Det er ikke validt argument at kritisere et emne ved at kritisere en person, men når den person er bedragerisk så er det ligeledes et stort rødt flag og i den grad bør tages alvorligt.
  Jeg skriver dette af den kærligste bekymring – rigtig god aften!

  • SVAR

   Jeg savner kilder, der siger det modsatte i filmen. Jeg er ked af, hvis ikke det fremgår tydeligt, at det er det, jeg mener. Også god aften til dig

   • SVAR

    > Fair nok, den fangede jeg ikke, beklager.
    Men det er der naturligvis ikke – altså modsatte kilder i filmen. Det er de jo netop ikke interesserede i, og det er enormt kritisabelt.

    • SVAR

     Anne – Vil bare sige tak for dit saglige indspark – jeg elsker din insisteren på fakta og redelighed. Jeg deler i høj grad din bekymring for misinformation, især inden for sundhed – det giver mig associationer til Trumps “alternative facts” og det er da noget af det uhyggeligste. Så bare hep hep herfra 🙂

     • Helt enig med Lisa – tak for dine gode og saglige input, Anne. Der er meget at afdække endnu, og god grund til at være skeptisk. Derfor glæder det mig alligevel at vi stadig (og ofte med inspiration fra det alternative) finder nye veje for helbredelse og lindring.