Vores første hjemmeskoleår skal evalueres (vi får tilsyn i morgen)

Okay, okay – dyb indånding.

Vi har meget på tapetet i denne uge. Mere end jeg synes, er helt optimalt.
Der er tale om en række sammenfald af ting, som er mere eller mindre ude af vores hænder.
Nogle er totalt luksus og virkelig bare dejlige – andre er knap så glædelige, men ikke desto mindre meningsfulde og uundgåelige.

Én af de ting, jeg ser frem til, men som jeg også liiige skal fokusere for at blive klar til, er vores første tilsynsbesøg i morgen. Alle hjemmeskolere i Danmark bliver moniteret af deres kommune. Som regel er det en lærer fra barnets distriktsskole, der står for tilsynet, og således også her på Ærø, hvor skolen i Marstal (øens eneste folkeskole) er vores tilsynsskole. Det korte af det lange er, at nogen fra kommunen har til opgave at tjekke, at de hjemmeunderviste børn udvikler sig, og trives generelt, hvilket man jo ikke kan være andet end glad for. Det ér bare ikke tilstrækkeligt dannende at hente øl til sine forældre og se Disney Channel dagen lang, og lige netop den slags slipper forhåbentlig ikke igennem tilsynet herhjemme.
I USA ved jeg, at reglerne svinger fra stat til stat: I nogle er der absolut ingen kontrol (og dermed total frihed); andre er meget strikse, og gør livet ret surt selv for de mest pligtopfyldende hjemmeskolere. Det er interessant at læse om, når man bor i et land, hvor hjemmeundervisning er mindre udbredt, end det er i USA (dér er antallet af hjemmeunderviste børn fordoblet de seneste 15 år til at udgøre 3 procent af alle børn i den skolepligtige alder).

I Danmark er retten til at hjemmeundervise grundlovssikret.
Det hedder bl.a.:

§ 76. Alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen. Forældre eller værger, der selv sørger for, at børnene får en undervisning, der kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, er ikke pligtige at lade børnene undervise i folkeskolen.

§ 35. Kommunalbestyrelsen fører tilsyn med den undervisning, børnene får i hjemmet m.v.

Stk. 3. Skønnes det, at undervisningen ikke har været forsvarlig, underretter kommunalbestyrelsen forældrene om, at der vil blive afholdt en ny prøve (eller tilsynsbesøg, red.) efter 3 måneder, og at børnene, hvis undervisningen stadig er mangelfuld, skal undervises i folkeskolen eller en anden skole, hvor undervisningspligten kan opfyldes, jf. § 33, stk. 2, i lov om folkeskolen.

Stk. 4. Når kommunalbestyrelsen skønner, at undervisningen er forsvarlig, kan den fritage for tilsynet.

Det korte af det lange er, at hjemmeunderviste børn skal stå mål med folkeskolen ved udgangen af 9. klasse, hvilket i grove træk betyder, at de skal kunne lige så meget, men ikke nøjagtig det samme, som folkeskolens pensum.
(Læs mere om hjemmeundervisningsregler i Danmark på frilæring.dk)

Når man træder de første skridt ind i hjemmeskolelivet, som vi gjorde det sidste år, er tilsynet den ene faktor, der skaber mest usikkerhed på forkant: Man læser gruopvækkende historier om ubegrundede underretninger, og om tilsynsførende med meget ringe forståelse for ønsket om at hjemmeundervise. Samtidig læser man de mange historier om gode relationer mellem familier og tilsynsførende og om positive besøg og oprigtig nysgerrighed fra kommunen.

Nogle kommuner fører tilsyn med hjemmeskolefamilierne så ofte som hver tredje måned, men jeg har indtryk af, at de fleste gør det en gang om året, og at det er den løsning, der fungerer bedst.
Sådan er det også her på Ærø, hvor vi som den vist nok første hjemmeskolefamilie af vores slags (dvs. ikke tvunget ud af systemet pg.a. mistrivsel men selvvalgt af ideologiske årsager) har haft stor indflydelse på den ordning, der er blevet lavet, og som indtil andet er bevist, også gælder andre fremtidige hjemmeskolefamilier her på øen.

Folkeskolen herovre har været meget imødekommende og respektfulde overfor vores visioner, og vi har følt os trygge, siden vi mødtes med de forskellige parter fra kommunen i august sidste år. De har givet os alt det materiale, vi overhovedet kunne drømme om, og der har været en respektfuld og rar tone.
Nu rinder vores første hjemmeskoleår stille ud, og i morgen er det altså tid til vores første tilsyn.

Det har givet anledning til en del refleksion mellem Kristian og jeg (og vores hjemmeskolevenner) de seneste uger: Vi har talt om, at vi på den ene side er glade for, at vi ikke har brugt en masse energi på at tænke “det her er tydeligvis læring – jeg tager lige et billede” i løbet af året, men også at løbende dokumentation gør formidlingen til kommunen noget nemmere.
Vi har set vores fotos fra det seneste år igennem (tusindevis…), og valgt at få fremkaldt en stak, som vi synes, viser vores skolehverdag ret fint: En del ekskursioner (klassiske koncerter, Kattegatcentret gange to, biavler-besøg, muséer, osv.) men selvfølgelig så vores hverdag, som rummer alt det, vi holder så meget af: Bondegårdsstemning, fisketure, dominobaner, storslåede tegninger, en helt masse læsning, LEGO-vidunderbyggeri og meget andet.

Jeg har nedfældet nogle ord om Storms boglige udvikling; om hans interesser og projekter gennem året og om det, han bøvler med – de områder, hvor vi ønsker, at han skal udvikle sig det næste år. Storm selv har skrevet alfabetet med sirlige bogstaver på en side i sit portfolio, og ser vist mest af alt frem til at fortælle et nyt menneske om alt det, han brænder for.

Alle fire børn glæder sig til besøget. Live kommer til at læse og snakke den tilsynsførende et øre af, hvis ikke vjælper hende med at holde lidt igen, og Ilja har en million ting, han gerne vil fortælle, om alt det han interesserer sig for. Juno kommer højst sandsynligt til at tage imod vores gæst på gårdspladsen – nøgen, hvis ikke det var for de gule gummistøvler, og Storm, som det mest af alt drejer sig om i år, hvor han stadig er den eneste reelt hjemmeskolede i huset, ja, han har alle sine idéer, tanker, ord og skønne indfald, som der vil være rig lejlighed til at dykke ned i.

Jeg bager en stak chokolademuffins, Kristian laver kaffe, og så skal det nok blive godt.

Er det ikke sjovt – jeg glæder mig faktisk. Jeg er lidt stolt af vores lille familie og alt det skønne, som jeg synes, vi har gang i, så jeg synes egentlig, det bliver dejligt at få besøg af en udenforstående, som kan se det hele fra en lidt anden vinkel og måske både støtte os der, hvor vi stadig fumler os frem, og klappe os på skulderen over alt det, vi allerede er godt på vej med.

Her får I lige en ordentlig bunke fuldkommen tilfældigt udvalgte og på ingen måde prioriterede billeder fra året, som snart er gået. Jeg kaldte mappen “Vores skole 2017-18” på mit skrivebord, og blev helt varm om hjertet. Vi har valgt rigtig, og jeg er ikke i tvivl. Næste år vil jeg gribe en del ting anderledes an i forhold til skolestil osv., men bare det at vide, hvad vi har af muligheder, føles som en god begyndelse.

Næste år er det planen at skabe en anderledes rytme omkring vores hjemmeundervisning, og jeg er ved at researche forskellige pensummuligheder m.m.
Spørgsmål til alt det her er altid velkomne – og jeg skal nok skrive, hvordan det går med tilsynet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

13 Kommentarer

 • SVAR

  Det der, det er det gode børneliv – og læringen oser jo langt ud af det hele <3
  Mit stille håb er, at der i løbet af de næste par år kommer så tilpas mange hjemmeskolere, at både familier og tilsyn får nogle flere gode referencer.
  Men den der følelse af at skulle til eksamen, den tror jeg aldrig man kommer over, men det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting 🙂
  Jeg er sikker på det nok skal gå fantastisk, min eneste bekymring er, at I sætter barren til det bliver vores tur i næste uge 😀

  • SVAR

   Ha! Barren for højt siger du med dine smukke hæfter og formtegning og jeg skal komme efter dig 😀
   Jeg tror bestemt, der kommer flere hjemmeskolere i disse år, og forhåbentlig vil det nedbryde både tabuer og fordomme ❤

 • SVAR

  Det ser fantastisk ud. Får helt kuldegysninger. Så inspirerede på så mange måder ❤️

  • SVAR

   Hvor er det dejligt at læse – tak, Sara, for din opbakning ❤

 • SVAR

  Det der billede af Anders And-blad og fodbad…! Sikke en masse gode minder, I får skabt sammen! 🙂

  • SVAR

   ❤ ❤ ❤ Tak

 • SVAR

  Hej du nævner i dit indlæg at du overvejer at købe et Steiner pensum til næste skole år, jeg vil så gerne vide hvor man evt kan købe et sådant henne? Jeg er selv hjemmeunderviser og overvejer noget lignende til næste skoleår 🙂 på forhånd tak og tak fordi du deler dine tanker med os andre 🙂

  • SVAR

   Hej Maria,
   det er en kæmpe verden at kaste sig ind i, men det er bestemt muligt at finde gode ressourcer. “Waldorf curriculums” kan købes rigtigt mange steder online i USA og England, og jeg vil gerne anbefale nogen, men det er faktisk ikke så lige til, for de har alle deres styrker og udfordringer.

   Jeg ender nok med at udarbejde et personligt pensum med hjælp fra et par Steinerlærere samt en amerikansk homeschool curriculum guide (Waldorf).

   Sidst på sommeren kan jeg sikkert skrive mere men spørg endelig igen inden da, hvis der er noget, du savner svar på. Så skal jeg prøve at svare brugbart 🙂

 • SVAR

  Hvor er det bare virkelig en øjenåbner, at læse om jeres hjemmeskoleliv. Tidligere anede jeg nærmest ikke at den mulighed eksisterer. Når du skriver at du er ved at undersøge pensummuligheder, betyder det så at I dropper “unschooling tilgangen”, som du tidligere skrev om? Eller har jeg bare misforstået at den ikke er særligt pensumbaseret?

  • SVAR

   Du har helt ret: Der er ikke pensum i unschooling, nærmest tværtimod. Unschooling kan sagtens rumme undervisning, når blot det er med børnenes gode vilje. Det, vi gerne vil næste år, er mere struktureret. Det handler ikke om manglende tillid til unschooling som princip, men ganske enkelt om en måde at søge at skabe en balance, som vi gerne vil have mere af – for børnenes skyld og dermed også vores egen. Dejligt, at det inspirerer dig at læse med.

   • SVAR

    Tak for svar. Det giver mening. Det kunne være rigtig spændende at høre mere om dine tanker om den mere strukturerede tilgang, hvis du en dag får tid og lyst :-)>

    • SVAR

     Jeg kommer til at skrive om vores nye hjemmeskolerytme i den kommende tid. Tak fordi du spørger.

 • SVAR

  Wauw, de billeder viser for mig at se et virkelig godt børneliv med masser af læring. <3